2012-08-21 00:10:26
Φωτογραφία για Οι ρωσικές εταιρείες και η χορηγία στον ΠΑΟΚ
Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ-έρευνα φιλοξενεί το transfernews.gr με αφορμή την γραπτή δήλωση του Σαββίδη με την οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει χορηγίες με εταιρείες από την Ρωσία. Διαβάστε το και έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού παρουσιάζει εταιρείες που ήδη έχουν επενδύσει στο ποδόσφαιρο.

Ο Ιβάν Σαββίδης ανακοίνωσε τις συνεργασίες με ρωσικές εταιρίες για χάρη του ΠΑΟΚ ακόμα και για χορηγία στην φανέλα του Δικεφάλου. Μάλιστα σύμφωνα με ρώσους ρεπόρτερ δεν αποκλείεται ακόμα και να μπει δίπλα στο όνομα του ΠΑΟΚ η ονομασία κάποιο μεγάλου χορηγού από την Ρωσία.

Το transfernews παρουσιάζει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Ρωσίας και την εμπλοκή τους στο ποδόσφαιρο. Εταιρίες που είτε έγιναν ιδιοκτήτες συλλόγων είτε μεγάλοι ή μικροί χορηγοί δίνοντας αρκετά εκατομμύρια για το μπάτζετ αλλά και για χτίσιμο γηπέδων.

1. Gazprom

GazProm (στα ρωσικά: Газпром) – το 50,2% των μετοχών της ανήκουν στο κράτος. Η Gazprom είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στον κόσμο. Παράγει, διαχειρίζεται, διακινεί και εμπορεύεται σημαντικό μέρος του παγκόσμιου φυσικού αερίου, έχει συνάψει πλήθος στρατηγικών συμφωνιών


με μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, διαθέτει μία σειρά από θυγατρικές επιχειρήσεις σε κάθε σχεδόν γωνιά της Ευρώπης και έχει υπό την κυριότητά της τραπεζικούς ομίλους, κατασκευαστικές εταιρείες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η άνοδος του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσι­κή προεδρία επέφερε ποιοτικές μεταβολές στη λειτουργία του ρωσικού κράτους και, κατ’ επέκταση, της κύριας ρωσικής εταιρεί­ας. Ο νέος Ρώσος πρόεδρος επανέφερε την Gazprom υπό τον πλήρη έλεγχο του Κρε­μλίνου, την ίδια στιγμή που την ανέδειξε σε μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις παγκο­σμίως.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Gazprom Neft Αλεξάντρ Ντιούκοφ (όπως και πρόεδρος της Ζενίτ και της ρωσικής ποδοσφαιρικής λίγκας) είναι μεγάλος ποδοσφαιρόφιλος και δεν το κρύβει.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που έχει πλούσια δραστηριότητα στο αθλητικό κομμάτι και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτρια της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, μέγας χορηγός της Σάλκε και του Ερυθρού Αστέρα, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Μπάγερν για μεγάλη εμπορική συνεργασία (το έχει επιβεβαιώσει δημόσια ο πρόεδρος του βαυαρικού συλλόγου, Ούλι Χένες). Ο Ντιούκοφ είχε δηλώσει ότι σύντομα η Gazprom θα μπει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

2. LUKoil (στα ρωσικά: ЛУКОЙЛ)

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση πετρελαίου της Ρωσίας. Η έδρα της βρίσκεται στη Μόσχα. Προμηθεύει πετραίλαιο σε 19 χώρες και είναι από τους μεγαλύτερους χορηγούς της Ρωσίας στον αθλητισμό και όχι μόνο. Η εταιρία εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο και στη Βουλγαρία όπου έγινε μέγας χοηργός της ομάδας μπάσκετ Ακαντέμικ, η οποία πρόσθεσε το όνομα της εταιρίας στο όνομα της. Η PBC Lukoil Academic είχε να κατακτήσει πρωτάθλημα μπάσκετ από το 1975. Το 2003 που μπήκαν τα λεφτά των Ρώσων, έγινε παντοδύναμη στο μπάσκετ της χώρας και έχει κατακτήσει από τότε μέχρι και σήμερα 9 πρωταθλήματα (κάθε χρόνο παίρνει το πρωτάθλημα) και 6 κύπελλα.

Η LUKoil είναι χορηγός πολλών συλλόγων στο Χόκεϊ, στο χάντμπολ, διάσημων αθλητών, αγώνων ράλι αλλά φυσικά και στο ποδόσφαιρο αφού της ανήκει η Σπαρτακ Μόσχας από το 2000. Από την πρώτη χρονιά που την απέκτησε η ρωσική ομάδα πήρε το πρωτάθλημα το 2000 και το 2001 ενώ τέσσερης φορές ήταν δεύτερη. Το 2003 αναδείχθηκε Κυπελλούχος. Η LUKoil έχει δημιουργήσει και μία εξαιρετική ομάδα ακαδημιών στην Σπαρτακ με 600 μικρούς αθλητές ενώ το 2010 βρέθηκε πολύ κοντά στην αγορά της Ρόμα.

3. Rosneft (Στα ρωσικά: Роснефть)

Rosneft ιδρύθηκε το 1993 και έχει έδρα την Μόσχα. Η εταιρία ειδικεύεται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και ανήκει στην κυβέρνηση της Ρωσίας. Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση πετρελαίου της Ρωσίας και από το 2006 βρίσκεται και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.Το τελευταίο μεγάλο ντιλ της εταιρίας ήταν με τις BP (British Petroleum), την Petronas και CNPC. Οι εταιρίες ουσιαστικά έκαναν ανταλλαγές μετοχών και έτσι στην Rosneft επένδυσαν περίπου 1 δις δολάρις οι Ρόμαν Αμπραμόβιτς, Βλάντιμιρ Λισίν και Όλεγκ Ντεριπάσκα. Τον Απρίλιο υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα ότι η εταιρία ενδιαφέρεται για την αγορά της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Τον Φεβρουάριο έδωσε αρκετά χρήματα για να σώσει την Τομ Τομσκ που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει μεταγραφές και καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία.

4. Bashneft (Στα ρωσικά Башнефть)

Ανήκει στις πιο σημαντικές εταιρίες πετρελαίου. Από το 2010 είναι κεντρικός χορηγός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και χορηγός φανέλας με το μπάτζετ της ομάδας να φτάνει τα 72 εκατομμύρια δολάρια.

5. Aeroflot ( Аэрофлот)

Η μεγάλη αεροπορική εταιρία μπαίνει συχνά στο ποδόσφαιρο ως χορηγός. Το 2009 ήταν χορηγός τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας μάλιστα κατέβαλε 9 εκατομμύρια δολάρια στην ομάδα και ένα Airbus A320. Φέτος πλήρωσε η ίδια ώστε να ταξιδέψουν δωρεάν φίλαθλοι από την Ρωσία στο EURO στην Πολωνία για να δουν τους αγώνες της Εθνικής.

6. Russian Railways (στα ρωσικά: Российские железные дороги)

Είναι οι ρωσικές Σιδηρογραμμές που είναι χορηγός της FC Μόσχας στην οποία δίνει 35 εκατομμύρια ευρώ όπως επίσης και της Λοκομτίβ Μόσχας!

7. Wneschtorgbank

Το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας είναι χορηγός της Ντιναμό Μόσχας στην οποία δίνει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ για το μπάτζετ της ομάδας, ενώ χρηματοδοτεί το νέο στάδιο με 1,5 δις (!) δολλάρια το οποίο θα έχει 33.000 θεατές με δυνατότητα αύξησης στους 45.000 θεατές. Αυτό θα περιλαμβάνει κτίρια για γραφεία, εμπορικό κέντρο, πολυκαταστήματα, ξενοδοχεία 5 αστέρων κακι πάρκινγκ 1.600 θέσεων.

8. Polyus Gold

Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού στην Ρωσία και ήταν χορηγός φανέλας της Τέρεκ Γκρόζνι μέσω της εταιρίας της Sat&Co το 2009. Η ομάδα είχε μπάτζετ 35 εκατομμυρίων ευρώ.

9. Dagmara Trading

Η κατασκευαστική εταιρία ήταν χορηγός της φανέλας του συλλόγου πέρσι. Ιδιοκτήτης ο Τσετσένος Μπουλάτ Τσαγκάεφ δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και με πετρέλαιο και εξαγωγή πολύτιμων μεταλλευμάτων. Του Τσαγκάεφ η ιστορία έχει ενδιαφέρον:

Μένει στη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου στην Γενεύη και αγόρασε και την ελβετική Ξαμάξ. Όταν ο Τσετσένος αγόρασε την ομάδα, εκείνη είχε ήδη πάρει την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου απέναντι στην Σιόν. Ο Τσαγκάεφ έθεσε από την πρώτη στιγμή ως στόχο την κατάκτηση του τροπαίου, όμως η Ξαμάξ δεν τα κατάφερε και γνώρισε την ήττα με 2-0 στον τελικό της διοργάνωσης.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση για πρόεδρο ελβετικής ομάδας, ο Τσαγκάεφ κατέβηκε στο ημίχρονο στα αποδυτήρια της ομάδας και άρχισε να απειλεί θεούς και δαίμονες!

Από τις πρώτες επιθυμίες του Τσετσένου ήταν και είναι η αλλαγή του ονόματος της ομάδας. Οι Τσετσένοι και γενικότερα οι Ρώσοι γνωρίζουν πολλά από δημαγωγία του πλήθους… Έτσι, ο Τσαγκάεφ, προκειμένου να έχει στο πλευρό του τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας, προσέφερε στους δύο μεγαλύτερους συνδέσμους της Ξαμάξ, τους Tigers 95 και τους Fanati’X, από 200 εισιτήρια διαρκείας εντελώς δωρεάν.

Επίσης, τους υποσχέθηκε ότι όποτε ακολουθούν την ομάδα στα εκτός έδρας παιχνίδια είτε με λεωφορείο είτε με τρένο θα πληρώνουν για την μετάβασή τους μόλις 10 ελβετικά φράγκα, καθώς τα υπόλοιπα έξοδά τους θα καλύπτονται από την διοίκηση της ομάδας! Οι φωνές διαμαρτυρίας ξαφνικά σταμάτησαν και ο Τσαγκάεφ έχει την πλήρη υποστήριξη των οργανωμένων. η Τέρεκ Γκρόζνι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι διέκοψε τις σχέσεις της με τον Τσαγκάεφ, ο οποίος ως γνωστόν ήταν αντιπρόεδρος της ομάδας και επίσημος χορηγός.

Η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να αποσύρει το λογότυπο της εταιρείας Dagmara Trading, ιδιοκτησίας Τσαγκάεφ, από τις φανέλες και το νεόκτιστο στάδιο.

10. Rostechnologii (Ростехнологии)

Eίναι κρατική εταιρία που ελέγχει περίπου 450 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές έχουν ως κύρια απασχόληση τους την Βιομηχανία. Είναι ιδιοκτήτρια της FC Krylia Sovetov Samara. Το 2008 είχε 55 εκατομμύρια μπάτζερ και σταδιακά έχει αισθητά μειωθεί.

11. Norilsk Nickel

Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία. Το 2008 ήταν ο μεγάλος χορηγός της FK Mόσχας. Ξεκίνησε με 55 εκατομμύρια μπάτζετ την επόμενη όμως χρονιά έριξε το ποσό στα 25 εκατομμύρια! Πέρσι αποσύρθηκε

καθώς, όπως εξήγησε, η ομάδα είναι πολύ μακριά από την έδρα της εταιρείας στην πόλη Νόριλσκ της Σιβηρίας, 3000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας.

12. ΜΤΚ

Η εταιρία ασχολείται με την εξόρυξη χάλυβα και κατασκευάζει αγωγούς και σωλήνες από χάλυβα και ήταν χορηγός της Ροστοφ. To 2009 η ομάδα της FC Rostov είχε μπάτζετ 15 εκατομμυρίων ευρώ και έγινε πρόταση στομν χορηγό να “σπρώξει” χρήματα για νέο στάδιο αλλά αρνήθηκε.
paokrevolution
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΝΟΨΕΙ...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΝΟΨΕΙ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ