2012-09-14 10:16:27
Φωτογραφία για Στο προσκήνιο νέα αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδος
Διαπραγματεύσεις: Επισημάνσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ - Ουδέτερη η επίσημη στάση του ΤαμείουΤζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ «Το Ταμείο πάντα ζητεί τη βιωσιμότητα του χρέους για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

Η πρόσθετη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους επανήλθε στο προσκήνιο, μετά τις επισημάνσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείοαλλά και με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, που τήρησε ουδέτερη στάση, παραπέμποντας στην έκθεση της τρόικας.

Ο κ. Θάνος Κατσάμπας, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και εκπρόσωπος της Ελλάδας, μίλησε χθες στη WSJ για τρίτο πακέτο διάσωσης που θα χρειαστεί η Ελλάδα, στο οποίο δεν μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά μόνο η Ε.Ε. και η ΕΚΤ, όπως επίσης και για το «κούρεμα» των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης, και όχι του ΔΝΤ.

Οι αναφορές του κ. Κατσάμπα προκάλεσαν την αναμενόμενη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών. «Οι θέσεις της χώρας διαμορφώνονται από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Οικονομικών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.


Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εξέφραζαν έντονη δυσαρέσκεια για το χρονικό σημείο στο οποίο έγιναν οι συγκεκριμένες δηλώσεις, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup στη Λευκωσία, όπου ο κ. Στουρνάρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ομολόγους του.

Πάντως, ο κ. Κατσάμπας έθεσε ένα ζήτημα που απασχολεί ήδη από πολλούς μήνες τόσο το ΔΝΤ όσο και την Κομισιόν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες θεωρούν ως ενδεδειγμένη λύση το «κούρεμα» των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης και των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Θ. Κατσάμπας, στις δηλώσεις του ανέφερε πως «η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα μπορεί να πάρει τη μορφή είτε της συμμετοχής του επίσημου τομέα ή επιπλέον δανείων, με την ελπίδα πιο ευνοϊκών όρων».

Αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό κενό των 20 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει η διετής παράταση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, σημείωσε πως είναι μη ρεαλιστική η υπόθεση πως η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει από μόνη της, προσθέτοντας πως την κάλυψή του θα πρέπει να την αναλάβουν η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ.

«Η παράταση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι αδύνατη, καθώς όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των δανείων του ΔΝΤ προς όλες τις χώρες βασίζονται σε κανόνες που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι», επεσήμανε, ενώ διευκρίνισε ότι μόνο η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ μπορούν να αναλάβουν το βάρος να καλύψουν αυτό το κενό και πρόσθεσε πως «η αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και η μη βιώσιμη πορεία του χρέους δεν επιτρέπουν στο ΔΝΤ, με βάση το καταστατικό του, να δώσει επιπρόσθετα δάνεια».

Οσον αφορά στις επιλογές για την αποκατάσταση της πορείας του χρέους, όπως η μείωση του επιτοκίου στα δάνεια, ένα επιπλέον «κούρεμα» κατά 30% ή η επιμήκυνση, το στέλεχος του ΔΝΤ εξέφρασε αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών. «Η δυσκολία με τη συμμετοχή του Επίσημου Τομέα (OSI) είναι πως θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλους δανειζόμενους, το οποίο, βέβαια οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα ήθελαν να αποφύγουν», ανέφερε ο κ. Κατσάμπας.

Χαρακτήρισε επίσης «ανεπιθύμητο» το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς θα οδηγούσε τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Ανασκευή δηλώσεων

Κατόπιν των επικρίσεων που δέχτηκε ο κ. Κατσάμπας από την ελληνική κυβέρνηση, επιχείρησε να ανασκευάσει μέρος της συνέντευξής του στη «WSJ».

Υποστηρίζει πως το άρθρο εμπεριέχει τρεις τουλάχιστον σημαντικές ασάφειες. «Πρώτον και σημαντικότερο, τα σχόλια αναφέρονταν στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σχετικά με την πρώτη έκθεση του ΔΝΤ - το πρόγραμμα στήριξης που εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, το Μάρτιο. Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση ή αναφορά για "τρίτο πακέτο διάσωσης", αντίθετα με τον τίτλο του άρθρου που λαθεμένα έχει συνταχθεί.

Δεύτερον, ποτέ δεν επέμεινα στο ότι η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ είναι εκείνες που πρέπει να αναλάβουν να καλύψουν το υπόλοιπο του δημοσιονομικού κενού. Δεν λαμβάνω καμία συγκεκριμένη θέση αναφορικά με τους εταίρους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτό που διετύπωσα ήταν ότι το ΔΝΤ έχει εξασφαλίσει στην Ελλάδα τετραετή χρηματοδότηση, μέσω του διευρυμένου μηχανισμού χρηματοδότησης και ότι σε αυτό το σημείο δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση.

Τρίτον, όλοι οι σχολιασμοί αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές μου απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τη θέση του ΔΝΤ, αλλά ούτε και της ελληνικής κυβέρνησης».

Παραπομπή στην έκθεση των ελεγκτών της τρόικας

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν στο ΔΝΤ σκέψεις για «κούρεμα» του επίσημου τομέα (ΟSI) προκειμένου να βρεθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, απάντησε ότι «το Ταμείο πάντα ζητεί τη βιωσιμότητα του χρέους για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας για το θέμα του χρέους».

Είναι προφανές ότι δεν το απέρριψε και δεν πήρε θέση, αφήνοντας το θέμα στην κρίση της τρόικας, η οποία θα συγγράψει έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε ακόμα ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας για να συνεχίσει την αξιολόγηση. Σχετικά με τη διάρκεια της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, τόνισε πως θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο αυτό «δεν μπορώ να είμαι σαφής για το χρόνο στον οποίο θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση».

Πρόσθεσε επίσης πως το ΔΝΤ εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν από τους Ελληνες πολίτες και μια από τις προκλήσεις θα είναι η εφαρμογή των μέτρων με δίκαιο τρόπο που θα προστατεύει τους περισσότερο αδύνατους. «Αυτό είναι μια σημαντική πρόκληση».

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η γενική διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Τέλος, επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πληρώθηκε και άλλο ομόλογο εκτός PSI

Στο άρτιο, στο 100% της ονομαστικής αξίας του, πληρώθηκε το ομόλογο του ΟΣΕ ύψους 184 εκατ. ευρώ (με τους τόκους 200 εκατ. ευρώ), που ωρίμασε χθες 13 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το δεύτερο ομόλογο που πληρώνεται στο άρτιο, και σύμφωνα με την πρακτική της κυβέρνησης και τα «τετελεσμένα» που έχει δημιουργήσει, θα αποπληρωθούν στο ακέραιο και τα υπόλοιπα ομόλογα της ίδια κατηγορίας.

Εκτός PSI έμειναν ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ, καθώς οι κάτοχοί τους επέλεξαν να αρνηθούν το «κούρεμα» κατά 53,5%, διεκδικώντας την αποπληρωμή τους στο 100%, πράγμα που πέτυχαν. Παρατηρείται όμως το παράδοξο φαινόμενο η Ελλάδα να αποπληρώνει ομόλογα που κατέχουν κερδοσκοπικά funds στο 100%, όταν έχει μειώσει δραστικά την αξία των ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Το πρώτο ομόλογο από τη συγκεκριμένη κατηγορία, ύψους 436 εκατ. ευρώ, πληρώθηκε στο 100% στις 15 Μαΐου, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου (με εισήγηση του ιδίου), υπό την πίεση των πολιτικών εξελίξεων, καθώς δεν είχε σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά υπάρχει και συνέχεια.

Ανέφικτη η μείωση στο 120% του ΑΕΠ

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, το Reuters είχε δημοσιεύσει την πληροφορία πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα τελευταίο σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει περαιτέρω το χρέος της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πως, σύμφωνα με αυτό, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες και τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης θα υποστούν «κούρεμα» έως και 30%.

Με βάση τα σενάρια που υπάρχουν και μετά τις αστοχίες που σημείωσαν οι προβλέψεις για την επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, εκτιμάται πως, παρά το PSI, είναι ανέφικτη η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το έτος 2020, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στην πρόσθετη χρηματοδότηση που θα χρειαστεί η Ελλάδα, σε συνδυασμό με επιμήκυνση της διάρκειας προσαρμογής του προγράμματος, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως επιζητεί επιμήκυνση χωρίς νέα κεφάλαια.

Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η χώρα μας θα ενισχυθεί από το μηχανισμό στήριξης μέχρι και το 2014, ενώ από το 2015 και μετά, υποτίθεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα της επιτρέψει να βγει στις αγορές. Πάντως, το ΔΝΤ έχει φροντίσει να προβλέψει κεφάλαια για την Ελλάδα και μετά το 2014.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ