2012-03-18 18:19:13
Φωτογραφία για Τα πρώτα crash test του Βενιζέλου...
Τι κρίνεται από τη σημερινή συμμετοχή

Η ακροβασία του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Οι στόχοι του μέχρι τις κάλπεςΠοια σχέδια συζητά για την επομένη των εκλογών

Μπορεί να του καταλογίζουν πολλά οι άσπονδοι φίλοι του, αλλά ουδείς αμφιβάλει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πλήρη συναίσθηση της συγκυρίας και της πολιτικής πραγματικότητας. Από αύριο Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν, θα ηγείται ενός κόμματος που δίνει μάχη για να μη βρεθεί στην τρίτη θέση των εκλογών και -ενώ σφράγισε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο με τη δράση του- κινδυνεύει τώρα να μεταβληθεί σε δευτεραγωνιστή των εξελίξεων .

Το πλεονέκτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι και το μειονέκτημά του. Και αντίστροφα. Ο λόγος φυσικά για την υπερβολική αυτοπεποίθησή του. Αυτή αποτέλεσε και το κίνητρο με το οποίο το περασμένο καλοκαίρι δέχτηκε τη θέση του υπουργού Οικονομικών την ώρα που και οι στενότεροι φίλοι του τον συμβούλευαν να μην δεχτεί να πιει το «πικρό ποτήριον». Με την ίδια υπερβολική αυτοπεποίθηση θεωρεί και τώρα ότι θα καταφέρει να βγάλει το ΠΑΣΟΚ από το τέλμα και να το ξανακάνει κόμμα εξουσίας.


Το πρώτο crash test αποτελεί η σημερινή εσωκομματική ψηφοφορία στην οποία ως γνωστόν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Ο βαθμός συμμετοχής ωστόσο θα επηρεάσει καθοριστικά εκτός από τη μάχη των (εσωτερικών αλλά και ευρύτερων) εντυπώσεων και την πολιτική νομιμοποίηση του κ. Βενιζέλου στο νέο αξίωμά του. Οι προβλέψεις σε αριθμητικό τουλάχιστον επίπεδο αποφεύγονται βέβαια για προφανείς λόγους. Με το πολύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί ο πήχης εκ των πραγμάτων δεν τίθεται ψηλά αλλά από την άλλη πλευρά εκφράζονται φόβοι ότι η προσέλευση θα είναι πολύ περιορισμένη. Ο φόβος αυτός ενισχύεται από το αντικειμενικό γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα ύστερα από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου να μην ανάψει το «πράσινο φως» στον Χρήστο Παπουτσή και τον Στέφανο Τζουμάκα. Οι υποστηρικτές των δύο αυτών στελεχών και γενικότερα το «αντιβενιζελικό» στρατόπεδο προσανατολίζονταν είτε στο «λευκό» είτε (πολύ περισσότερο) στην αποχή εκτιμώντας ότι όσο μεγαλύτερη είναι τόσο εντονότερα να αποτυπωθεί και η αποδυνάμωση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ανάλογα λοιπόν με τη δυναμική που θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα, ο κ. Βενιζέλος από την Δευτέρα (που αναμένεται και να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών) θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τη στρατηγική του για το ΠΑΣΟΚ. Βασικό ζητούμενο είναι να διαμορφώσει όσους συσπείρωσης στο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές ώστε το ΠΑΣΟΚ να ξεκολλήσει από τα ποσοστά του 10-11% που έχει σήμερα και να διασφαλίσει ένα «αξιοπρεπές» αποτέλεσμα που σε δεύτερη φάση, μετά τις κάλπες, θα επιτρέψει την ανασύνταξή του και την αντιστροφή της πτωτικής πορείας.

Η προσπάθεια αυτή ισοδυναμεί με μια ακροβασία από πλευράς του κ. Βενιζέλου τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί σοβαρές ρωγμές από τα «αριστερά» του τόσο με το νέο κόμμα που ανακοίνωσαν η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης όσο και με την άλλη ομάδα βουλευτών οι οποίοι θα συνεργαστούν με την «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη.

Σε αυτή την πρώτη φάση, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να τραβήξει προσεκτικά διαχωριστικές γραμμές από την μέχρι πρότινος πορεία και πολιτική του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου. Με το δικό του τρόπο θα θελήσει να καταδείξει ότι δεν θα «απολογείται» ο ίδιος για όσα έγιναν από τις εκλογές του 2009 μέχρι το πρόσφατο παρελθόν που εκείνος ανέλαβε την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «συγγνώμη» που επανέλαβε στην πρώτη του συνέντευξη στην Ιπποκράτους, κάνοντας ένα είδος αυτοκριτικής η οποία, όπως φαίνεται, θα αποτελέσει ένα συστηματικό εργαλείο της προεκλογικής του ρητορικής. Από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να θέσει «απέναντι» του τον Γ. Παπανδρέου, την παρουσία του οποίου στον προεκλογικό αγώνα θα συνεχίσει να επισημαίνει ενώ ήδη ο τέως πρωθυπουργός έγινε γνωστό ότι θα πολιτευθεί αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Αττικής. Πάντως είναι ασαφές ακόμη πόσο ενεργή θα είναι η παρουσία του κ. Παπανδρέου στο μπαλκόνι των εκλογών καθώς υπάρχουν πολλοί που στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου θεωρούν ζημιογόνα μια τέτοια προοπτική.

Επίσης αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε στη συνέντευξή του στην Ιπποκράτους με φόντο που δεν περιείχε τα γνωστά σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, αλλά μόνο μια πράσινη οριζόντια γραμμή με τη λέξη «Αρχίζουμε». Ακόμη, περισσότερες φορές από τη λέξη ΠΑΣΟΚ ανέφερε τον όρο «δημοκρατική παράταξη». Αυτά, εκτός από τη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν προοιωνίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόθεση του κ. Βενιζέλου να προχωρήσει σε μια γενική ανοικοδόμηση του κόμματος μετά τις εκλογές και πιθανότατα με αφορμή το συνέδριο του Ιουνίου. Στα προς συζήτηση σχέδια εντάσσονται ακόμη και οι αλλαγές στα σύμβολα, μη αποκλειομένου και του ονόματος στο πλαίσιο μιας «επανίδρυσης» της κεντροαριστεράς. Όλα αυτά προφανώς θα συγκεκριμενοποιηθούν ανάλογα και με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

www.attikipress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ