2012-08-05 15:58:06
Φωτογραφία για Ακάλυπτη αφήνει η ΕΕ τη Λευκωσία στο Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά
Βρυξέλλες: «Ακάλυπτη» και αγκαλιά με το «νέο όραμα» της Τουρκίας για «συνιδιοκτησία» της Κύπρου, στη βάση «της εγγενούς συστατικής εξουσίας των “δύο λαών”», αφήνει τη Λευκωσία η Κοινή Θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρκείται στην κλασική αναφορά για λύση στο πλαίσιο ΟΗΕ, χωρίς να επιχειρεί καν να βάλει την Άγκυρα στη θέση της, ενώ παράλληλα χαιρετίζει τη Θετική Ατζέντα για προώθηση νέων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Η Κοινή Θέση, την οποία εξασφάλισε ο «Φ», αρκείται να εκφράσει αορίστως «σοβαρές ανησυχίες» για τουρκικές απειλές, χωρίς όμως να τις συγκεκριμενοποιεί στην περίπτωση της Κύπρου και να καταδικάσει την Άγκυρα, έστω και φραστικά, για την πολεμική που ανέπτυξε γύρω από το ζήτημα των υδρογονανθράκων. 

Η Κοινή Θέση αρκείται επίσης να εκφράσει «βαθιά απογοήτευση» για την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, καθώς και «λύπη» αναφορικά με την απόφαση της Άγκυρας να παγώσει τις σχέσεις της με την κυπριακή Προεδρία και για τις απειλές που εκτόξευσε μόνο επί του εν λόγω ζητήματος.


Η πολιτική της «ανησυχίας» της «απογοήτευσης» και της «λύπης» δεν δίνει πάντως καμιά απάντηση στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας. Η οποία, όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή ο «Φ», υπέβαλε και γραπτώς προς την ΕΕ το νέο της όραμα για την Κύπρο, φωτογραφίζοντας λύση συνομοσπονδίας και κάνοντας λόγο για εγγενή συστατική εξουσία «δύο λαών» στο νησί, υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία του κράτους απορρέει «μέσω μιας κοινής άσκησης της αυτοδιάθεσης (self-determination) από τις δύο κοινότητες». Αρκείται απλώς να επαναλάβει, όπως κάθε χρόνο, την κλασική αναφορά για λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και με βάση τα σχετικά ψηφίσματα, χωρίς να την επικαιροποιεί προκειμένου να δώσει απάντηση στο «νέο όραμα» της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ