2012-08-22 18:26:04
Φωτογραφία για Κυκλοφόρησε η ανανεωμένη Λίστα της Σαγκάης για τα καλύτερα Πανεπιστήμια του 2012
Το Κέντρο ανάδειξης των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως στο Shanghai Jiao Tong University ανακοίνωσε την 10η έκδοση της... ετήσιας παγκόσμιας ακαδημαϊκής κατάταξης των Πανεπιστημίων για 2012 (ARWU), ευρέως γνωστή και ως η "Λίστα της Σαγκάης". Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ παραμένει το νούμερο ένα στον κόσμο για δέκατη χρονιά.

Στην πρώτη εικοσάδα της περίφημης Λίστας της Σαγκάης, συγκαταλέγονται κυρίως πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, μεπρώτο το Χάρβαρντ, δεύτερο το Στάνφορντ, τρίτο το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης). Τα δύο κορυφαία βρετανικά, Οξφόρδης και Κέμπριτζ, βρίσκονται στην πέμπτη και δέκατη θέση αντίστοιχα, ενώ νέα είσοδο στο Top-20 κάνει φέτος η Ιαπωνία, με το πανεπιστήμιο του Τόκιο στην εικοστή θέση του καταλόγου.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία καταρτίζεται «η λίστα της Σαγκάης» συμπεριλαμβάνουν βραβεύσεις με Νομπέλ Χημείας, Φυσικής, Φυσιολογίας, Ιατρικής, Οικονομίας, μετρώντας από το 1961 μέχρι σήμερα για τους φοιτητές ή αποφοίτους και από το 1971 και εφεξής για τους καθηγητές.


Παράλληλα, συνυπολογίζεται ένας συνδυασμός δημοσιεύσεων σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, με υψηλό αριθμό παραπομπών που πραγματοποιούν ερευνητές των πανεπιστημίων, ερευνητικές εργασίες που έχουν περιληφθεί στοScience Citation Index και το ποσοστό εργασιών που έχουν δημοσιευθεί στο Τοπ 20% των επιστημονικών επιθεωρήσεων του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου (Μαθηματικά/Φυσικές Επιστήμες, Μηχανική/Τεχνολογία/Πληροφορική, Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Γεωπονική, Ιατρική και Φαρμακευτική, Κοινωνικές Επιστήμες). Για πρώτη φορά φέτος εισήχθη και το κριτήριο του ύψους των κονδυλίων για έρευνα στις πολυτεχνικές σχολές, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα της λίστας της Σαγκάης, ο δείκτης αυτός συλλέγεται προς το παρόν μόνο για τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά.

Στην πρώτη εκατοντάδα, περισσότερα από τα μισά πανεπιστήμια είναι των ΗΠΑ (53), 9 της Μεγάλης Βρετανίας, 4 ιαπωνικά, 5 από την Αυστραλία, 4 από τη Γερμανία, ισάριθμα από τον Καναδά και από την Ελβετία, από 3 έχουν η Γαλλία, η Σουηδία και το Ισραήλ, από 2 η Ολλανδία και η Δανία και από 1 το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Ρωσία. Ωστόσο, στο γενικότερο σύνολο, από τα 500 τα 202 είναι ευρωπαϊκά, 182 αμερικανικά (Βόρεια και Νότια Αμερική), 88 ασιατικά, 24 αυστραλιανά και 4 αφρικανικά. Με εξαίρεση τη Βρετανία, το πρώτο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, το γαλλικό Paris 1, βρίσκεται στην 37η θέση και ακολουθεί στην 42η θέση το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Δύο ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνονται και φέτος στον κατάλογο με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια για το 2012, όπως δημοσιεύθηκαν στη λεγόμενη «λίστα της Σαγκάης» από το πανεπιστήμιο Jia Tong. Ωστόσο, το ένα από αυτά βρίσκεται σε χαμηλότερη από πέρυσι θέση. Και τα δύο έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις 301 - 400 (μετά την 100ή θέση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά και όχι κατά αύξοντα αριθμό), ενώ το Καποδιστριακό πέρυσι είχε σημειώσει καλύτερες επιδόσεις, ευρισκόμενο στις θέσεις 201 - 300. Για το Αριστοτέλειο φέτος δεν άλλαξε κάτι στην τελική του κατάταξη.

Φέτος, οι Πίνακες κατάταξης των Πανεπιστημίων με βάση συγκεκριμένη Θεματολογία (Σχολές, Πεδία) περιλαμβάνουν 200 Πανεπιστήμια, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που περιελάμβαναν μόλις 100 Πανεπιστήμια. Τα 5 καλύτερα Πανεπιστήμια σε κάθε κατάταξη παρουσιάζονται πιο κάτω:

- Natural Sciences and Mathematics – Harvard, Berkeley, Princeton, Caltech and MIT

- Engineering/Technology and Computer Sciences – MIT, Stanford, Berkeley, UIUC and UT Austin

- Life and Agriculture Sciences – Harvard, MIT, UC San Francisco, Cambridge and Washington (Seattle)

- Clinical Medicine and Pharmacy – Harvard, UC San Francisco, Washington (Seattle), Johns Hopkins and Columbia

- Social Sciences – Harvard, Chicago, Berkeley, MIT and Columbia

- Mathematics – Princeton, Harvard, Berkeley, Cambridge and Stanford

- Physics – Harvard, MIT, Berkeley, Princeton and Caltech

- Chemistry – Harvard, Berkeley, Stanford, Cambridge and ETH Zurich

- Computer Science – Stanford, MIT, Berkeley, Princeton and Harvard

- Economics/Business – Harvard, Chicago, MIT, Berkeley and Columbia
campuscy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ