2012-09-02 18:55:57
Φωτογραφία για Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα τον Οκτώβριο
Πιο ρεαλιστικός στόχος είναι η συμφωνία για επιμήκυνση στα μέσα του 2013

του Nικου Xρυσολωρα

Η Ελλάδα δύσκολα θα καταφέρει να διασφαλίσει επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος του Μνημονίου στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο. Αυτή είναι τουλάχιστον η εκτίμηση ανώτερου αξιωματούχου της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε στην «Κ» υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, εφ’ όσον όλα εξελιχθούν ομαλά στην αξιολόγηση της τρόικας και στην ψήφιση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. που προβλέπονται από το Πρόγραμμα Προσαρμογής, τότε η χώρα μας θα λάβει την επόμενη δόση από τα χρήματα του Μηχανισμού Στήριξης, ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να «χαλαρώσει η θηλιά στον λαιμό της».

Ιδανικά, ενδεχομένως να είναι εφικτή και η διεκδίκηση της «εμπροσθοβαρούς» κατανομής των χρημάτων που προβλέπονται από το Πρόγραμμα (front-loading), στη λογική της πρότασης που τέθηκε στο τραπέζι αυτήν την εβδομάδα από την Ολλανδία, ώστε να δοθεί «ανάσα» στην ελληνική οικονομία
. Επιπλέον, αν έχουν γίνει βήματα προόδου έως τότε (όπως, π. χ. μία ιδιωτικοποίηση ή η λήψη μέτρων για τη φοροδιαφυγή), τότε η χώρα μας μπορεί να ελπίζει σε μια δέσμευση των εταίρων της για θετική επανεξέταση των ελληνικών αιτημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ρεαλιστικότερος στόχος είναι η συμφωνία για επιμήκυνση στα μέσα του 2013 όταν, πρώτον, θα είναι θεωρητικά εφικτή η διαγραφή των χρημάτων που διατέθηκαν ή θα διατεθούν από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ελληνικό δημόσιο χρέος, δεύτερον, θα μπορεί να αποδείξει η Ελλάδα ότι επανέφερε το Μνημόνιο «εντός τροχιάς υλοποίησης» και τρίτον, θα έχουν πιθανώς αποδώσει τα μέτρα εμβάθυνσης της δημοσιονομικής και τραπεζικής ενοποίησης, καθώς και η παρέμβαση της ΕΚΤ για την εκτόνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη συνολικά. Το χρονοδιάγραμμα αυτό εμπεριέχει, όμως, δύο κινδύνους: πρώτον, να δημιουργηθεί κάποια εμπλοκή στην ψήφιση και, πολύ περισσότερο, στην εφαρμογή των μέτρων των 11,6 δισ. και δεύτερον, να συμβεί κάποιο «ατύχημα» στην Ευρωζώνη, που θα τινάξει τον υφιστάμενο προγραμματισμό στον αέρα, όπως, για παράδειγμα, ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές της Ολλανδίας, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία ή τυχόν εμπλοκή του Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καρλσρούης.

Υπό αυτήν την έννοια, μια θετική αξιολόγηση δεν λύνει το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο, σύμφωνα με τον Ζαν Πιζανί-Φερί, διευθυντή του Ινστιτούτου Bruegel, είναι η αβεβαιότητα. Μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων την Παρασκευή, ο κ. Πιζανί-Φερί τόνισε ότι «οι επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στο 45% του επιπέδου που βρίσκονταν προ κρίσης. Κανείς, Ελληνας ή ξένος, δεν επενδύει και δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, λόγω του φόβου της κατάρρευσης και της προσμονής ότι περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα μπορούν να αποκτηθούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές όταν η χώρα βγει εκτός ευρώ». Εξ ου και «η Ευρώπη πρέπει να δώσει σαφή απάντηση, χωρίς παλινωδίες, στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ», προσέθεσε ο κ. Πιζανί-Φερί. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι η κ. Αγκελα Μέρκελ δεν έχει επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Δεν μπορώ να δεχθώ πως η Ελλάδα είναι τελείως απομονωμένη σε αυτήν την κρίση», τόνισε.

Πάντως, ύστερα από δύο καταστροφικούς μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο), το κλίμα απέναντι στη χώρα μας έχει ελαφρώς βελτιωθεί, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από την επίσκεψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι στην Αθήνα την Παρασκευή. Πηγές των Βρυξελλών αποδίδουν τον «ελπιδοφόρο» Αύγουστο στην ανασυγκρότηση και στα τεκμήρια αξιοπιστίας που δόθηκαν από το κυβερνητικό σχήμα, στην επίσκεψη στήριξης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην Αθήνα και στην επιτυχημένη περιοδεία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε Παρίσι και Βερολίνο. Επιπλέον, πολύ καλή εικόνα έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες και για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές στην Αθήνα «διαφημίζουν» στους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Εκτακτη Σύνοδος και Νέα Συνθήκη

Για τη μεγάλη μάχη του επόμενου κοινοτικού πλαισίου στήριξης θα πρέπει να προετοιμαστεί η χώρα μας, καθώς τον Νοέμβριο θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον νέο Πολυετή Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό της Ε. Ε. Θεωρείται βέβαιο ότι οι απώλειες για την Ελλάδα, σε σχέση με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα είναι πολύ μεγάλες, πλησιάζοντας ενδεχομένως και το 40%. Εξ ου και Ελληνες τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού για τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Στη δε σύνοδο του Οκτωβρίου, τα βασικά θέματα στην ατζέντα θα είναι η κρίση στην Ευρωζώνη και η έκθεση του κ. Βαν Ρομπέι για την εμβάθυνση της τραπεζικής, δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Εμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η συζήτηση για νέα Συνθήκη. Ταυτόχρονα, στους διαδρόμους των αρχηγείων του Συμβουλίου και της Κομισιόν διακινείται το σενάριο μετακίνησης της Αγκελα Μέρκελ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Παρίσι θα αποδεχόταν κάτι τέτοιο μόνο με την προϋπόθεση της ταυτόχρονης τοποθέτησης Γάλλου «ή, πολύ πιθανότερο, Γαλλίδας», στην προεδρία της Κομισιόν.

πηγη:kathimerini
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ