2012-09-01 23:33:47
Φωτογραφία για Μπορεί τα νησιά του Αιγαίου να μην βούλιαξαν από τουρίστες..Αλλά από λαθρομετανάστες βουλιάζουν συνεχώς..150% έχει αυξηθεί η είσοδος παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.
150% έχει αυξηθεί η είσοδος παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Οι ... πόρτες του Έβρου έκλεισαν και φαίνεται ότι οι δουλέμποροι οδηγούς τους άτυχους ανθρώπους και πάλι δια θαλάσσης στα νησιά

Τα νησιά που προσελκύουν περισσότερο τους διακινητές είναι η Λέσβος, η Σάμος, η Πάτμος, η Λέρος και η Σύμη, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά και κατ' αναλογία η πλειονότητα των συλλήψεων από το Λιμενικό Σώμα και την ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο από την 1η μέχρι και τις 29 Αυγούστου.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία...μόνο μέσα στον μήνα Άυγουστο έγιναν 397 συλλήψεις αλλοδαπών στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ο αριθμός αυτός έφτανε μόλις στις 168 συλλήψεις.

Πλέον σχεδιάζεται πιο εντατική συνεργασία μεταξύ Λιμενικού, Πολεμικού Ναυτικού, Στρατού και Αστυνομίας στο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικά από τη στιγμή που δεν βελτιώνεται η κατάσταση στην πολύπαθη Συρία απ' όπου ήδη έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες τουλάχιστον 200.000 πρόσφυγες.


Αναλυτικά..

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επισημάνει τον κίνδυνο στο Λιμενικό Σώμα, αλλά όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στα «ΝΕΑ», «υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στον μεταξύ τους συντονισμό. Αποδεικνύεται στην πράξη πως τουλάχιστον η Ακτοφυλακή θα έπρεπε να λειτουργεί στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης που εκτελεί η ΕΛ.ΑΣ.».

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν προσπαθήσει να ανοίξουν το θέμα με τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος, ενώ είναι ενδεικτικό πως την ανεξάρτητη λειτουργία αρχηγείου Ακτοφυλακής υπό ενιαίο συντονιστικό όργανο με τις δυνάμεις αστυνόμευσης έχουν θέσει πολλές φορές οι ευρωπαίου εταίροι μας.

Με τη νέα κυβέρνηση όμως το Λιμενικό «μετατέθηκε» και πάλι στο υπουργείο Ναυτιλίας και ήδη τα πρώτα μεγάλα κενά στην προστασία των συνόρων άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η θωράκιση του Εβρου με την παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών και την τεχνολογική αναβάθμιση των διωκτικών Αρχών με διόπτρες νυκτός, ραντάρ, θερμικές κάμερες έχει υποχρεώσει τους διακινητές των λαθρομεταναστών να αναζητήσουν και πάλι νέες διαδρομές.

Σε αρκετά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τον Αύγουστο καταγράφεται αύξηση των συλλήψεων παράνομων μεταναστών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 100% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Σύμη, το Φαρμακονήσι, όπου σχεδόν καθημερινά εντοπίζονται παράνομοι μετανάστες, ενώ χθες τούρκος διακινητής έφθασε κοντά στη Μονεμβασιά μεταφέροντας με ιστιοφόρο 61 λαθρομετανάστες!

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. 

Τον κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων έχουν κρούσει και οι επιτελείς Frontex που εδρεύουν στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ζητήσει να βρεθεί αμέσως φόρμουλα καλύτερης συνεργασίας, ενώ πληθαίνουν οι φήμες για την παρουσία χιλιάδων Σύρων που αναζητούν τρόπο να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οπως επισήμαναν στελέχη Frontex σε ανώτερους αξιωματικούς, «τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε καταφέρει να ασφαλίσουμε τα θαλάσσια σύνορα και να αναγκάσουμε τους διακινητές να στραφούν στα χερσαία σύνορα. Τώρα που φαίνεται πως ασφαλίζονται και τα χερσαία γιατί χαλαρώνουν τα μέτρα ασφάλειας στα θαλάσσια;». Στελέχη πάντως του Λιμενικού επικαλέστηκαν και την έλλειψη μέσων για την εκτέλεση συχνών περιπολιών, αλλά το κονδύλι που είχε εγκριθεί από την ΕΕ για την αγορά πλωτών μέσων για την Ακτοφυλακή «ναυάγησε».
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ