2012-03-18 11:59:53
Φωτογραφία για Ο Βαγγέλης θα γυρίσει τη σελίδα του Γιώργου;
Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές εκλογές αποτελεί προς το παρόν ένα ρευστό πεδίο. Μολονότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις του αναδεικνύονται στοιχεία όπως το μέτωπο κατά του δεξιού και του αριστερού τυχοδιωκτισμού, το άνοιγμα στους διαγραφέντες βουλευτές ή η επιλογή του να αγνοεί το κόμμα της κυρίας Λούκας Κατσέλη και του κ. Χ. Καστανίδη, δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα. Ο χρόνος όμως πιέζει και τα στελέχη του αναμένουν να δουν ένα διαφορετικό ΠαΣοΚ και μία πρόταση για τη χώρα που θα φέρει πίσω τους χαμένους ψηφοφόρους του κόμματος.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του, ήταν πιο προσιτός και συναισθηματικός από ό,τι εμφανίζεται συνήθως, αλλά το μήνυμά του δεν ήταν ισχυρό. Το σύνθημα «Ψηλά το κεφάλι, έχεις ξανά ευκαιρία» μετά την επιτυχία του PSI, άρεσε σε αρκετά κομματικά στελέχη, όπως λένε βουλευτές, αλλά δεν στάθηκε αρκετό να κινητοποιήσει τον κόσμο. Πολλοί βουλευτές αντιμετώπισαν τις εσωκομματικές εκλογές σαν πρόβα για τις εθνικές και ομολογούν ότι συνάντησαν απροθυμία σε κοινωνικά στρώματα που στήριζαν παραδοσιακά το ΠαΣοΚ, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα.


Ο κ. Βενιζέλος ακύρωσε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις του την Παρασκευή και χθες Σάββατο προκειμένου να μην υπερεκτεθεί, αλλά και να «δουλέψει» καλύτερα τα μηνύματά του.

Πέραν των άλλων θα πρέπει να αποφασίσει και ποια στάση θα κρατήσει για την κυβερνητική διετία του κ. Γ. Παπανδρέου. Ως σήμερα έχει κινηθεί σε μια γραμμή διατήρησης των ισορροπιών, θα κάνει όμως το ίδιο και στο μέλλον; Ορισμένοι τον συμβουλεύουν να κρατήσει διακριτές αποστάσεις, ώστε να δικαιώσει και το εύρημα της «λευκής σελίδας», άλλοι να σηματοδοτήσει τις διαφορές του με τον προηγούμενο πρόεδρο του κόμματος μέσω του τρόπου που θα διοικεί το κόμμα.

Ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου κάλυψε την κυβερνητική θητεία του ΠαΣοΚ μολονότι δέχτηκε ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, αλλά όπως είπε «από ένα σημείο και μετά δρομολογήθηκε η σωστή στρατηγική και αυτή η στρατηγική αποδίδει καρπούς». Οσο για τον κ. Παπανδρέου τον χαρακτήρισε πολύτιμο στοιχείο για την παράταξη που θα «κοσμεί τα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ στις εκλογές».

Σχεδόν 24 ώρες πριν γίνουν αυτές οι δηλώσεις, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου φόρτωναν σε ένα μεγάλο φορτηγό που είχε σταθμεύσει έξω από την Ιπποκράτους τα προσωπικά αντικείμενα του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ. Μόνο που στις κούτες δεν υπήρχαν μόνο προσωπικά αντικείμενα, αλλά και γλάστρες, χαλιά, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά. Ανάλογη μετακόμιση έγινε και στο γραφείο που χρησιμοποιούσε ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Βουλευτές που στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο και είδαν τι συνέβαινε αντέδρασαν, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τους απάντησαν σε έντονο ύφος και για να λήξει το επεισόδιο χρειάστηκε να μιλήσει απευθείας ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Παπανδρέου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να σχηματιστούν και δύο επιτροπές, η μία για την επεξεργασία του προγράμματος και η εκλογική επιτροπή. Το πρόγραμμα, μεταδίδουν οι συνεργάτες του, δεν θα είναι μόνον αόριστες αρχές και διακηρύξεις, αλλά θα περιέχει προτάσεις και λύσεις με βάση τις δεσμεύσεις του μνημονίου ως το 2015. Οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στις δύο επιτροπές βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο στην εκλογική επιτροπή αναμένεται να συμμετάσχουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και πολλά κορυφαία στελέχη. Από εκεί είναι πιθανόν να προκύψει και η ομάδα του «πρωινού καφέ».

Αυτή τη στιγμή το κεντρικό μήνυμα του ΠαΣοΚ απέναντι στο αίτημα για αυτοδυναμία της ΝΔ είναι «η νίκη στις εκλογές». Με τα σενάρια για μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας να βρίσκονται διαρκώς πάνω στο τραπέζι είναι δύσκολο για τον κ. Βενιζέλο να διατυπώσει μία ξεκάθαρη άποψη. «Δεν μπορούμε να συμπράξουμε με τον δεξιό ή ακροδεξιό τυχοδιωκτισμό. Χρειάζεται εθνική υπευθυνότητα, συνέπεια, ρεαλισμός, ευαισθησία, προοδευτικότητα» δήλωσε προσφάτως, προσθέτοντας ότι δεν χαρακτηρίζει πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους αλλά συγκεκριμένες βλαπτικές και επικίνδυνες συμπεριφορές. Κήρυξε έτσι πόλεμο στο «μέτωπο της υποκρισίας και του λαϊκισμού», ο οποίος όμως αφήνει ξανά χωρίς συμμαχίες το ΠαΣοΚ. Στην Ιπποκράτους ανησυχούν για πιθανά επεισόδια σήμερα στα εκλογικά κέντρα, λένε όμως ότι αν κάποιοι επενδύουν στη στρατηγική της έντασης το ΠαΣοΚ επενδύει στη Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του κόμματος ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση πανστρατιάς για τις εκλογές και κάλεσε πίσω όλα τα στελέχη και τους ψηφοφόρους που για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί. «Η πόρτα του ΠαΣοΚ» είπε «είναι ανοιχτή για αυτούς που νιώθουν ότι ανήκουν εδώ και πρέπει να τη διαβούν».

Ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος μιλώντας αποκλειστικά στο «Βήμα της Κυριακής» απέκλεισε με ευγενικό τρόπο τη συμμετοχή του στις τρέχουσες εξελίξεις. «Θα 'θελα να φανώ χρήσιμος, αλλά δεν ξέρω αν οι απόψεις μου με καθιστούν χρήσιμο. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Φλωρίδης εκφράζει την άρνησή του να συμμετάσχει σε κάποιον παραδοσιακό κομματικό σχηματισμό προσδοκώντας τη δημιουργία νέων εκφράσεων στον χώρο του Κέντρου και προβλέπει ότι έτσι όπως αποτυπώνονται οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων η χώρα θα εξακολουθήσει να έχει πρόβλημα πολιτικής διεύθυνσης και μετά τις εκλογές.

Ο κ. Χρ. Βερελής φαίνεται ότι θα ακολουθήσει την οδό της επιστροφής στο ΠαΣοΚ, αλλά δύσκολα θα ισχύσει το ίδιο για τις κυρίες Μιλένα Αποστολάκη και Βάσω Παπανδρέου. Ο κ. Εκτ. Νασιώκας δεν σπεύδει να πάρει θέση και ο κ. Γ. Λιάνης λέγεται ότι το συζητεί.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «άτυχη στιγμή» την ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο για τους βουλευτές που διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αλλά δεν έφυγαν από το ΠαΣοΚ. Ανοιξε έτσι τον δρόμο της επιστροφής και για τους Ι. Κουτσούκο, Δ. Καρύδη, Μιχ. Τζελέπη, Χρύσα Αράπογλου, Β. Κεγκέρογλου, Μαρία Μίχου, Δ. Κουσελά, Τ. Αντωνακόπουλο και Τ. Δημητρουλόπουλο. Η περίπτωση του καθενός θα κριθεί χωριστά και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το προσεχές διάστημα, αν και ορισμένοι από τους παραπάνω βουλευτές έχουν ήδη επανενταχθεί στην κομματική ζωή.

Στοίχημα η συμμετοχή

Στις κάλπες μέλη και φίλοι του ΠαΣοΚ

Ψηφίζουν από το πρωί για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος. Σε όλη την Ελλάδα έχουν στηθεί 1.074 κάλπες σε 768 εκλογικά κέντρα, από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα. Η συμμετοχή του κόσμου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το επιτελείο του κ. Ευ. Βενιζέλου, καθώς σε αντίθεση με το 2007 υπάρχει μόνον ένας υποψήφιος, και γι' αυτό έγινε μεγάλη κινητοποίηση όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Βουλευτές και κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι το κλίμα στα μέλη του κόμματος αρχίζει να θερμαίνεται μέρα με τη μέρα και οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούσαν ότι η συμμετοχή του κόσμου θα υπερβεί τις 100.000, ενδεχομένως και τις 150.000 άτομα. Μολονότι αυτό το ποσοστό συμμετοχής δεν συγκρίνεται με το αντίστοιχο του 2007, στις σημερινές συνθήκες εκτιμάται ότι θα ανακόψει τη δυναμική των διαρροών από το ΠαΣοΚ προς άλλα κόμματα και ειδικά προς τη Δημοκρατική Αριστερά. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ