2012-09-01 23:19:57
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ''ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», παραχώρησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας:

«Εδώ και δυόμισι χρόνια κάθε φορά που είναι να περάσουν μέτρα λιτότητας, όλο φεύγουμε από το ευρώ. Κρύβουν τη μνημονιακή εμμονή, πίσω από το κοινό νόμισμα. 

Το  πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, δεν έχει να κάνει με τους τεμπέληδες του Νότου, αλλά με την ίδια την αρχιτεκτονική του ευρώ. Αν αυτή δεν αλλάξει και ταυτόχρονα οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίσουν την εθελόδουλη παράδοση στα εξοντωτικά μνημόνια, τότε δε θα κινδυνεύσει μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη με κατάρρευση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποτραπεί η χρεοκοπία. Και για να αποτραπεί, πρέπει να αποτραπεί η εφαρμογή των νέων μέτρων. 

Η χώρα χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. H Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται εξ αιτίας των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας της, αλλά κυρίως εξ αιτίας της τρομακτικής ύφεσης που προκλήθηκε τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Η λύση λοιπόν είναι να πετάξουμε από πάνω μας τα Μνημόνια και την τρόικα και να διαπραγματευτούμε σε ισότιμη βάση με τους εταίρους μας».


Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι: «Αντιπροτείναμε το ευρωομόλογο, τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ, μια συνολική ευρωπαϊκή ρύθμιση του δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου, το μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, την ενίσχυση της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων. Καμία από αυτές τις ιδέες δεν υιοθέτησαν, ούτε καν ως πεδίο διεκδίκησης οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρά μονάχα παραδόθηκαν στα καταστροφικά μνημόνια. Η λαϊκή απαίτηση, επιβάλει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πως και το γιατί μια διαχειρίσιμη κρίση χρέους, όπως η ίδια η έκθεση του ΔΝΤ έλεγε το 2009, μετετράπη σε εθνική τραγωδία. 

Για να ακριβολογούμε: η χώρα έχει υποστεί ήδη δυο χρεοκοπίες με το πρώτο κούρεμα και με το psi, οι οποίες πανηγυρίστηκαν περίπου ως σωτηρία του έθνους και της οικονομίας. Και τώρα οδηγείται με ταχύτητα και σε μια ακόμα, με το νέο πακέτο μέτρων που αναπόφευκτα, εξ αιτίας της ύφεσης που θα αποφέρει, θα οδηγήσει σύντομα σε νέο κούρεμα, αυτή τη φορά των θεσμικών δανείων που λάβαμε από τη τρόικα, που ασφαλώς θα συνοδεύεται και από τρίτο μνημόνιο. Με δυο λόγια η χώρα οδηγείται σε ένα μακρόσυρτο υπαρξιακό αδιέξοδο, γιατί το λόμπι της χρεοκοπίας που μας κυβερνά εκβιάζει και εξαπατά το λαό και συνεχίζει να παραδίδεται στις επιταγές της κυρίας Μέρκελ. 

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ποσώς μας ενδιαφέρει ποιος θα διαχειριστεί την χρεοκοπία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποτραπεί η χρεοκοπία. Και για να αποτραπεί, πρέπει να αποτραπεί η εφαρμογή των νέων μέτρων. Η χώρα χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, και ακριβώς αυτό το εναλλακτικό σχέδιο είναι που συσπειρώνει ολοένα και περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως: «Αν η κυβέρνηση συναινέσει στη επιχειρούμενη αναθεώρηση του Δουβλίνου 2, που αφήνει τη χώρα μας αβοήθητη, αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, θα έχει ακέραια την ευθύνη για τις θύελλες που θα μας βρουν. Όσο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι απάντηση στην κρίση είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και ο αγώνας, τόσο ο νεοναζιστικός χώρος θα επιστρέφει στην απομόνωση».  

Για την ΑΟΖ: «Το δικαίωμά της χώρας μας σε καθορισμό ΑΟΖ, απορρέει από το Δίκαιο της θάλασσας και είναι αδιαμφισβήτητο. Πρέπει να λυθεί στην βάση σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας, καλών γειτονικών σχέσεων και εμπιστοσύνης, με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές».

Τέλος, με αφορμή την εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπίπτει με την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός του προοδευτικού χώρου. Η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο για να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του λαού».

Ομιλητής στο φεστιβάλ της εφημερίδας Liberazione

Υπενθυμίζεται ότι στη Βενετία θα μεταβεί, αύριο Κυριακή, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να λάβει μέρος ως κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο φεστιβάλ της εφημερίδας Liberazione.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει την Κυριακή, στην κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ στο Campo San Giacomo dell'Orio, με θέμα την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την Ευρώπη και με συνομιλητές τον Εθνικό Γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, Πάολο Φερέρο και τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου της Ιταλίας (FIOM), Μαουρίτσιο Λαντίνι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κατά... Μαρκόβσκι!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κατά... Μαρκόβσκι!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ