2012-09-01 23:22:46
Φωτογραφία για ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Μεγαλύτερες του αναμενόμενου περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει το βασικό σενάριο των μέτρων, προκειμένου να μείνουν αλώβητες οι χαμηλές συντάξεις και να περιοριστούν οι απώλειες για τους ένστολους.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε επώδυνα αλλά αναπόφευκτα τα μέτρα, που πυροδότησαν ήδη κινητοποιήσεις, διαμηνύοντας  πάντως ότι είναι οι τελευταίες  τέτοιου είδους περικοπές.

Μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, αφορούν οι περικοπές ύψους 5,5 δις ευρώ από τα συνολικά 11,6 δις, που προβλέπονται στο πακέτο των μέτρων, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κυβέρνησης.

Τα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν από την κυβερνητική τρόικα λίγο πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών κυρίους Τομσεν, Μορς και Μαζουχ.  

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από τις περικοπές των δώρων και του επιδόματος αδείας σε όλους τους συνταξιούχους, εξοικονομούνται σύμφωνα με τις έως τώρα προτάσεις 2,4 δις ευρώ.


Στο βασικό σενάριο καταργούνται τα εποχικά επιδόματα ξενοδοχοϋπαλλήλων και οικοδόμων, ενώ προβλέπεται κατάργηση των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων για εισοδήματα άνω των 30 χιλιάδων ευρώ και μείωση κατά το ήμισυ για εισοδήματα 20 έως 30 χιλιάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο των μέτρων έρχεται ψαλίδισμα στις συντάξεις περίπου 800.000 ασφαλισμένων, στους οποίους έχει καταβληθεί εφάπαξ. Θα έρθει εισφορά 1% ή 2% πάνω στην κύρια σύνταξη, σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν πάρει εφάπαξ. Δύο ακόμη, όμως, μειώσεις πρόκειται να επιβληθούν στους συνταξιούχους, με τη μάχη να δίνεται μόνο για την διάσωση των πολύ χαμηλών συντάξεων.

Έρχεται περικοπή από 3% έως 20% στις συντάξεις άνω ων 700 ευρώ και μάλιστα θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ, μείωση στις επικουρικές άνω των 400 ευρώ τον μήνα, από 8% έως 12% κλιμακωτά για συντάξεις έως 1.000 ευρώ και έως 15% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Επίσης, έρχεται και περικοπή για συντάξεις πάνω από τα 2.400 ευρώ έως και 90%, ώστε να φτάσουν σε αυτό το πλαφόν.

Όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια εκείνο που παραμένει μεγάλο αγκάθι τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την τρόικα, που δεν αποδέχεται ισοδύναμα μέτρα για τη διάσωσή τους, όπως φαίνεται θα περικοπούν με εξαίρεση τους μάχιμους ένστολους. Κανονικά θα περικοπούν όλα τα ειδικά μισθολόγια έως 20% και μάλιστα με αναδρομικότητα, ενώ θα υπάρξει και μέριμνα για επίδομα επικινδυνότητας στους μάχιμους ένστολους.

Έρχεται, όμως και κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους, μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ 35%, με αναδρομικότητα από τον Ιούλιο του 2012, κλείσιμο και συγχωνεύσεις σε πάνω από 200 φορείς και οργανισμούς αλλά και επιπλέον περικοπή λειτουργικών δαπανών έως 15%.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ