2012-09-14 07:40:05
Φωτογραφία για Tο πρώτο κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία στο σημερινό Eurogroup
Με την στήριξη ευρωπαΐων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία ο Γιάννης Στουρνάρας, για να συμμετάσχει στο κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αν και το θέμα της επόμενης δόσης της Ελλάδας δεν υπάρχει στην επίσημη ατζέντα, ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει ένα δύσκολο έργο καθώς θα πρέπει να πείσει τους εταίρους πως η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου, προετοιμάζοντας με τον τρόπο αυτό το έδαφος για το καθοριστικό Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο του Eurogroup, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ταυτόχρονα, στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών (Ecofin) και διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ, που θα γίνει το επόμενο διήμερο στη Λευκωσία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως η δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης και ειδικότερα ενός Κοινού Εποπτικού Μηχανισμού, αλλά και το θέμα του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.


Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), όπου στο περιθώριο τουλάχιστον αναμένεται θα συζητηθεί το θέμα της Ισπανίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της γραμματείας της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν μεθόδους για κατάλληλη εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον περασμένο Ιούνιο, σε σχέση γενικά με την τραπεζική ενοποίηση και ειδικότερα με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού Κοινού Εποπτικού Μηχανισμού.

Στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, τον Ιούνιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Ακολούθως και συγκεκριμένα, χθες, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις τις σχετικά με την τραπεζική ενοποίηση.

Η δημιουργία ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα είναι το πρώτο βήμα για τον τερματισμό του αρνητικού συσχετισμού μεταξύ των τραπεζών και του κρατικού χρέους και θα βοηθήσει στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Ως μέρος της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, η δημιουργία ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ