2012-03-18 07:10:04
Φωτογραφία για Το Παρίσι δεν θέλει τον Σόιμπλε πρόεδρο του Eurogroup
Νικολά Σαρκοζί και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ορατός είναι ο κίνδυνος γαλλογερμανικής αντιπαράθεσης για τα... μάτια του νέου προέδρου του Eurogroup.

Με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία και το Βερολίνο να προωθεί τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δια της Άνγκελα Μέρκελ, το Παρίσι ανησυχεί σφόδρα για την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή του Βερολίνου στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times Deutschland η γαλλική πλευρά –και προσωπικά ο Νικολά Σαρκοζί- αντιδρά έντονα στην προοπτική της υποψηφιότητας Σόιμπλε, ενώ την κατάσταση δεν διευκόλυνε και η πρόσφατη δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι «o επικεφαλής του Eurogroup πρέπει να προέρχεται από κράτος με αξιολόγηση ΑΑΑ», κάτι που θα απέκλεισε τη Γαλλία από το «παιχνίδι» της διαδοχής.

Από την πλευρά της Ολλανδίας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάν Κέες ντε Γιάγκερ, δήλωσε ότι ο κ. Σόιμπλε έχει πολλά προσόντα για να αναλάβει την προεδρία του Eurogroup.

Yπενθυμίζεται ότι ο Γιουνκέρ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Eurogroup επικαλούμενος φόρτο εργασίας και θέλοντας να επικεντρωθεί στα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός Λουξεμβούργου. Ο Γιούνκερ είναι πρόεδρος του Eurogroup από το 2005.

Οι FT Deutschland αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για το διάδοχο του Γιούνκερ έως το Μάιο, εξαιτίας των γαλλικών προεδρικών εκλογών που παρεμβάλλονται. 
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ