2012-03-17 14:30:03
Φωτογραφία για Νέο «ψαλίδι» τους μισθούς θέλει η τρόικα
Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι της δεύτερης δανειακής σύμβασης που έφερε μειώσεις στους μισθούς η τρόικα στέλνει μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει και σε νέες περικοπές.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα, Ματίας Μορς κατά την παρουσίαση της έκθεσης για το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. (Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν)

«Σε ο,τι αφορά τη μείωση του μισθολογικού κόστους θα έλεγα ότι έχουμε διανύσει το μισό δρόμο. Εξαρτάται από τη σύγκριση. Συγκρίνουμε με άλλα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης ή με όλους τους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας; Θα έλεγα όμως ότι είμαστε στα μισά» είπε ο Ματίας Μορς.

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να χρειαστούν νέες περικοπές μισθών προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας
. «Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα -λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ- είναι αυτή τη στιγμή 50% υψηλότερος της Πορτογαλίας, 17% υψηλότερος από αυτόν της Ισπανίας και πολλαπλάσιος χωρών, όπως η Κροατία για παράδειγμα. Πολλά έγιναν τα τελευταία χρόνια για να αυξηθούν αυτοί οι αριθμοί. Είναι προφανές ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε πορεία βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι αλλαγές στο βασικό μισθό δεν θα φέρουν ανάπτυξη με λιγότερη κατανάλωση και έσοδα από φορολογία στον τομέα που αφορά την αγορά. Είναι όμως βασική παράμετρος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας» υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ένας τριμερής διάλογος δεν απέφερε μία στρατηγική για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Στα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012, η κυβέρνηση προώθησε τις συζητήσεις με, και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Παρόλα αυτά η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων δεν ήταν ανάλογη με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και δεν απέφερε μία στρατηγική για να αντιμετωπιστούν γρήγορα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στο πλαίσιο της έντονης μείωσης στην απασχόληση, ήταν απαραίτητη η επείγουσα δράση για να διασφαλιστεί η γρήγορη ανταπόκριση των μισθών στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι αρχές και το προσωπικό της αποστολής (τρόικα) συμφώνησαν σε ένα πακέτο ενεργειών που θα λάβει βραχυπρόθεσμα η ελληνική κυβέρνηση, που θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση του εργατικού κόστους στον τομέα επιχειρήσεων έως 15% κατά τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Κομισιόν.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης διέψευσε ότι υπάρχει νέο σενάριο για μειώσεις μισθών και ρυθμίσεις στα εργασιακά.

«Νομίζω ότι είναι εντελώς έξω από κάθε λογική να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε παραπέρα παρέμβαση στο μισθολογικό κόστος. Έχουμε ψηφίσει πριν από ένα μήνα ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν έχουμε εφαρμόσει ακόμη ή εφαρμόζεται σταδιακά νομίζω οποιαδήποτε συζήτηση για παραπέρα μείωση του μισθολογικού κόστους αποπροσανατολίζει εντελώς από την προσπάθεια που πρέπει να γίνει γιατί υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε ο υπουργός Εργασίας στον Σκάι.
real.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ