2012-09-01 23:23:58
Φωτογραφία για Καταρτίζοντας το νέο σχεδιασμό της χώρας για έξοδο από την οικονομική κρίση
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς; εκτιμά ότι εντός του 2013 μπορεί να αναχαιτισθεί η ύφεση και από το 2014 η χώρα να καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης που μπορούν να επαναπροσδιορίσουν και το πακέτο των σκληρών περικοπών. Επιπλέον, υπολογίζει ότι η διάχυση των μέτρων που συνοδεύουν το πακέτο των 11,88 δισ. μέσα σε μια τετραετία (έως το 2016) αντί για διετία είναι πεπεισμένος ότι θα διασφαλίσει και την κοινωνική συνοχή, ενώ η κυβέρνηση θα κινηθεί με άλλη άνεση χρόνου για να πετύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την έξοδο από την κρίση.

Με δύο χρονοδιαγράμματα κινείται ο Αντώνης Σαμαράς καταρτίζοντας το νέο σχεδιασμό της χώρας για έξοδο από την οικονομική κρίση.

Το πρώτο έχει καταληκτική ημερομηνία στα μέσα Οκτωβρίου και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ το δεύτερο φθάνει ώς τα μέσα του 2014, περίοδο κατά την οποία στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι η ελληνική οικονομία θα έχει εισέλθει σε μια νέα τροχιά - ίσως και ταχύτατης - ανάκαμψης και θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, των αλλεπάλληλων περικοπών και των σεναρίων εξόδου από την ευρωζώνη.


Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι τα δύο χρονοδιαγράμματα είναι αλληλένδετα, αλλά το αρχικό θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη χώρα, ενώ παράλληλα αποτελεί και τη βάση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το μήνυμα, άλλωστε, ότι οι αντοχές της χώρας εξαντλούνται στο τέλος Οκτωβρίου έχει φροντίσει να στείλει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς κατά την πρόσφατη εξόρμηση σε Βερολίνο και Παρίσι.

Στο πλαίσιο αυτό, έστω και αν το εσωτερικό μέτωπο βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση από το κυβερνητικό επιτελείο, το πιο καυτό ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η αξιολόγηση της τρόικας, που αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα και σε κάθε περίπτωση πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν ότι η έκθεση θα επισημαίνει σοβαρές καθυστερήσεις (ιδίως στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων) και αστοχίες, αλλά υπογραμμίζουν ότι το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στα θετικά συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Και είναι ξεκάθαρο ότι για το πράσινο φως της τρόικας η κυβέρνηση αποδύεται σε αγώνα ταχύτητας για το επώδυνο πακέτο των 11,88 δισ. ευρώ και την εκκίνηση αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ