2012-09-03 14:07:54
Φωτογραφία για ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΟ «LOS TRES DOSILOGOS DE LA PAPARA» ΚΟΜΑΝΕΤΣΗΣ-ΒΟΥΒΟΥΖΕΛΟΣ-ΚΟΥΡΕΛΗΣ
Σταμάτησαν οι Γερμανοί και άρχισαν οι Αμερικανοί την κινδυνολογία για την δραχμή

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το πρώτο θέμα των New York Times βάσει του οποίου οι αμερικανικές επιχειρήσεις αλλάζουν στρατηγική και προετοιμάζονται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το δημοσίευμα περιγράφει μάλιστα σενάρια που αντιστοιχούν μάλλον σε πολεμικές σκηνές με τη Merrill Lynch να γεμίζει φορτηγά με μετρητά προκειμένου να τα στείλει στα ελληνικά σύνορα, ώστε να εξασφαλίσει ρευστότητα για τους πελάτες της στην Ελλάδα.

Οι New York Times αναφέρουν επίσης και τη Ford, η οποία φέρεται να έχει προχωρήσει σε λογισμικές μετατροπές του συστήματός της ώστε να μπορεί άμεσα να διαχειριστεί ένα διαφορετικό νόμισμα για τη χώρα μας. Καταθέτει επίσης ότι η JPMorgan Chase έχει ήδη δημιουργήσει νέους λογαριασμούς για διάφορες εταιρείες ώστε να μπορεί άμεσα να γίνει χρήση τους αν αλλάξει νόμισμα η Ελλάδα.


Σε γενικές γραμμές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αμερικανικές τράπεζες, για λογαριασμό πελατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα -τους οποίους δεν κατονομάζει- προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.  «Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι περισσότερες εταιρείες προετοιμάζονται», λέει χαρακτηριστικά ο Paul Dennis, διευθυντής του τμήματος λογισμικού προγραμματισμού της συμβουλευτικής εταιρείας Corporate Executive Board.

Επίσης, η PricewaterhouseCoopers εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η έξοδος να γίνει βράδυ Παρασκευής, όταν οι αγορές θα είναι κλειστές ή εν μέσω αργίας. Σε έρευνά της, καταλήγει ότι το 80% των πελατών της αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ το ένα πέμπτο θεωρεί ότι μπορεί και άλλες χώρες να ακολουθήσουν. «Πριν από 15 μήνες, όταν αρχίσαμε να εξετάζουμε αυτό το θέμα, όλοι θεωρούσαν ότι είναι αδιανόητο» δήλωσε ο Heiner Leisten, της Boston Consulting Group, και συμπλήρωσε: «Τώρα δεν είναι ούτε αδύνατο, ούτε αδιανόητο».

«Είχαμε συζητήσεις με δεκάδες επιχειρήσεις και κάνουμε ανάλογη εργασία για πολλές από αυτές» δήλωσε ο Peter Frank, της PricewaterhouseCoopers και συμπλήρωσε: «Σχεδόν όλες προέκυψαν τις τελευταίες 90 ημέρες».

http://www.nytimes.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ