2012-03-18 10:02:25
Φωτογραφία για ΕΚΤ: Ρευστότητα 25 δισ. ευρώ για την τραπεζική αγορά
Οφέλη από τις βελτιωμένες αποτιμήσεις των τίτλων με εγγύηση του Δημοσίου

«Ανάσα» στις ελληνικές τράπεζες δίνει η βελτίωση των αποτιμήσεων που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα ενέχυρα που καταθέτουν για άντληση ρευστότητας.

Η ΕΚΤ χθες προχώρησε σε βελτίωση της αποτίμησης, κατά κύριο λόγο, των τίτλων που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη, μετά από καιρό, για τον εγχώριο κλάδο, ο οποίος πάντως παραμένει σε πλήρη εξάρτηση από το ευρωσύστημα για τη ρευστότητά του. Εκτιμήσεις τραπεζιτών ανεβάζουν σε πάνω από 20 δισ. ευρώ την ευχέρεια άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων με τα ίδια ενέχυρα.

Καθημερινά

Η ΕΚΤ αποτιμά, με βάση τα μοντέλα της, σε καθημερινή βάση τα collateral που δίνονται και χθες προχώρησε σε βελτίωση της αποτίμησης, κατά κύριο λόγο, των τίτλων που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου. Για τον εγχώριο κλάδο είναι μια ψυχολογική ώθηση μετά από μακρά περίοδο σοβαρών πιέσεων αλλά και έχει ως απτό αποτέλεσμα τη δυνατότητα, με τους ίδιους τίτλους, για παράδειγμα, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, αντί για 50, να παίρνουν 60 ευρώ.


Στην ουσία, το τοπίο όσο αφορά τη ρευστότητα δεν αλλάζει δραματικά, πολλώ δε μάλλον που η αποτίμηση γίνεται καθημερινά και δεν είναι στατική αλλά σε κάθε περίπτωση, προκύπτει η ευχέρεια για άντληση πρόσθετης ρευστότητας, την οποία τραπεζίτες εκτιμούν από 15 ως 20 δισ. ευρώ, ενδεχομένως ακόμη και στα 25 δισ. ευρώ.

Οι τίτλοι που δίνονται από τις ελληνικές τράπεζες ως collateral εξαιτίας των υποβαθμίσεων που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης έχαναν σταθερά την «ισχύ» τους ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας και μάλιστα, έφθασαν να γίνονται έστω δεκτοί από την ΕΚΤ μέσω των έκτακτων μέτρων που είχε θέσει σε λειτουργία προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Υπό αυτές τις συνθήκες ενεργοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την ΕΚΤ - και με την έγκριση για κάθε παροχή από το Συμβούλιο της ΕΚΤ - ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας, ο ELA, για να δέχεται ενέχυρα που «πέταγε έξω» η ΕΚΤ. Λίγο πριν το PSI, τα ελληνικά ομόλογα αποκλείστηκαν πλήρως από την τελευταία και άρχισαν να γίνονται εκ νέου μετά την πραγματοποίησή του, με αποτέλεσμα να χάσουν οι εγχώριες τράπεζες και τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τα τριετή δάνεια που δόθηκαν από την ΕΚΤ με επιτόκιο μόλις 1%.

Η χθεσινή εξέλιξη, της ανατίμησης των ενεχύρων, δίνει θετικό μήνυμα για τον κλάδο που παραμένει αποκλεισμένος από τις αγορές χρήματος και συνεχίζει να καταγράφει απώλειες σε καταθέσεις. Η επιτυχία του PSI Plus εφόσον συνοδευτεί με επίσης ικανοποιητικές εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο αναμένεται να εμπεδώσει αίσθημα εμπιστοσύνης στους καταθέτες ώστε να επαναφέρουν τις αποταμιεύσεις τους στο σύστημα.

Μεσοπρόθεσμο

Το άνοιγμα των αγορών είναι βήμα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και συνδέεται επίσης με τις εξελίξεις που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση και την εκ νέου τοποθέτηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων στις διεθνείς αγορές, θέση που τους στέρησε η κρίση του ελληνικού δημοσίου.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, θα καταλήξει σε ένα τραπεζικό σύστημα με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, καθαρούς ισολογισμούς - από ομόλογα αλλά και πιθανές επισφάλειες - ώστε να έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, εκτιμούν τραπεζίτες, επισημαίνοντας πάντως ότι όλα συναρτώνται με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ