2012-03-18 09:51:05
Φωτογραφία για ΚΥΠΡΟΣ: Αποζημειώσεις σε 17 ξενοδοχεία για υπερβολική φορολόγηση τους
Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε 17 ξενοδοχειακές μονάδες της Πάφου στην αγωγή που κατέθεσαν κατά του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ) για υπερβολικές φορολογήσεις τους από το 1998.

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι για τα 10 από τα ξενοδοχεία αυτά, έχει επιδικαστεί ήδη συνολική αποζημίωση €1,5 εκατ. συν τους τόκους, ενώ αναμένεται η οριστικοποίηση της αποζημίωσης για τις άλλες εφτά ξενοδοχειακές μονάδες. Η προσφυγή των 17 ξενοδοχείων έγινε στη βάση της παράτυπης χρέωσης τους, ως ξενοδοχειακών μονάδων, αντί ως οικοπέδων όπως δέχθηκε το δικαστήριο ότι έπρεπε βάσει της νομοθεσίας.

Το δικαστήριο επιδίκασε τόκο 9% επί των ποσών που καλείται να επιστρέψει το ΣΑΠΑ, αλλά σε εξώδικο συμβιβασμό των δικηγόρων των δύο μερών συμφωνήθηκε ο τόκος να υπολογιστεί στο 2%. Στη συνεδρία της ολομέλειας του Συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, αποκαλύφθηκε επίσης ότι, το επιδικασθέν ποσό δεν υπάρχει ούτως ή άλλως στα ταμεία του και ως εκ τούτου η θηλιά γύρω από τον οργανισμό σφίγγει πλέον ακόμη περισσότερο.


Η υπόθεση των 17 ξενοδοχείων δεν είναι ωστόσο η μόνη δυσλειτουργία που εντοπίστηκε στη λειτουργία του ΣΑΠΑ. Όπως κατήγγειλαν μέλη του δ.σ. του Συμβουλίου, το κόστος των εργασιών της δεύτερης φάσης του αποχετευτικού συστήματος Πάφου έχει εκτοξευθεί από τα €87 εκατ. που προνοούσαν τα συμβόλαια στα €125 εκατ. ενώ δριμεία επίθεση δέχθηκαν και οι σύμβουλοι μηχανικοί του έργου για ελλιπή έλεγχο και για το γεγονός ότι και η δική τους αμοιβή εκτοξεύθηκε από τα €3,5 εκατ. στα €7,2 εκατ. Σε αυτά τα πλαίσια, τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΠΑ θεώρησαν απαράδεκτη τη θέση των αλλοδαπών συνεργατών του οργανισμού ότι πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω η μεταξύ τους σύμβαση, με κόστος αποζημίωσης μισό εκατομμύριο, επειδή δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν το έργο στα χρονικά πλαίσια του συμβολαίου.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων των μελών του Συμβουλίου ήταν και η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία από μερίδα μελών χαρακτηρίσθηκε ως «καταπέλτης» για τις διαδικασίες και την ποιότητα των εργασιών του αποχετευτικού του ΣΑΠΑ.

Συνεδρία συγκάλεσε ο Βέργας

Η μεγάλη αντίδραση των μελών του δ.σ. του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου για ζητήματα κακοτεχνιών, ελλιπούς επίβλεψης και καθυστερήσεων στην αποπεράτωση έργων, ώθησε τον πρόεδρο του δ.σ. του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου και δήμαρχο Πάφου, Σάββα Βέργα, να προτείνει την πραγματοποίηση μιας ακόμη συνεδρίας σε 15 μέρες, ώστε όλες οι καταγγελίες και ενστάσεις των μελών να κατατεθούν γραπτώς ενώπιον των ξένων συμβούλων για να μπορέσουν να απαντήσουν σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν ενώπιον τους.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ