2012-08-31 15:36:04
Φωτογραφία για Το «Γαλάζιο ρεύμα» πάει Κροατία
Ο ρωσικός ενργειακός κολοσσός «Gazprom» και η «Plinacro», συμφώνησαν στη χάραξη της διαδρομής του αγωγού «South Stream». Η τελική απόφαση για το θέμα αναμένεται να ληφθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από την επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της κροατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου «Plinacro», Νέντα Ερντέλιατς, που δήλωσε: «Η Plinacro βρίσκεται στην παρούσα φάση σε διαπραγματεύσεις με την Gazprom. Συζητείται, όχι μόνο το σενάριο μιας διακλάδωσης του αγωγού South Stream στην Κροατία, αλλά και η δυνατότητα κατασκευής του κύριου αγωγού, που θα διέρχεται από το έδαφος της χώρας». Η εκπρόσωπος της «Plinacro» σημείωσε πάντως, ότι δεν έχει παρθεί ακόμα η τελική απόφαση.

Η ΕΕ και τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια.

Την περασμένη εβδομάδα σε κάποια κροατικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκαν αρνητικά σχόλια σχετικά με τα σχέδια της κατασκευής του «Νότιου ρεύματος». Κατά την άποψη της εκπροσώπου της κροατικής εταιρείας,έτσι συμβαίνει πάντα όταν σημειώνεται πρόοδος στη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κροατίας.


Τα δημοσιεύματα ανάφεραν ότι το Κρεμλίνο ασκεί πίεση για να ενταχθεί η κροατική εταιρεία στο έργο, πριν από την επίσημη ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ το 2013. Όλα δείχνουν πάντως, ότι τα δημοσιεύματα ουσιαστικά αναπαρήγαγαν σημεία της εμπιστευτικής έκθεσης εμπειρογνωμόνων που συντάχθηκε για την κροατική κυβέρνηση. Να σημειωθεί πως οι συντάκτες της υποστήριζαν ότι τυχόν υπαναχωρήσεις προς την «Gazprom», μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης,συστείνουν (!) στην κροατική κυβέρνηση να δράσει με εξαιρετική προσοχή στις διαπραγματεύσεις με την «Gazprom» και να συνεργάζεται εποικοδομητικά (για το θέμα αυτό) με την ΕΕ. Κατά την άποψή τους, μάλιστα, το project «South Stream» έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Το δίκτυο αγωγών.

Ο διεθνής αγωγός φυσικού αερίου «South Stream» θα διατρέξει την Ανατολική Ευρώπη, από τη Ρωσία προς τη Βουλγαρία, θα περάσει υποθαλάσσια τον Εύξεινο Πόντο, και στη συνέχεια μέσα από τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, θα καταλήξει στην Αυστρία και την Ιταλία. Το συνολικό μήκος του θα είναι περίπου 3.600 χιλιόμετρα και η μεταφορική του δυνατότητα, ανέρχεται σε 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

Το κόστος του, καθώς και η διαδρομή του, μειώνονται σημαντικά αν αποφασιστεί να αντικατασταθεί το ουγγρικό τμήμα του αγωγού με το κροατικό. Σε αυτή την περίπτωση, η κατασκευή του αγωγού στην Κροατία θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2015, με χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου, δώδεκα μήνες. Για το project, η Κροατία θα κατασκευάσει ένα νέο αγωγό, διότι δεν αρκούν οι δυνατότητες των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας.

Ο αγωγός, θα εισέλθει στην Κροατία από τη Σερβία, κοντά στην πόλη Σότιν. Θα περνά μέσω του Μπούκοβαρ στο Όσιγιεκ, στη συνέχεια μέσω του υφιστάμενου διαδρόμου φυσικού αερίου κοντά στην πόλη Μούρσκο– Σρέντιστσε, και κατόπιν θα εισέρχεται στο έδαφος της Σλοβενίας. Στο χωριό Ντόνι Μίχολιατς, έχει προγραμματιστεί η κατασκευή διακλάδωσής του, για την τροφοδότηση με φυσικό αέριο των τοπικών οικιακών καταναλωτών. Το συνολικό μήκος του τμήματος του αγωγού στην Κροατία, θα είναι 270 χιλιόμετρα. Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης, κοντά στα 600 εκ. ευρώ.

Η «Gazprom» και η «Plinacro», θα συστήσουν την κοινοπραξία «South Stream - Croatia», που θα λειτουργήσει τόσο ως ο επενδυτής, όσο και ως η εταιρεία διαχείρισης του έργου. Και οι δύο πλευρές θα επενδύσουν στην κατασκευή του αγωγού από 300εκατομμύρια ευρώ. Το έργο υπολογίζεται ότι θα αποσβεστεί για την Κροατία σε 15χρόνια. Εκτιμάται ότι για το τράνζιτ του φυσικού αερίου, το Ζάγκρεμπ θα κερδίζει κάθε χρόνο περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ.

greekfinanceforum.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ