2012-09-14 01:15:10
Φωτογραφία για H Fed θα ξοδέψει $40 δις το μήνα....
για να στηρίξει την απασχόληση

και θα διατηρήσει τα μηδενικά επιτόκια

Σε νέο επιθετικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 40 δισ. δολαρίων το μήνα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα, επικαλούμενη την αδυναμία της οικονομίας των ΗΠΑ να στηρίξει την απασχόληση. Παράλληλα, η Fed παρέτεινε τη δέσμευσή της να κρατήσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα «τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015».

 Έπειτα από διήμερη συνεδρίαση, η Επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC) ανακοίνωσε ότι θα προχωρά κάθε μήνα σε αγορές χρεογράφων, διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια, αξίας 40 δισ. δολαρίων, αρχής γενομένης από την Παρασκευή. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει αυτό το μέτρο, εάν η αγορά εργασίας δεν βελτιωθεί.

«Εάν οι προοπτικές της αγοράς εργασίας δεν βελτιωθούν ουσιωδώς, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις αγορές χρεογράφων, θα αγοράσε επιπλέον πάγια και θα χρησιμοποιήσει τα άλλα εργαλεία πολιτικής, όπως χρειαστεί, μέχρι να επιτευχθεί η σταθεροποίηση (της αγοράς εργασίας) στο πλαίσιο της σταθερότητας των τιμών» αναφέρει η Fed.


Οι αγορές ομολόγων έχουν στόχο να ρίξουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, προκειμένου να ενισχυθούν ο δανεισμός και οι δαπάνες. Με λιγότερο από οκτώ εβδομάδες να απομένουν για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η οικονομία αποτελεί, εξάλλου, το κυρίαρχο ζήτημα στο μυαλό πολιτικών και πολιτών.

Μετά την ανακοίνωση της Federal Open Market Committee ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 15 μονάδες, ενώ το δολάριο υποχώρησε έναντι των κυριότερων άλλων νομισμάτων. Ανοδο σχεδόν 1% σημείωσε η τιμή του χρυσού.

H Fed εξέφρασε διακριτικά ανησυχία για την κατάσταση στις οικονομίες εκτός ΗΠΑ, χωρίς πάντως να αναφερθεί ρητώς στην Ευρώπη ή στην Κίνα. «Οι πιέσεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές συνεχίζουν να συνιστούν σημαντικό καθοδικό ρίσκο για τις οικονομικές προοπτικές (των ΗΠΑ)» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Από την κρίση του 2008, η Fed έχει προχωρήσει σε αγορές ομολόγων αξίας σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων. Οι επικριτές της πολιτικής αυτής (μεταξύ των οποίων ο διοικητής της Fed του Ρίτσμοντ, ο οποίος ήταν ο μόνος που καταψήφισε το νέο πακέτο στήριξης) ανησυχούν ότι τα προγράμματα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, με τον κίνδυνο μάλιστα να ενισχύσουν τον πληθωρισμό.

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ