2012-09-01 23:41:45
Φωτογραφία για O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αποκαλύπτει άγνωστη κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους από το Ιράκ!
Σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης του βουλευτή Αϊδινίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Metin Lütfi Baydar, o υπουργός Άμυνας της Τουρκίας İsmet Yılmaz υποστήριξε ότι από το 1965 έχουν καταγραφεί τρεις επιβεβαιωμένες καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (THK) από ενέργειες ξένων κρατών. Η πρώτη και εν πολλοίς άγνωστη μέχρι σήμερα κατάρριψη σημειώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1983 όταν ζεύγος διθέσιων μαχητικών F-100F Super Sabre της 182 Filo “Atmaca” παραβίασε τον Ιρακινό εναέριο χώρο με αποτέλεσμα Mirage F-1EQ της Ιρακινής Αεροπορίας να προχωρήσει στην κατάρριψη του ενός αεροσκάφους μετά από εκτόξευση βλήματος Super 530F-1. Το τουρκικό μαχητικό κατέπεσε στη κοιλάδα Ζaho κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα και οι δύο χειριστές κατάφεραν να εκτιναχθούν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού πραγματοποιήθηκε παρά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας διασυνοριακής ασφάλειας στις 25 Μαίου 1983, με την οποία το καθεστώς του Saddam Hussein επέτρεπε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να εισέλθουν σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός της Ιρακινής επικράτειας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά ομάδων ανταρτών ή λαθρεμπόρων.


Διαβάστε περισσότερα H δεύτερη κατάρριψη που αναφέρει ο Τούρκος υπουργός αφορά τη γνωστή αερομαχία μεταξύ τουρκικών F-16 και ελληνικών Mirage-2000 (βλ. H Τουρκία θυμήθηκε την κατάρριψη της 8ης Οκτωβρίου 1996), επαναλαμβάνοντας μάλιστα τη προπαγάνδα περί δήθεν προσφυγής στο ΕΔΑΔ από την οικογένεια του νεκρού Υποσμηναγού Nail Erdoğan εναντίον της Ελλάδας. Tέλος το τρίτο καταγεγραμμένο περιστατικό σημειώθηκε στις 22 Ιουνίου 2012 με την γνωστή κατάρριψη του αναγνωριστικού RF-4E από τα πυρά αντιαεροπορικών πυροβόλων της συριακής αεράμυνας.

Προφανώς στα αρχεία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δεν έχουν καταχωρηθεί ως καταρρίψεις οι απώλειες δύο αεροσκαφών F-102 το καλοκαίρι του 1974 στο Αιγαίο Ο φυσικός αυτουργός της κατάρριψης του τουρκικού F-100F Super Sabre (μέσω AviatonLive2).

http://strategyreports.wordpress.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ