2012-10-10 23:37:36
Φωτογραφία για Δηλώσεις Νταβούτογλου: Χαμένοι στη μετάφραση για το Αιγαίο (upd)
Χαμένοι στη... μετάφραση όσον αφορά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για το Αιγαίο Πέλαγος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η ακριβής μετάφραση είναι ότι "επιθυμούμε το Αιγαίο ως μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας να είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία" σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο στάλθηκε ηχητικό ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Βουλή, ενώ ο τούρκος μεταφραστής στην αποστολή του Νταβούτογλου είχε νωρίτερα αποδόσει ελεύθερα τη δήλωσή του ως εξής: "Εμείς πάντα επιθυμούμε το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και συνεργασίας και να είναι πάντα ελεύθερο..."

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από την Άγκυρα να άρει το Casus belli (Aιτία πολέμου) για την επέκτασή των χωρικών υδάτων μας μέχρι και τα 12 Ναυτικά Μίλια όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Για μεγάλες δυνατότητες που κρύβονται στην ελληνοτουρκική συνεργασία έκανε λόγο από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του, ενόψει και της σύγκλισης για δεύτερη φορά του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον Ιανουάριο του 2013.


Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ανάμεσα στα θέματα συνεργασίας των δύο χωρών είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης όπου μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα και ενέχουν κινδύνους ατυχήματος και κρίσης.

Χαρακτήρισε κλειδί για να ανοίξει η πόρτα μιας νέας σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, την επίλυση του Κυπριακού.

Επισήμανε ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Συρία επειδή ο κίνδυνος διάδοσης της κρίσης είναι υπαρκτός και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδος στην Τουρκία σε αυτό το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου παρομοίωσε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα με σεισμό, εκφράζοντας τη στήριξη του τουρκικού λαού στον ελληνικό, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει την κρίση.

Είπε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές, όπως στο Αιγαίο, τις οποίες -πρόσθεσε- πρέπει να λύσουμε με θετικές προσεγγίσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες για τις μειονότητες, ενώ για τη Συρία είπε ότι η στήριξη που έχει παράσχει μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ στην Τουρκία οφείλεται εν πολλοίς στην προσπάθεια και τη στήριξη που έχει δώσει η Ελλάδα.

Τα ελληνοτουρκικά θέματα και οι εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή συζητήθηκαν νωρίτερα και στη συνάντηση του πρωθυπουργού και του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Σαμαράς έθεσε στον κ. Νταβούτογλου και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Στο μεταξύ, με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Γιλμάζ, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Άμυνας, συζητήθηκαν ουσιαστικά όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, και ειδικότερα οι παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά και η είσοδος τουρκικών πολεμικών πλοίων από καιρού εις καιρόν στα χωρικά μας ύδατα.

http://www.skai.gr/news/politics/article/214538/antigrafotoudavoutoglou-theloume-to-aigaio-na-einai-pada-eleuthero/ 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ