2012-09-02 12:06:31
Φωτογραφία για Τα μέτρα «δεν είναι μάταια, σε δύο χρόνια θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα»
Στην τελική ευθεία μπαίνει αυτή την εβδομάδα η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα την Παρασκευή και μιας σειράς κρίσιμων συναντήσεων της κυβέρνησης με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αποφάσεις «δύσκολες, δυσάρεστες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες», υποστήριξε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναφέροντας ωστόσο πως τα μέτρα «δεν είναι μάταια, σε δύο χρόνια θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα».

«Οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι δύσκολες, δυσάρεστες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες. Είναι όμως οι τελευταίες και θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάκαμψης, όπως είναι η επιστροφή των χρεών του Δημοσίου, η ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, το ξεπάγωμα των χρηματοδοτούμενων έργων και η πάταξη της φοροδιαφυγής με νέες μεθόδους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, την πεποίθησή του ότι το κλίμα στην Ευρώπη αλλά και στην αγορά μεταστρέφεται προς το συμφέρον της Ελλάδας εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενημερώνοντας τη Βουλή για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.


Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί την Τρίτη στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα δύο ημέρες νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα θα έχει την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στο πλαίσιο κύκλου επαφών που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα με ευρωπαίους ηγέτες. Θα προηγηθούν συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο, ενώ την επομένη της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Ρόμπεϊ θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

«H επαναφορά του προγράμματος στήριξης της οικονομίας εντός τροχιάς για να πάρουμε τη δόση των 31,5 δισ. είναι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων που τη στηρίζουν», δήλωσε ο Χρήστος Σταικούρας στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν υπάρχει ήπια προσαρμογή, η προσπάθειά μας είναι τα μέτρα να είναι δίκαια» και πρόσθεσε πως οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο δεν θα περιοριστούν μόνο στα ειδκά μισθολόγια αλλά θα εστιάζουν στη λειτουργία του κράτους.

Αναγνώρισε πάντως ότι παραμένουν στην κυβέρνηση οι ανησυχίες για το σκέλος των εσόδων.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης διεμήνυσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» πως το κόμμα του θα φηφίσει τα μέτρα μόνο αν ενταχθούν σε ένα συνολικότερο σχέδιο ανάπτυξης.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι θέλει να επιτύχει το κυβερνητικό έργο, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως «δεν το στηρίζει άκριτα». Σημείωσε πάντως πως η πολτική σταθερότητα και η παραμονή της χώρας στο ευρώ [EUR=X] εξακολουθούν να αποτελούν την κεντρική του προτεραιότητα.

Κάλεσε, παράλληλα, τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που διατυπώνουν ενστάσεις για τα μέτρα να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα παραμείνουν στο κόμμα καθώς ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να τους διαγράψει, αν τα καταψηφίσουν.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε στην εφημερίδα «RealNews» πως δεν προτίθεται να ψηφίσει οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τα μέτρα δε συνάδουν με την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης και διαφωνεί με τις συνεχείς συσκέψεις των τριών αρχηγών.

«Αν είναι να συνεχιστεί, ας αναλάβουν καθήκοντα αντιπροέδρων οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και εναντίον της προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσφέρουν γη και ύδωρ στους δανειστές

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική εν όψει της ανακοίνωσης των μέτρων για τη διετία 2013-2014, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση της μνημονιακής χρεοκοπίας προσφέρει "γη και ύδωρ" στους δανειστές, με νέο σφαγιασμό των εισοδημάτων των εργαζομένων και ισοπέδωση της χώρας».

«Ο κ. Σαμαράς είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό και δεν έχει καμία νομιμοποίηση στο να συνεχίσει την πολιτική που απέρριψαν ξεκάθαρα οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: «Όσα επιχειρήματα κι αν προσπαθεί να επιστρατεύσει για να δικαιολογήσει την εμμονική συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης πολιτικής, είναι ολοφάνερο ότι η ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση της οικονομίας προϋποθέτει την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και μια ριζικά διαφορετική στρατηγική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, στη βάση της στήριξης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, της φορολόγησης του πλούτου και της αναδιανομής του προς τα ασθενέστερα στρώματα».

ΚΚΕ: Να μην αποδεχθεί ο λαός νέες θυσίες

«Ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί νέες θυσίες, ούτε να δώσει βάση στις υποσχέσεις για φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης μέσα στην ΕΕ και χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια», αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ

Με αφορμή χθεσινή αποστροφή του Γάλλου προέδρου ότι καμία χώρα δεν είναι δυνατόν να γλιτώσει από τις επιπτώσεις της κρίσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνει πως «μπορεί ο Ολάντ να μην έφερε τον νέο αέρα που προεκλογικά έλεγαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είπε την αλήθεια που εδώ συγκαλύπτουν, για το βάθος και για το μακρόχρονο της καπιταλιστικής κρίσης».

«Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα καπιταλιστικά κέρδη. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα» καταλήγει.

Χρυσή Αυγή: Ο Σαμαράς ψεύδεται ασύστολα

Τη θέση ότι ο Αντώνης Σαμαράς ψεύδεται ασύστολα όταν λέει πως τα νέα αιματηρά μέτρα θα είναι τα τελευταία διατύπωσε η Χρυσή Αυγή, συμπληρώνοντας ότι δεν προβλέπουν τίποτα για την ανάταξη της εθνικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

Εκτίμησε ακόμη ότι «ο φαύλος κύκλος της ύφεσης θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει στην καταστροφή της χώρας εάν δεν τον προλάβει η κοινωνική έκρηξη».
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ