2012-09-23 22:40:31
Φωτογραφία για Λίστες φαντάσματα
Να κατατεθούν στη Βουλή οι πίνακες με τα ονόματα των προσώπων (φυσικών και νομικών) που έχουν αποστείλει εμβάσματα σε τράπεζες στο εξωτερικό από το 2009 έως και το 2011 και τα συνολικά ποσά των εμβασμάτων, ζήτησαν προ ημερών 13 βουλευτές της Ν.Δ. Αλλη μία χίμαιρα, για τον δελεασμό των τρομοκρατημένων μπρος στις στοιβάδες των κακών νέων, θεατών.

Οι βουλευτές ρώτησαν τον υπουργό Οικονομικών τι θα πράξει ώστε να διαπιστωθεί αν τα ποσά αυτά προέρχονται από φοροδιαφυγή, σε πόσες υποθέσεις έχουν διενεργηθεί φορολογικοί έλεγχοι και τι ποσά φόρων έχουν βεβαιωθεί. Οι πολίτες -σημείωσαν οι βουλευτές- απαιτούν να γνωρίζουν ονόματα και αριθμούς για να σταματήσει το «όλοι ίδιοι είμαστε» και το «μαζί τα φάγαμε».

Το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι σχεδόν ποτέ δεν δημοσιοποιείται στη χώρα μας οποιαδήποτε λίστα με ονόματα και αριθμούς, από αυτές για τις οποίες γίνεται λόγος ανά τακτά χρονικά διαστήματα
. Ενώ και όσοι φημολογούνται ως ένοχοι για κάποιο από τα τυπικά εθνικά αμαρτήματα, πιστεύουν ακράδαντα πως η αναμπουμπούλα γρήγορα θα περάσει και πως αν γλιτώσουν από την υπερβολή των πρώτων ημερών, κανένας κίνδυνος δεν θα κρέμεται πια πάνω από τα κεφάλια τους και θα μπορούν να περνοδιαβαίνουν ξανά πάλλευκοι και αμόλυντοι ως κρίνοι... Οι λίστες - φαντάσματα αποτελούν... την πλέον κοινή παραδοξότητα της πολιτικο-οικονομικής μας επικαιρότητας. Εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για εξυγίανση και τάχιστα ξαναβυθίζονται στην ομίχλη της συγκάλυψης που επιβάλλουν οι κανόνες της συνενοχής μεταξύ συναλλασσόμενων «ομοτέχνων».

Πλέον πρόσφατη περίπτωση η λίστα των 32 πολιτικών προσώπων, πρώην και νυν υπουργών και βουλευτών, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, υψηλόβαθμων δημόσιων λειτουργών, που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «περίεργο πλουτισμό». Μάλιστα κατά τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο αριθμός τους «δεν είναι σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου». Επειτα είναι η λίστα με τους 121 μεγαλο-φοροφυγάδες, για τους οποίους αποφασίστηκε δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Η λίστα με τα ονόματα 54.000 Ελλήνων, που απέστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, από το 2009 έως το 2011 (διαβιβάστηκε σε μορφή CD από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στο ΣΔΟΕ). Η λίστα των 1.740 φυσικών προσώπων, οι περισσότεροι ενεργοί επιχειρηματίες, που οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 15 δισ. ευρώ. Η λίστα Κουσελά με 3.800 φοροφυγάδες και συνολικά βεβαιωμένα χρέη άνω των 9 δισ. ευρώ (δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη). Η λίστα των 117 πρώην βουλευτών που ζητούσαν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ. Και πάει λέγοντας Ξέσπασμα του σκανδάλου, διαρροή μέρους των δεδομένων, έρευνες που δεν προχωρούν ή καταλήγουν σε φιάσκο, κι έπειτα το μαύρο σκοτάδι της λήθης. Σαν να μην υπήρξε περιεχόμενο, τίποτα που να υποχρεώνει την πολιτεία να προβεί σε ένα λυσιτελές διάβημα. Και άρα καμία γιατρειά. Διότι, πώς να γιατρευτούμε από ένα κακό, που δεν εντοπίζεται πουθενά, που διακορεύει τη δημόσια ζωή χωρίς να αφήνει ίχνη; Παρά μόνο τις χειροπιαστές συνέπειες μιας ανεπιβεβαίωτης αδικίας στον συνήθη πληθυσμό των «προβάτων» που αρμέγονται και κουρεύονται στερεοτύπως, ασυζητητί και ατιμωρητί.

 

(Tης Τασουλας Kαραϊσκακη - Kαθημερινή της Κυριακής)
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ