2012-08-03 10:24:45
Φωτογραφία για Μεσογειακή επιδρομή στα ξένα Πανεπιστήμια - Αύξηση των αιτήσεων
Αυξημένες «τάσεις φυγής παρατηρούνται στους νέους της Νότιας Ευρώπης που μαστίζεται από την κρίση,όπως φαίνεται από τη ραγδαία αύξηση αιτήσεων στα ξένα πανεπιστήμια. Οι αιτήσεις προέρχονται κυρίως απο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, ενώ συνδέονται στενά με την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον των νέων μέχρι 25 ετών για σπουδές στην Βόρεια και Δυτική Ευρώπη αυξήθηκε κατά 150% σε σχέση με πέρσι. Στην Ιταλία για παράδειγμα που η ανεργία αγγίζει το 36% η «τάσεις φυγής» προς τα ξένα πανεπιστήμια αυξήθηκε κατά 181% σε σχέση με πέρσι. Ακολουθεί η Ελλάδα με δείκτη ανεργίας 52,3% και την αύξηση των αιτήσεων σε σχέση με πέρσι να φτάνει το 162%, η Ισπανία με ανεργία 51,2% και αναζήτηση πανεπιστημίων εξωτερικού αυξημένη κατά 156% και τέλος η Πορτογαλία με 35% ανεργία και 140% αύξηση των αιτήσεων προς τα ξένα πανεπιστήμια.


Επίσης οι Έλληνες φοιτητές, λόγω της κρίσης αναζητούν υποτροφίες για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους και δεν είναι τυχαίο που η αύξηση στη ζήτηση των ελληνικών υποτροφιών αυξήθηκε κατά 25% φέτος, ενώ φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα αγγλόφωνα πανεπιστημιακά προγράμματα και κατευθύνονται κυρίως προς Ολλανδία, Αγγλία, Σουηδία και Γερμανία.

Ειδικά από την Ελλάδα οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 50% στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, και στο Μπρίζ, ενώ οι αιτήσεις σε γερμανικά πανεπιστήμια έχουν αυξηθεί κατά 170 τα τελευταία 2 χρόνια, φτάνοντας φέτος τις 390.

Αναμενόμενη λοιπόν είναι και η αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών παγκοσμίως και μέσα σε 10 χρόνια έφτασαν τα 5.500, απο τα μόλις 202 που υπήρχαν το 2002.

Βέβαια οι αυτόχθονες δε βλέπουν και με πολύ καλό μάτι την «Ευρωπαϊκή επιδρομή» στα Πανεπιστήμια των πόλεών τους, αφού θεωρούν ότι η εισβολή αυτή δημιουργεί μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τα «δικά τους παιδιά», ενώ φοβούνται ότι θα δημιουργήσουν επιπλοκές στην οικονομία της χώρας, αφού οι Έλληνες ως Ευρωπαίοι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εκπαιδευτικό δάνειο.

iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ