2012-03-18 17:14:16
Φωτογραφία για FAS: Κύριε Παπαδήμο, θα τα πούμε στο Δικαστήριο
Περίπου 20.000 γερμανούς επενδυτές ...θίγει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκ των οποίων πολλοί σκοπεύουν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung", το οποίο φέρει τον τίτλο "Κύριε Παπαδήμο, θα τα πούμε στο Δικαστήριο".

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην πρόθεση ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι θίγονται από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να προσφύγουν στην δικαιοσύνη διεκδικώντας πλήρη αποζημίωση για τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Σημειώνεται ακόμη η δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Προστασίας Επενδυτών Κεφαλαίου (SdK) Ντάνιελ Μπάουερ ότι η ένωσή του δεν προτίθεται να δεχθεί τις απώλειες αμαχητί.

Οι ενάγοντες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απαιτούν να εξυπηρετηθεί πλήρως η αρχική αξία των ομολόγων τους, ενώ σκοπεύουν να στραφούν και εναντίον των γερμανικών αρχών, επειδή μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επί μακρόν καθησύχαζαν τους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει "κούρεμα" του χρέους, αλλά και εναντίον κεντρικών τραπεζών, επειδή με την απόφασή τους να μην συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση, αυξήθηκε στα ύψη το τίμημα για τους άλλους επενδυτές.


"Έχει ήδη συγκεντρωθεί τριψήφιος αριθμός αυτών που προτίθενται να προσφύγουν», δηλώνει ο κ. Μπάουερ, επισημαίνοντας ότι «οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και οι διεκδικήσεις τους κυμαίνονται μεταξύ 30.000 και 70.000 ευρώ.

Καθοριστικής σημασίας για τις πιθανότητες επιτυχίας της προσφυγής θα έχει, όπως επισημαίνεται, το ζήτημα του Δικαίου που θα εφαρμοστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης και υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι "σε κάθε περίπτωση όποιος αποτυγχάνει ενώπιον του εθνικού δικαστηρίου μπορεί να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, το οποίο προβλέπεται και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

"Τα δικαιώματα των επενδυτών προστατεύονται μέσω διεθνών συμφωνιών και εάν κανείς καταφύγει σε ρήτρες αναγκαστικής αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως επέβαλε η Αθήνα, αυτό κρίνεται ως απαλλοτρίωση και αποτελεί παραβίαση συμβατικού δικαιώματος", υποστηρίζει η δικηγόρος Ντανιέλ Ράντιγκ.

Το δημοσίευμα καταλήγει, πάντως, διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια διαδικασία προσφυγής είναι εξαιρετικά μακροχρόνια μέχρι να καταλήξει σε τελεσίδικη ετυμηγορία, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα συναφή υπόθεση στην περίπτωση της Αργεντινής, για την οποία χρειάστηκε μια δεκαετία.
newscode.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΗΚΑΝ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΗΚΑΝ!
Η εμφάνιση-έκπληξη!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η εμφάνιση-έκπληξη!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ