2012-09-13 23:27:02
Φωτογραφία για L' Echo: Όλο και πιο κοντά η έξοδος της Ευρωζώνης από την κρίση
Με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για για παρέμβαση στην αγορά χρέους των κρατών- μελών της ευρωζώνης και το «πράσινο φως» στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας από... το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης και την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρότασης δημιουργίας ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, η βελγική εφημερίδα L' Echo εκτιμά πως έχουν γίνει τα πρώτα βήματα από την Ευρωζώνη για έξοδο από την κρίση.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας πως «η Ευρωζώνη εξοπλίζεται όλο και περισσότερο για έξοδο από την κρίση. Ύστερα από μήνες με άσχημα νέα, η Ευρώπη άρχισε, από χθες, να ονειρεύεται πως η καταιγίδα του ευρώ κοντεύει να ξεθυμάνει». Η ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης είναι κοντά και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στη δράση της ΕΚΤ, υπογραμμίζεται.

Η εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για έξοδο από την κρίση, αλλά τα καθοριστικά εκείνα στοιχεία που θα επιτρέψουν στην ευρωζώνη να ξεπεράσει τις σοβαρές δυσκολίες, που της έφραζαν ν δρόμο εδώ και δυόμιση χρόνια, έχουν αρχίσει και συγκεκριμενοποιούνται με σταθερό ρυθμό».


Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι «το βασιλικό σκήπτρο προς την ΕΚΤ τρομάζει» και εκφράζονται ανησυχίες ως προς την υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών από την Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα θέτει το ερώτημα πώς θα αποφασίζει η ΕΚΤ ταυτόχρονα για το μέλλον των τραπεζών και για το ύψος του επιτοκίου, στο οποίο θα δανείζει, αλλά και το πώς θα συνδυάσει τον ρόλο του φύλακα του πληθωρισμού και του ελεγκτή του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι ανησυχίες γίνονται όλο και πιο «εκκωφαντικές» όσο οι νομισματικές ισορροπίες του ευρωσυστήματος μεγαλώνουν και η ΕΚΤ γίνεται αποδέκτης όλο και πιο έντονων πολιτικών επιρροών, υπογραμμίζεται.
moneypost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ