2012-09-30 12:03:04
Φωτογραφία για ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ FREE SUNDAY
Συνέντευξη έδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης, στην εφημερίδα FREE SUNDAY, επισημαίνοντας ότι η επιμήκυνση του προγράμματος από την στιγμή που δεν εντάσσεται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής, θα σημάνει απλά παράταση της ύφεσης και είναι  βέβαιο πως θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων και νέα μνημόνια 

Εκτιμάτε ότι θα μακροημερεύσει η κυβέρνηση;

Αν μακροημερεύσει η παρούσα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, κατά συνέπεια θα σας έλεγα πως αποτελεί όρο επιβίωσης για τους περισσότερους η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανατροπή της. Ουσιαστικά έχουμε μπει σε μια πορεία αντίστροφης μέτρησης μέχρι την πτώση της κυβέρνησης. Ο χρόνος της πτώσης της συναρτάται άμεσα από την ένταση των κοινωνικών αγώνων αλλά και την κατάρρευση της κάτω από το βάρος της καθολικής αποτυχίας της πολιτικής της. Μην ξεχνάτε πως οι πολύμορφες κινητοποιήσεις του λαού μας ήταν αυτές που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και την κυβέρνηση Παπαδήμου στις εκλογές .


Η εκταμίευση της επόμενης δόσης εφόσον συνδυαστεί με επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής κατά δύο χρόνια δεν θα λειτουργήσει

ανακουφιστικά για την οικονομία;

Η επιμήκυνση του προγράμματος από την στιγμή που δεν εντάσσεται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής, θα σημάνει απλά παράταση της ύφεσης και είναι  βέβαιο πως θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων και νέα μνημόνια . Το ζήτημα δεν είναι να επιμηκύνουμε τον επιθανάτιο ρόγχο αλλά να αποφύγουμε τον θάνατο που μας οδηγεί η ακραία αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται μέσω του μνημονίου τα τελευταία δυόμιση χρόνια στην πατρίδα μας . Ήδη έχει αρχίσει να λέγεται πως μια διετής επιμήκυνση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια επιπλέον χρηματοδότηση της τάξεως των 13 με 15 δις και βέβαια με αντίστοιχα μέτρα περικοπών και μειώσεων .

Ζητάτε διαγραφή μέρους του χρέους. Εάν αυτό συμβεί με πρωτοβουλία των πιστωτών, με συμμετοχή του επίσημου τομέα στην αναδιάρθρωση, θα το επικροτήσετε;

Το θέμα ενός νέου κουρέματος του χρέους τίθεται όλο και πιο συχνά και από πολλές πλευρές. Το σημερινό μέγεθος του χρέους και η προβλεπόμενη αύξηση του παρά τα όσα μας έλεγαν τα τελευταία χρόνια το καθιστούν  μη βιώσιμο. Το μνημόνιο δεν μειώνει το χρέος και άλλωστε έχει φανεί πως σε αυτό που αποσκοπούσε  ήταν στο να ανατρέψει τις σχέσεις ανάμεσα στο κόσμο της εργασίας και στο κόσμο του κεφαλαίου προς όφελος του τελευταίου. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να υπάρξει η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ταυτόχρονα να εγκαταλειφθεί ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός , να επιστρέψει η ανάπτυξη , η προστασία της εργασίας και η αποκατάσταση και η εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους .

Πιστεύετε ότι υπάρχει λόμπυ της δραχμής ή πρόκειται για επικοινωνιακή κατασκευή;

 Έχουμε ζητήσει πολλές φορές από τον πρωθυπουργό να μας εξηγήσει ποιους εντάσσει στο λόμπυ της δραχμής χωρίς να πάρουμε σαφή απάντηση .Το βέβαιο είναι ότι κάθε φορά  που ο κ. Σαμαράς θέλει να πάρει νέα μέτρα ανακινεί κατά τρόπο ανεύθυνο θέμα  νομίσματος . Πρόκειται για ένα επικίνδυνο επικοινωνιακό παιχνίδι . Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά, πως συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που κερδοσκόπησαν τα χρόνια του δικομματισμού και έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό , με μεγάλη ευχαρίστηση θα έβλεπαν την επιστροφή στη δραχμή . Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τους έδινε την δυνατότητα να αγοράσουν κοψοχρονιά ότι έχει απομείνει .

Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το αποκρουστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής

Κατ’ αρχάς, πρέπει να δούμε τι ενισχύει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Θεωρώ πως η ίδια η μνημονιακή πολιτική, με τη διάλυση της κοινωνίας που επιφέρει, δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιου είδους καταστάσεων. Εξάλλου η πολιτική ατζέντα και η ρητορική της κυβέρνησης ρίχνουν νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής. Από κει και πέρα, οι διασυνδέσεις της με θύλακες εντός της Αστυνομίας και η ανοχή της Δικαιοσύνης απέναντί της την ενθαρρύνουν. Ο βασικός όμως ιδεολογικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής είναι ακραία ναζιστικός. Πρόκειται για μια φασιστική οργάνωση που εχθρεύεται τη δημοκρατία, τη διαφορετική γνώμη, κηρύσσει τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό. Είναι οι γνήσιοι απόγονοι του Χίτλερ, και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπιστούν

Οι κοινωνικές εντάσεις, όπως εκδηλώνονται μέχρι στιγμής, έχουν το εύρος και την ένταση που αναμένατε;

Το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων μηνών είναι πως έχει αυξηθεί κατακόρυφα η πολιτική αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Ποτέ άλλοτε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές δεν είχαμε την εικόνα μιας κυβέρνησης σε κατάσταση πλήρους απομόνωσης και ολοκληρωτικής διάρρηξης των σχέσεών της με την κοινωνία. Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και η απελπισία έχει γίνει συνώνυμο της καθημερινότητας για τους περισσότερους. Νομίζω όμως, και κρίνοντας από την εικόνα των τελευταίων κινητοποιήσεων, πως μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών αγώνων και συγκρούσεων. Το ζητούμενο είναι να οδηγήσουν στην ανατροπή της κυβέρνησης, στην ανακοπή της σημερινής καταστροφικής πορείας και στην ανάδειξη μιας αριστερής κυβέρνησης, που θα υλοποιήσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Πώς εξηγείτε την αλλαγή του ευρωπαϊκού κλίματος σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα;

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ’ όλα ποιο είναι αυτό το κλίμα γατί βλέπουμε πως είναι μάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο .Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας αρκετοί ήταν αυτοί που μιλούσαν για τις δυνατότητες της Ελλάδας να πιάσει τους στόχους της , σήμερα όμως αρκετοί είναι εκείνοι που επανέρχονται με δηλώσεις που φανερώνουν σκεπτικισμό για το που και πως πάνε τα πράγματα . Πολλές από τις δηλώσεις πολιτικών παραγόντων και ευρωπαίων αξιωματούχων γίνονται για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες . Η δική μας εκτίμηση είναι πως σήμερα εκ μέρους των κυρίαρχων δυνάμεων δεν υπάρχει ένα βιώσιμο , σταθερό και αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση . Όχι μόνο για την Ελλάδα, μιας και δεν υπάρχει αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη. Η ανάγκη μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής απέναντι στην κρίση είναι επιτακτική ανάγκη και όσο δεν διαμορφώνεται η Ευρώπη θα αποδομείται. Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το υπηρετήσουν οι σημερινές κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις , άρα το θέμα τις αλλαγής των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τίθεται ως προϋπόθεση. Νομίζω πως η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση μας δείχνει το δρόμο .

Πιστεύετε πραγματικά ότι η κυβέρνηση υπηρετεί συμφέροντα; Μπορείτε να το αποδείξετε;

Ασφαλώς και υπηρετεί η κυβέρνηση με την πολιτική της συγκεκριμένα συμφέροντα. Πιστεύει κανείς πως δεν υπάρχει ταξικό πρόσημο στη ασκούμενη πολιτική; Ή μήπως υπάρχει κοινωνικά ουδέτερη πολιτική; Κάποιοι στοχοποιούνται, απαξιώνεται η εργασία τους, χάνουν τις συντάξεις τους και κάποιοι άλλοι θα είναι οι κερδισμένοι. Για παράδειγμα, δεν είναι πολύ συγκεκριμένα τα συμφέροντα που σκανδαλωδώς ευνοούνται από την πώληση της αγροτικής τράπεζας; Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους .
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ