2012-09-02 08:42:51
Φωτογραφία για ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Στο Βερολίνο μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, για συνάντηση με τον Γερμανό Υπουργό των Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Το ραντεβού τον δύο ανδρών έχει κλειστεί για την Τρίτη, πέντε ημέρες πριν από τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας για την τελική διαπραγμάτευση εν όψει της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δις ευρώ.

Το μήνυμα που στέλνουν συχνά πυκνά οι δανειστές μας πάντως έχει να κάνει με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και την τόνωση των εσόδων, κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, πεδίο όπου επίσης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου.

Την ίδια ώρα το περιοδικό Spiegel τονίζει ότι ο Α. Σαμαράς πρέπει να αποδείξει ότι έχει πάρει στα σοβαρά το θέμα των μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα απεγνωσμένα χρειάζεται μια νίκη στη μάχη της κατά της φοροδιαφυγής», γράφει το Spiegel και προσθέτει: «δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί πόσα ελληνικά κεφάλαια βρίσκονται στην Ελβετία, ενώ ακόμη, δεν είναι αφορολόγητα όλα τα κεφάλαια που έχουν φύγει από την Ελλάδα».


Όσον αφορά στα μέτρα, μέρα με την ημέρα ξεκαθαρίζει το τοπίο των περικοπών, από τις οποίες δεν θα γλιτώσει κανείς συνταξιούχος ή εργαζόμενος στο στενό και των ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από τις περικοπές των δώρων και του επιδόματος αδείας σε όλους τους συνταξιούχους, εξοικονομούνται σύμφωνα με τις έως τώρα προτάσεις 2,4 δις ευρώ. Στο βασικό σενάριο καταργούνται τα εποχικά επιδόματα ξενοδοχοϋπαλλήλων και οικοδόμων, ενώ προβλέπεται κατάργηση των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων για εισοδήματα άνω των 30 χιλιάδων ευρώ και μείωση κατά το ήμισυ για εισοδήματα 20 έως 30 χιλιάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο των μέτρων έρχεται ψαλίδισμα στις συντάξεις περίπου 800.000 ασφαλισμένων, στους οποίους έχει καταβληθεί εφάπαξ. Θα έρθει εισφορά 1% ή 2% πάνω στην κύρια σύνταξη, σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν πάρει εφάπαξ. Δύο ακόμη, όμως, μειώσεις πρόκειται να επιβληθούν στους συνταξιούχους, με τη μάχη να δίνεται μόνο για την διάσωση των πολύ χαμηλών συντάξεων.

Έρχεται περικοπή από 3% έως 20% στις συντάξεις άνω ων 700 ευρώ και μάλιστα θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ, μείωση στις επικουρικές άνω των 400 ευρώ τον μήνα, από 8% έως 12% κλιμακωτά για συντάξεις έως 1.000 ευρώ και έως 15% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Επίσης, έρχεται και περικοπή για συντάξεις πάνω από τα 2.400 ευρώ έως και 90%, ώστε να φτάσουν σε αυτό το πλαφόν.

Όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια εκείνο που παραμένει μεγάλο αγκάθι τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την τρόικα, που δεν αποδέχεται ισοδύναμα μέτρα για τη διάσωσή τους, όπως φαίνεται θα περικοπούν με εξαίρεση τους μάχιμους ένστολους. Κανονικά θα περικοπούν όλα τα ειδικά μισθολόγια έως 20% και μάλιστα με αναδρομικότητα, ενώ θα υπάρξει και μέριμνα για επίδομα επικινδυνότητας στους μάχιμους ένστολους.

Έρχεται, όμως και κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους, μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ 35%, με αναδρομικότητα από τον Ιούλιο του 2012, κλείσιμο και συγχωνεύσεις σε πάνω από 200 φορείς και οργανισμούς αλλά και επιπλέον περικοπή λειτουργικών δαπανών έως 15%.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η κατάθλιψη του φθινοπώρου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η κατάθλιψη του φθινοπώρου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ