2012-09-13 09:45:25
Φωτογραφία για Τον Οκτώβριο και στην Ελλάδα το iPhone5
Τα αποκαλυπτήρια του πολυαναμενόμενου iPhone 5 έλαβαν χώρα σε εκδήλωση της Apple στο Σαν Φρανσίσκο. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας "ναυαρχίδας" της Apple είναι η μεγαλύτερη οθόνη και η υποστήριξη 4G- LTE. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το iPhone 5 θα κυκλοφορήσει στην αγορά στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το μεγαλύτερο μέγεθος της οθόνης (4 ιντσών) επιτρέπει την εμφάνιση περισσότερων εικονιδίων εφαρμογών, ενώ, σε σχέση με το iPhone 4S, είναι πιο λεπτό κατά 18% και πιο ελαφρύ κατά 20%. Αν και κάποιες προβλέψεις έκαναν λόγο για υποστήριξη NFC (near field communication) τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στα επιπλέον χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται μια βελτιωμένη κάμερα (8 megapixel- όπως στο iPhone 4S, αλλά με βελτιωμένη υποστήριξη λογισμικού), περισσότερες χρήσεις για το φωνητικό βοηθό Siri, το Passbook, για διαχείριση και αγορά εισιτηρίων και, όπως αναμενόταν, το σύστημα χαρτών της Apple. Ακόμη, το iPhone 5 διαθέτει το νέο τσιπ της Apple, Α6- δύο φορές ταχύτερο από το αντίστοιχο του προηγουμένου μοντέλου, σύμφωνα με την εταιρεία- καθώς και νέο καλώδιο και βύσμα.


Θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις με χωρητικότητα των 16, 32 και 64 gigabytes, σε τιμές που κυμαίνονται από 199 δολάρια μέχρι 399. Σύμφωνα με την Apple, θα παραμείνουν σε κυκλοφορία τα μοντέλα 4S και 4, αλλά θα αποσυρθεί το 3GS.

ʼλλα προϊόντα που ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση ήταν το νέο iPod nano, με οθόνη αφής 2,5 ιντσών και το νέο iPod touch, με οθόνη 4 ιντσών και επεξεργαστή Α5, καθώς και τα νέα ακουστικά EarPods, τα οποία θα πωλούνται ξεχωριστά, αλλά θα συνοδεύουν και τις νέες συσκευές. Ακόμη, η Αpple παρουσίασε και μία νέα έκδοση του iTunes, που εκτός από μουσική θα πουλά ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και θα είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο. Το ανανεωμένο iTunes αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες που παρέχει το cloud computing, έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της αναπαραγωγής υλικού που ξεκίνησε σε μία συσκευή σε κάποια άλλη. Επίσης, το αναβαθμισμένο λειτουργικό της Apple, iOS 6, θα είναι διαθέσιμο για download από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι επιδόσεις του νέου iPhone στην αγορά θα είναι κρίσιμης σημασίας για την Apple, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία, το iPhone, οι σχετικές υπηρεσίες και τα συνοδευτικά αξεσουάρ του αντιπροσώπευαν το 52% των πωλήσεων, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντός διαστήματος εννιά μηνών.

Το νέο iPhone- το οποίο κάποιοι είχαν χαρακτηρίσει και ως «Jesus Phone», λόγω της επίδρασής του στον κόσμο της τεχνολογίας- και η πορεία του εκτιμάται πως θα έχει επιπτώσεις και στην ευρύτερη εικόνα της αμερικανικής και κατʼεπέκτασιν της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς, εάν σημειώσει την αναμενόμενη επιτυχία, θα έχει θετική επίδραση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, καθώς στο «άρμα» της Apple είναι προσδεδεμένες 150 εταιρείες, με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να υπολογίζουν σε αύξηση των εσόδων από τις συνδρομές. Ωστόσο, αν το iPhone 5 (για το οποίο αναλυτές της Wall Street έχουν προβλέψει ότι θα σημειώσει πωλήσεις ρεκόρ, που θα αγγίξουν τα 45 εκατομμύρια κομμάτια μέσα στους τρεις πρώτους μήνες μετά την κυκλοφορία του) δεν σημειώσει την αναμενόμενη επιτυχία- καθώς, όπως σχολιάζουν πολλοί παρατηρητές του κόσμου της τεχνολογίας, αν και πρόκειται σίγουρα για εξελιγμένο μοντέλο, λείπει ο παράγοντας του «εντυπωσιασμού» που αποτέλεσε μεγάλο τμήμα της επιτυχίας του iPhone- θα έχει ως επίπτωση μειωμένη ανάπτυξη σε μία από τις κατά τα άλλα ταχύτερα ανερχόμενες βιομηχανίες στον κόσμο.

Ως ένας από τους λόγους της απουσίας του προαναφερθέντος «παράγοντα εντυπωσιασμού» είναι η «αλλαγή φρουράς» στην Apple, μετά το θάνατο του Στιβ Τζομπς, ο οποίος διατηρούσε την εικόνα του «μάγου», ποντάροντας στην έκπληξη του κοινού απέναντι στις νέες, πρωτοποριακές συσκευές της εταιρείας. Ο Τιμ Κουκ, νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ακολουθεί διαφορετική στρατηγική, καθώς εκεί που ο Τζομπς τηρούσε «σιγή ιχθύος» πριν τις παρουσιάσεις, «αιφνιδιάζοντας» το κοινό, στην περίπτωση του iPhone 5 υπήρχαν πολλές διαρροές σχετικά με τα χαρακτηριστικά του, «προετοιμάζοντας» την αγορά για μία εξελιγμένη μεν έκδοση, αλλά όχι για την «αποκάλυψη» μίας επαναστατικής συσκευής, που θα αποτελούσε χαρακτηριστικό της «εποχής Τζομπς».
I-Reporter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ