2012-09-01 23:19:35
Φωτογραφία για Η ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Φ.Β. Σταϊνμάιερ θεωρεί αναγκαία μια επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Ελλάδα, ενώ συνιστά επίσης επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.

«Επαίσχυντη εξέλιξη» χαρακτηρίζει σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη Welt, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών(SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ το γεγονός ότι «ούτε η γερμανίδα καγκελάριος και ούτε ορισμένοι άλλοι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί έχουν θεωρήσει αναγκαίο να επισκεφτούν την Ελλάδα». Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί «ότι μια χώρα στην κρίση θα απομονωθεί πλήρως», σημειώνει ο ίδιος.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σταϊνμάιερ συνιστά μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση το νέο πακέτο λιτότητας να είναι βιώσιμο και να υποστηρίζεται από την πλειονότητα των ελλήνων πολιτών.

O Γιοργκ Άσμουσεν μιλά για απώλειες από την κρίση


 ακόμη και στη Γερμανία Προειδοποιήσεις Άσμουσεν

Στους κινδύνους που συνεπάγεται μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναφέρεται σήμερα το μέλος του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ, ο γερμανός Γιόργκ Άσμουσεν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Allgemeine του Αννοβέρου ο κ. Άσμουσεν προειδοποιεί ότι «τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν τόσο συντεταγμένα όσο φαντάζονται μερικοί» και ότι απώλειες ως προς την ευημερία δεν θα υποστεί μόνον η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και η Γερμανία.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Άσμουσεν τάσσεται υπέρ του νέου προγράμματος της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων των κρατών που πλήττονται από την κρίση στην ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο βρίσκει αντίθετο τον πρόεδρο της τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θέλησε να υποβάλει την παραίτηση του*.

Ο κ. Άσμουσεν επιμένει ότι «το νέο πρόγραμμα έχει καταστρωθεί καλύτερα από το παλιό». Η ΕΚΤ θα αγοράζει «μόνον ομόλογα σύντομης διάρκειας», τα οποία θα αγοράζει στη δευτερογενή αγορά μόνον εάν η πληττόμενη χώρα υποβάλλει αίτημα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και «έχει δεσμευθεί σε ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικοπολιτικής προσαρμογής».

*H Μέρκελ απέτρεψε τον Βάιντμαν

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ήταν εκείνη που απέτρεψε τον Γενς Βάιντμαν από την παραίτηση του από την προεδρία της Bundesbank, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild.

Μερικές μόνον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να αποφασιστεί το πρόγραμμα παρέμβασης της τράπεζας για την αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, εντείνεται η φημολογία περί παραίτησης του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Bild, o Βάιντμαν φέρεται να έφτασε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες στα πρόθυρα της παραίτησης. Τι ότι δεν το έκανε οφείλεται σύμφωνα με την Bild σε πιέσεις που του άσκησε η καγκελαρίος Μέρκελ.

Και ο Σόιμπλε φέρεται να άσκησε πιέσεις στον Βάιντμαν«Ο Βάιντμαν δεν είναι ο τύπος ανθρώπου που παραιτείται»

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ο Βάιντμαν και η Μέρκελ είχαν συνομιλία στην καγκελαρία, στη διάρκεια της οποίας η Άγκελα Μέρκελ έπεισε τον πρώην σύμβουλό της να μην εγκαταλείψει το τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε πιέσεις στον Γενς Βάιντμαν να παραμείνει στη θέση του.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Bild είχε υποστηρίξει σε δημοσίευμά της ότι ο πρόεδρος της Bundesbank εξέταζε το ενδεχόμενο παραίτησης του εξαιτίας των διαφωνιών του ως προς το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα της ΕΚΤ για μαζική αγορά κρατικών ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες.

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας αλλά και ο ίδιος ο Βάιντμαν δεν επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα της Παρασκευής. Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να είχε διαψεύσει τη σχετική φημολογία. «Τέτοιου είδους συνομιλίες δεν έγιναν ποτέ. Ο Βάιντμαν δεν είναι ο τύπος ανθρώπου που παραιτείται», είπε ο αξιωματούχος. Σε κάθε περίπτωση οι διαφωνίες του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη με τις πρωτοβουλίες του ΕΚΤ είναι γνωστές και έχουν πάρει έκταση.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ