2012-09-14 12:00:07
Φωτογραφία για ΣΟΪΜΠΛΕ: ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΑΜΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ESM
Την εκτίμησή του ότι δεν πρόκειται να γίνουν άμεσες τραπεζικές ανακεφαλαιοποίησεις από το μόνιμο μηχανισμό της Ευρωζώνης (ESM) πριν τον Ιανουάριο του 2013 εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup στη Λευκωσία. 

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ ήδη από τον Ιανουάριο του 2013", δήλωσε ο Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε επισήμανε πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ευρωζώνη δεν καλείται να πάρει κάποια απόφαση, λέγοντας πως «θα γίνει μία ανοικτή συζήτηση».

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Β.Σόιμπλε χαρακτήρισε αβάσιμες τις ανησυχίες στη Γερμανία για απεριόριστη έκθεση στη διάσωση της ευρωζώνης ή τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ δεν θα πάρει αποφάσεις για μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση κρατών, αυτό θα ήταν αντίθετο στην εντολή της» είπε, υπογραμμίζοντας πως έχει εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ.


Όσον αφορά τον ESM, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του σύμφωνα με τους όρους που έθεσε η Καρλσρούη προκειμένου να επιτρέψει την επικύρωσή του.

Σημείωσε ωστόσο ότι η έκθεση της Γερμανίας στον ESM που ανέρχεται στα 190 δισ. ευρώ δεν θα αυξηθεί εάν κάποιο άλλο κράτος δεν μπορεί να πλέον να συνεισφέρει. Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να μειωθεί η χρηματοδοτική ικανότητα των 700 δισ. ευρώ του ταμείου.

Πάντως, ο Β. Σόιμπλε αποθαρρύνει την ισπανική κυβέρνηση να υποβάλει αυτή την περίοδο αίτημα για ένα πλήρες πακέτο στήριξης, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο γύρο αναταραχής στις αγορές, οι οποίες έχουν ηρεμήσει μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

«Δεν ανήκω στο στρατόπεδο που λέει "πάρτε τα χρήματα"», δήλωσε στην  συνέντευξή του, όταν ερωτήθηκε για πιέσεις που ασκούνται προς τη Μαδρίτη για να ζητήσει περισσότερη βοήθεια. Η Ισπανία «θα ήταν τρελή» για να ζητήσει ένα πακέτο στήριξης, πέραν των 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζες της, αν δεν το χρειάζεται, προσέθεσε.

Το ισπανικό αίτημα ίσως κατατεθεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, αν και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι πρέπει να γίνει νωρίτερα ώστε να μην συμπέσει χρονικά με την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ισπανική κυβέρνηση θέλει να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης ταυτόχρονα με την Ιταλία, ώστε να περιοριστεί το «στίγμα».

«Είναι πιο σημαντικό το να πετύχουμε τους στόχους μας για το δημοσιονομικό έλλειμμα και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων από μια πιθανή διάσωση», δήλωσε την Παρασκευή ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στην Κύπρο.

«Το βασικό ζήτημα εδώ είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει μια παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά. Πιστεύω πως αυτό θα κάνουμε σήμερα», προσέθεσε.

«Θα λάβουμε μία έκθεση για το ποσό που πραγματικά χρειάζονται οι ισπανικές τράπεζες και για την πρόοδο που έχουν κάνει. Δεν περιμένω προς το παρόν αίτημα στήριξης από την Ισπανία, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι» είπε η Αυστριακή ομόλογός του Μαρία Φέκτερ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ