2012-10-06 07:55:55
Φωτογραφία για Η μεγάλη κλοπή με τις εικονικές εξαγωγές
Τεράστιες εικονικές εξαγωγές καυσίμων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία προκύπτει ότι γίνονται τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ για το διασυνοριακό εμπόριο. Ενδεικτικά, το διάστημα 2001-2010 δηλώθηκαν εξαγωγές καυσίμων αξίας 530 εκατ. δολαρίων προς τα Σκόπια, τα οποία το ίδιο διάστημα δήλωσαν εισαγωγές από Ελλάδα μόλις 192 εκατ. δολαρίων!

Πρόκειται για βυτιοφόρα οι οδηγοί των οποίων δηλώνουν τις προς εξαγωγή ποσότητες στα σύνορα αλλά μετά, με τη συνδρομή και των τελωνειακών, επιστρέφουν στην Ελλάδα με το φορτίο που δήθεν εξήχθη. Σε άλλες περιπτώσεις, το βυτιοφόρο δηλώνει στα ελληνικά σύνορα την αξία των καυσίμων προς εξαγωγή που αντιστοιχούν σε ένα πλήρες φορτίο ενώ στην πραγματικότητα μεταφέρει τη μισή ποσότητα, την οποία και δηλώνει στο απέναντι φυλάκιο. Πρόκειται για τη συνήθη πρακτική των διπλών τιμολογίων.Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια με τα Σκόπια, όπου η Ελλάδα δηλώνει ότι εξάγει πολλαπλάσιες ποσότητες από αυτές που δηλώνουν ότι εισάγουν εκείνα από εμάς.


Η περίπτωση της Τουρκίας. Στην περίπτωση της Τουρκίας παρατηρείται η εξής εικόνα: ενώ κατά τα έτη 2000-2006 οι εξαγωγές που δήλωσε η Ελλάδα ήταν περίπου διπλάσιες από τις ποσότητες που δήλωσε εκείνη ότι εισήγαγε από τη χώρα μας, από το 2007 και μετά παρατηρείται το αντίστροφο φαινόμενο. Συγκεκριμένα το 2010 δηλώσαμε ότι εξήγαμε στη Τουρκία 116 εκατ. δολάρια σε βενζίνες, όταν οι τουρκικές Αρχές δηλώσαν ότι εισήγαγαν από εμάς 573 εκατ. δολάρια βενζίνες!

Το πιθανότερο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι ο έλληνας επιχειρηματίας δηλώνει στα δικά μας σύνορα ότι εξάγει με τα βυτιοφόρα του έναν άλλο τύπο καυσίμου από αυτό που πραγματικά μεταφέρει (π.χ. τολουόλη αντί για βενζίνη).

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4757354 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ