2012-09-13 09:19:53
Φωτογραφία για ΣΤΑ 67 ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΤΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (VIDEO)
Η νέα πρόταση της τρόικας 

 Με ενιαίο μέτωπο εμφανίστηκαν οι κυβερνητικοί εταίροι κατά των απολύσεων στο Δημόσιο και των επώδυνων αλλαγών στα εργασιακά. Κατόπιν αυτού, η τρόικα φαίνεται να αποσύρει -προς το παρόν- από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αίτημα για τις απολύσεις στο Δημόσιο, ζητώντας όμως ως αντιστάθμισμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή 67 έτη, καθώς και ένα νέο μοντέλο εφεδρείας/διαθεσιμότητας.

 Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου δήλωσε ότι «όλα είναι υπό διαπραγμάτευση», καθώς πρόκειται για ένα «σκληρό πακέτο που πρέπει να διαπραγματευτούμε». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει «κάθε προσπάθεια να μην θιγούν και δεν θα θιγούν τα εργασιακά», όπως τα έχει περιγράψει στο επίμαχο e-mail η τρόικα.

«Έχουμε ήδη κατεβάσει χαμηλά το εργασιακό κόστος και δεν υπάρχει λόγος να τίθενται τέτοια ζηήματα» είπε ο κ. Κεδίκογλου.


 Μείωση δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς απολύσεις

 Όσον αφορά στη μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, η σκυτάλη περνά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος αφού έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων καλείται τώρα να πείσει την τρόικα για την επάρκεια του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μείωση των δημοσίων υπαλληλων, μέσω συνταξιοδοτήσεων.

 Όπως αναφέρει η εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'', στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γίνονται «ασκήσεις προσομοίωσης» ώστε με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από όλους τους φορείς του Δημοσίου, να αποτυπωθεί με συγκεκριμένους αριθμούς ότι η μείωση θα είναι φέτος 15.000 και συνολικά 150.000 έως το 2015. Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι «ήδη έχουμε φθάσει τις 15.000 έως το τέλος του 2012», καθώς έως τις αρχές του καλοκαιριού είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης 9.000 υπάλληλοι και αναμένεται έως το τέλος του έτους ακόμη 6.000.

 Σύμφωνα με τα στελέχη το υπουργείου, τα θετικά μηνύματα απορρέουν από το γεγονός ότι το 27% των δημοσίων υπαλλήλων είναι κοντά στη σύνταξη.

Κοινό μέτωπο των πολιτικών αρχηγών

 Στη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σχημάτισαν κοινό μέτωπο κατά των μαζικών απολύσεων στο δημόσιο και κατά της μεταβολής των εργασιακών σχέσεων εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα εθνικό διαπραγματευτικό πλαίσιο, έστω και αν αφορά συγκεκριμένα θέματα τα οποία προκαλούσαν κλυδωνισμούς στη συνοχή της κυβέρνησης και σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις.

 Ενδεικτική του διαφορετικού κλίματος που διαπνέει τις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο πακέτο μέτρων και στην χρονική πίεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, είναι και η συμφωνία των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου να συνδράμουν κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ τα υπουργεία στα οποία υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα (Υγείας, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Άμυνας, κα.).

 Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε ενώπιον των Ευ.Βενιζέλου και Φ.Κουβέλη στον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση και του έδωσε εντολή να μην δεσμευτεί στην τρόικα σε τίποτα που αφορά τα εργασιακά θέματα αν δεν υπάρχει προηγουμένως έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς.

 Το κλίμα συνεννόησης που φαίνεται να δημιουργείται μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών δεν αίρει τη δυσκολία να κλείσει το πακέτο όμως θέτει τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την τρόικα και για την επιβολή δικαιότερων μέτρων. «Οι κυβερνητικοί εταίροι συμμετέχουν γνήσια για να επιτύχουμε την καλύτερη διαπραγμάτευση» δήλωσε στο Mega το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου.

 

 ΔΟΛ
  
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απέπλευσε το Blue Star «Νάξος»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απέπλευσε το Blue Star «Νάξος»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ