2012-09-06 15:15:08
Φωτογραφία για Για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας κατηγορείται η Samsung
Αντιμέτωπη με τις κατηγορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης China Labor Watch βρίσκεται η Samsung, με την οργάνωση να υποστηρίζει ότι στα κινεζικά εργοστάσια που κατασκευάζονται τα ηλεκτρονικά προϊόντα της κορεατικής εταιρείας οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε απάνθρωπο καθεστώς. Επίσης, δήλωσε ότι εντόπισε σε αυτά έφηβους ηλικίας κάτω των 16 ετών, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με την κινεζική εργατική νομοθεσία.

Η οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ερεύνησε έξι μονάδες που ανήκουν στην ίδια τη Samsung και δύο μονάδες προμηθευτών της, στις οποίες εργάζονται συνολικά 24.00 άτομα. Καταφέρνοντας να μπει σε κάποιες από αυτές, και παίρνοντας συνεντεύξεις από εργαζομένους στις υπόλοιπες, ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε εργαζόμενους με ηλικία μικρότερη των 16 χρόνων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι έφηβοι είχαν καταφέρει να πιάσουν δουλειά στα εργοστάσια χρησιμοποιώντας ταυτότητες άλλων. Μία πρακτική που, σύμφωνα με τη China Labor Watch, είναι γνωστή στους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων, οι οποίοι ωστόσο δεν κάνουν τίποτα για να την αντιμετωπίσουν.


Επίσης, και στα οκτώ εργοστάσια, δεν τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθώς για παράδειγμα στους υπαλλήλους δεν παρέχονται προστατευτικές στολές. Οι εργαζόμενοι συχνά αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να κάνουν περισσότερες από 100 ώρες υπερωρίας τον μήνα, τη στιγμή που το νόμιμο όριο είναι 36 ώρες. Η οργάνωση κατηγορεί επιπλέον τη Samsung για το γεγονός ότι οι εργάτες υποχρεώνονται να μένουν όρθιοι καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας, δηλαδή για 11-12 ώρες, ενώ αναφέρει ότι κατέγραψε και περιστατικά φυσικής και ψυχολογικής βίας.

Η εταιρεία πήρε θέση σε όσα αναφέρει η έρευνα, υποστηρίζοντας κατ’ αρχάς ότι δείχνει «μηδενική ανοχή» στην παιδική εργασία. Και υπενθύμισε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα στις εγκαταστάσεις και των 250 προμηθευτών της στην Κίνα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Έτσι, αν σε κάποια εργοστάσια επιβεβαιωθούν τέτοια περιστατικά, θα σταματήσει να συνεργάζεται μαζί τους. Η έρευνα προκλήθηκε από ανάλογες καταγγελίες της China Labor Watch για το εργοστάσιο της κινεζικής HEG Electronics –προμηθευτή της κορεατικής εταιρείας, όπως και της LG και της Microsoft– στο οποίο η οργάνωση ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι ανακάλυψε εργαζόμενους 14 ετών.

Η Samsung απέρριψε και τις υπόλοιπες αιτιάσεις, αν και παραδέχθηκε πως κάποιες φορές οι εργαζόμενοι όντως χρειάζεται να δουλέψουν υπερωρίες. «Εν μέρει συμφωνούμε με την έκθεση ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι υπάλληλοι απασχολούνται αναγκαστικά και πέραν του κανονικού τους ωραρίου, ειδικά όταν ετοιμαζόμαστε να λανσάρουμε νέα προϊόντα ή όταν κατασκευάζονται νέες γραμμές παραγωγής», δήλωσε ο εκπρόσωπός της James Chung στη Wall Street Journal. «Θα επανεκτιμήσουμε τις ώρες εργασίας σε όλα τα εργοστάσια», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση, οι υπερωρίες είναι ο μόνος τρόπος για τους περισσότερους εργάτες ώστε να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους. Και αναφέρει σαν παράδειγμα τα εργοστάσια των δύο προμηθευτών της Samsung, Tianjin Intops Co. και Tianjin Chaarmtech Electronics Co. όπου, παρά το γεγονός ότι οι υπάλληλοι αμείβονται με τον βασικό μισθό (περίπου 206 δολάρια), στην πραγματικότητα τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά για να ζήσει κανείς.

Οι αποκαλύψεις έρχονται λίγες εβδομάδες μετά την καταδίκη της Samsung από αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε πως η κορεατική εταιρεία αντέγραψε ευρεσιτεχνίες της Apple. Καθώς όμως ανάλογες αποκαλύψεις είχαν γίνει μερικούς μήνες νωρίτερα και για τη Foxconn Technology Group, τον βασικό προμηθευτή της Apple, η έκθεση αναρωτιέται μήπως η Samsung «αντέγραψε και τις πατέντες της Apple σχετικά με την υπερεκμετάλλευση των εργατών της».
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ