2012-09-12 17:12:04
Φωτογραφία για Διαμαρτυρία για τις στέγες αμιάντου στο Βερεγγάρια Λεμεσού
Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατέρχονται σήμερα κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή πλησίον του πρώην βρετανικού οικισμού Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια, που ζητούν τη μετακίνηση των υποστατικών, οι στέγες των οποίων είναι κατασκευασμένες με αμίαντο και επικίνδυνες, όπως επισημαίνουν, για την ανθρώπινη υγεία.

Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση διαμαρτυρίας ανήκει σε ομάδα φοιτητών, οι οποίοι υπό την ονομασία «Κοινωνία Πολιτών», εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν τους κατοίκους σε κινητοποίηση, αύριο στις 17:00, μπροστά από την είσοδο του οικισμού.

Όπως αναφέρουν, η δικαιολογία των υπευθύνων πως ο οικισμός ήταν στη δικαιοδοσία των αγγλικών βάσεων έχει λήξει και «η παλινδρόμηση ευθυνών όσον αφορά στο ποιος έχει τη δικαιοδοσία και σε ποιον αναλογεί το κόστος για απολύμανση και καθαρισμό των 240 περίπου σκαλών από τις θανατηφόρες εγκαταστάσεις, δεν είναι τίποτε άλλο από πιλατισμός του τύπου “νίπτω τας χείρας μου”».


Επισημαίνουν ακόμη πως όλες οι επιστημονικές μελέτες και οι οργανισμοί υγείας δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η έκθεση σε αμίαντο προκαλεί σωρεία ασθενειών με κυρίαρχο τον καρκίνο, ενώ υπενθυμίζουν την αύξηση περιστατικών καρκίνου στην περιοχή. Στην ανακοίνωση γίνεται, επίσης, λόγος για «αναποφασιστικότητα του Δήμου Κ. Πολεμιδιών, της Επαρχιακής Διοίκησης και οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας Αρχής», ενώ τονίζεται πως παρά το γεγονός ότι «εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας θεωρούν πως ο αμίαντος δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των περιοίκων από τη στιγμή που δεν είναι σε κατεστραμμένη μορφή, οι κάτοικοι γνωρίζουν την κατάσταση των υποστατικών και ξέρουν ότι ο οικισμός είναι σαν αποθήκη διαβρωμένου αμιάντου».

«Εάν ο αμίαντος δεν θεωρείται σήμερα από τους εμπειρογνώμονες ως κατεστραμμένη μορφή, σίγουρα θα πληροί αυτά τα κριτήρια σε λίγα χρόνια, όταν θα υπάρχουν και περισσότερα κρούσματα καρκίνου», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ