2012-10-05 14:53:02
Φωτογραφία για Αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος Ελλήνων μετόχων στην ασφαλιστική αγορά;
Ο σχετικός πίνακας που δημοσίευσε πρώτο το NextDeal.gr με τις 66 εταιρίες πριν 3 μέρες και απεικόνιζε κέρδη και ζημιές μετά το υποχρεωτικό κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων (PSI) έχει και άλλα μηνύματα για την Ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Το πρώτο είναι ότι οι ζημιές ύψους 900 εκατ. είναι οι ζημιές που πέρασαν στο 2011. Όλα τα Ελληνικά ομόλογα ήταν περίπου 4 Δις όπως γράφηκε πριν. Το κούρεμα έγινε σε 2 ΔΙΣ περίπου άρα υπάρχουν ακόμα άλλο ένα ΔΙΣ περίπου που δεν είναι καταγραμμένο, και θα παρουσιαστεί το 2012. Έτσι το ΣΩΣΤΟ διάβασμα της λίστας είναι διαφορετικό. Πολλές εταιρίες που δείχνουν κέρδη θα αλλάξουν θέσεις στη λίστα. Η επισήμανση αυτή από το www.NextDeal.gr μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εταιρίες έχουν ακόμα πρόβλημα κάλυψης της ζημιάς.

Δεύτερον σημείο για πολλές ερμηνείες καλές και κακές είναι το πως έγινε η κάλυψη και από ποιους. Με αυξήσεις Μετοχικών κεφαλαίων, με εργασίες, με ρευστό με "χαρτιά"... Πλήρωσαν οι μητρικές εταιρίες πολυεθνικές ή οι μητρικές Τράπεζες εδώ ή έξω;


Τρίτο σημείο είναι το τίνος ήταν τα χρήματα που κάλυψαν τις ζημιές. Ήταν των ασφαλιστικών εταιριών, των Τραπεζών ή ήταν από αυτά που θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος με τις ανακεφαλαιοποιήσεις του Τραπεζικού συστήματος; Εδώ γεννάται και το ερώτημα ποιοι αποφασίζουν όλα αυτά;

Τέταρτο σημείο είναι το κόστος για τον Έλληνα μέτοχο. Οι Έλληνες μέτοχοι (Μελάς Γιαννιώτης, Μπράβος, Βελλιάδης, Λαπατάς, Συνεταιριστική, Θεοχαράκης, Ζάχος, Μαρκόπουλος, Γεωργακόπουλος, Κοντομηνάς, Βοτσαρίδης, Αχής, Κασκαρέλης κλπ.) ΕΠΕΛΕΞΑΝ συνειδητά να στηρίξουν το Ελληνικό κράτος αγοράζοντας Ελληνικά ομόλογα και όχι κάτι άλλο που θα μπορούσαν. Αυτοί ή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βάλουν και άλλα χρήματα για την κάλυψη της ζημιάς των Ομολόγων. Γιατί πρέπει να τιμωρηθούν; Το Ελληνικό Δημόσιο μείωσε την περιουσία τους. Οι τραπεζικές ασφαλιστικές και οι πολυεθνικές έρχονται και τους ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ "αθεμίτως" πλέον με "ξένα χρήματα" και όχι από ασφαλιστικές εργασίες.

Πέμπτο σημείο μετά την αυθαίρετη από το Ελληνικό Δημόσιο μείωση έρχεται η ΔΕΙΑ με τον κ. Βογιατζή και τους ζητά ΑΜΕΣΗ κάλυψη της ζημιάς που η ίδια Τράπεζα Ελλάδος αποφάσισε να δημιουργήσει και μάλιστα ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ και όχι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ όπως έλεγε ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος.

Επέβαλαν τότε στους Έλληνες μετόχους με το ζόρι να συμμετάσχουν το ίδιο με τους απανταχού δανειστές κερδοσκόπους και μη.

Δεν ήταν χρήματα των μετόχων ήταν χρήματα των ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ κόποι μιας ζωής τα πιο πολλά που αποταμίευαν σε συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά προγράμματα. Ήταν το κοινωνικό ασφαλιστικό κεφάλαιο κάθε πελάτη αυτών των εταιριών. Επαναχρηματοδότησαν το Τραπεζικό σύστημα και τις θυγατρικές του αλλά τον Έλληνα μέτοχο τον άφησαν εκτός κ. Βογιατζή... Η Τράπεζα Ελλάδος δεν είχε εξουσιοδότηση για τις ενέργειες που μείωσαν περιουσίες και δικαιώματα.

Θα έπρεπε και θα πρέπει μετά από όλα αυτά η Τράπεζα της Ελλάδος ως Εποπτική Αρχή να λάβει υπ' όψιν την δυσχερή θέση των Ελλήνων μετόχων και να διευκολύνει τις Ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες που δεν ανήκουν σε Τραπεζικούς Ομίλους ή άλλους πολυεθνικούς που ευεργετήθηκαν εμμέσως ή αμέσως, με επιμήκυνση των υποχρεώσεων κλπ.

Οι Έλληνες μέτοχοι έχουν προσφέρει σημαντικό Έργο στην Ελληνική οικονομία και την ασφαλιστική αγορά. Οι τυχόν ζημιές ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα Κακής Διαχείρισης. Η "σχεδόν ένοπλη ληστεία" που οδήγησε τα ταμεία στην χρεοκοπία και τους πολίτες στις αυτοκτονίες και πτώχευση ας μην συνεχιστεί και με την "ληστεία" των Ελληνικών ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που "στενάζουν" στην γενικότερη κρίση.
nextdeal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ