2012-09-14 08:34:07
Φωτογραφία για «Προσωπικές απόψεις» του εκπροσώπου μας στο ΔΝΤ!
Αναστάτωση προκάλεσε χθες συνέντευξη του έλληνα εκπροσώπου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Θάνου Κατσάμπα στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», η οποία παρουσιάστηκε - στην ηλεκτρονική έκδοση της - υπό τον παρεξηγήσιμο τίτλο «Η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας». Τα διεθνή μέσα έσπευσαν να αναμεταδώσουν την είδηση με πηχυαίους τίτλους και η κυβέρνηση ενοχλήθηκε έντονα, καθώς βρίσκεται σε μια λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της για το θέμα της επιμήκυνσης και δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα ζητάει και πάλι λεφτά, διεκδικώντας ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Τις θέσεις της χώρας στην οικονομία τις διαμορφώνουν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών», σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Ωστόσο, η δήλωση του κ. Κατσάμπα δεν μιλούσε ευθέως για «τρίτο πακέτο», αλλά για «πρόσθετη χρηματοδότηση». Στη δήλωση που εν συνεχεία έκανε ο κ. Κατσάμπας μιλά για «σημαντικές ανακρίβειες» του άρθρου, τονίζοντας ότι δεν έκανε ποτέ αναφορά σε «τρίτο πρόγραμμα βοήθειας» και ξεκαθαρίζει ότι τα σχόλιά του αντανακλούν τις προσωπικές του απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν το ΔΝΤ ή την ελληνική κυβέρνηση.


Στην πραγματικότητα, παρότι δημιούργησαν εντυπώσεις που ενόχλησαν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καν υποβάλει επισήμως αίτημα παράτασης, οι δηλώσεις Κατσάμπα ουσιαστικά δημοσιοποίησαν τον προβληματισμό που επικρατεί στους εταίρους της χώρας σχετικά με την ανάγκη μιας τέτοιας παράτασης και τον τρόπο χρηματοδότησής της.

Προβληματισμός που εκφράζεται ανοιχτά από τα στελέχη του ΔΝΤ, ενώ αντίθετα στην ευρωζώνη το θέμα παραμένει ταμπού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, που ρωτήθηκε χθες σχετικώς σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα» υπέρ της παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα να βρεθεί χρηματοδότηση.

Η ελληνική κυβέρνηση, ως γνωστόν, επεξεργάζεται σενάρια με τα οποία επιχειρεί να πείσει τους εταίρους της ότι δεν θα χρειαστεί να προσφέρουν πρόσθετη χρηματοδότηση για την παράταση. Ενα βασικό τέτοιο σενάριο προβλέπει την παράταση του χρόνου εξόφλησης των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ μετά το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έθεσε αυτό το σενάριο και κατά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

ΑΚΡΑΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ο κ. Κατσάμπας είπε επίσης στη συνέντευξή του πως, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, μια αναβολή της εξόφλησης των δανείων του είναι αδύνατη, καθώς οι όροι υπό τους οποίους δανείζει το Ταμείο δεν είναι διαπραγματεύσιμοι. Δήλωση που ερμηνεύθηκε από την εφημερίδα ως έμμεση υπόδειξη ότι η ευρωζώνη και η ΕΚΤ πρέπει να σηκώσουν τώρα όλο το βάρος. Ο ίδιος πάντως στη δήλωσή του επιχείρησε να διορθώσει και αυτό το σημείο λέγοντας ότι δεν παίρνει θέση σχετικά με το τι θα κάνουν οι εταίροι της Ελλάδας.

Εξάλλου, υποστήριξε ότι είναι εντελώς «μη ρεαλιστικό» να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί μόνη της να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση παράτασης του προγράμματός της. Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ακραίο σενάριο να διακοπεί η χρηματοδότησή της και να υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη, ο ίδιος είπε ότι αυτό θα ήταν «μια ανεπιθύμητη κατάληξη που θα γύριζε τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω».
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ