2012-10-11 00:12:49
Φωτογραφία για Ένας πόλεμος που δεν θέλει κανείς
• Το ΝΑΤΟ δήλωσε έτοιμο «να υπερασπιστεί την Τουρκία αν χρειαστεί» και ταυτόχρονα συνεχάρη την Άγκυρα «για την αυτοσυγκράτηση που επέδειξε». 

• Μακελειό με 100 νεκρούς από διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Δαμασκό. 

• Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως και 500.000 Σύροι έχουν ακολουθήσει τον δρόμο της προσφυγιάς λόγω της βίας.

Σαφές μήνυμα στήριξης της Τουρκίας, και ταυτόχρονα σαφή προειδοποίηση προς τη Δαμασκό, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έπειτα από μία εβδομάδα κλιμακούμενης έντασης στα τουρκο-συριακά σύνορα κι ενόσω ο εμφύλιος πόλεμος στο εσωτερικό της Συρίας εξακολουθεί να κοστίζει καθημερινά δεκάδες ζωές. «Είναι προφανές ότι η Τουρκία μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Ράσμουσεν. «Έχουμε καταρτίσει όλα τα απαραίτητα σχέδια ώστε να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την Τουρκία αν χρειαστεί»  


Κληθείς να προσδιορίσει ποια θα ήταν η κόκκινη γραμμή για το ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε πως δεν μπορεί να συζητήσει επιχειρησιακά σχέδια επέμβασης. «Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσαμε παρόμοια σχέδια, ελπίζουμε να δούμε μια πολιτική λύση στη διαμάχη στη Συρία», πρόσθεσε χαιρετίζοντας την «αυτοσυγκράτηση» που έχει επιδείξει η Άγκυρα και καλώντας αμφότερες τις πλευρές να «αποφύγουν την κλιμάκωση». Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έλεγαν χθες υπό την κάλυψη της ανωνυμίας πως τα «επιχειρησιακά σχέδια» για τα οποία έκανε λόγο ο Ράσμουσεν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και δεν καταρτίστηκαν ως απάντηση στον συριακό όλμο που σκότωσε την περασμένη Τετάρτη πέντε Τούρκους αμάχους ή τους αρκετούς ακόμα όλμους που έχουν έκτοτε πέσει σε τουρκικό έδαφος. 

Η «αλληλεγγύη» του ΝΑΤΟ, σχολίαζαν αναλυτές, είναι κατά κύριο λόγο συμβολική: «Η Τουρκία θα συνεχίζει να ζητεί όσο πιο πολλές διαβεβαιώσεις μπορεί, δεν πρόκειται όμως να πατήσει πόδι και να ζητήσει εμπλοκή του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζόσουα Αλβάρες, διευθυντής του τουρκικού ενημερωτικού ιστότοπου Καλέμ Τζέρναλ. «Η Τουρκία έχει επίγνωση της μεγάλης απροθυμίας του ΝΑΤΟ να επαναλάβει μια εκστρατεία α λα Λιβύη στη Συρία, ένα πολύ πιο περίπλοκο και δύσκολο σενάριο. Ούτε αυτή θέλει να συμμετάσχει σε μια τέτοιο εκστρατεία». 

«Ότι βήμα και αν κάνουμε, θα το κάνουμε σε διαβούλευση με τους φίλους, και τους συμμάχους μας και σε συμφωνία μαζί τους», επιβεβαίωσε την τουρκική απροθυμία για μονομερείς κινήσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν. 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πολλάκις πως η χώρα του δεν θέλει πόλεμο, ο ίδιος επανέλαβε όμως χθες πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να απαντά στις επιθέσεις από το καθεστώς του Ασαντ: «Κάθε είδους απειλή στην τουρκική επικράτεια και στον τουρκικό λαό θα μας βρει απέναντι. Στρατιώτες πιστοί στον Ασαντ μάς βομβάρδισαν με όλμους, αντιδράσαμε αμέσως και απαντήσαμε με διπλασία ισχύ. Ποτέ δεν θα πάψουμε να απαντάμε». 

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ. Μάχες ανάμεσα στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και στους αντάρτες μαίνονταν και χθες κοντά στα σύνορα - όπως και σε πολλές ακόμα περιοχές της Συρίας. Οι αντάρτες φέρεται να κατέλαβαν τη Μάαρετ αλ Νούμαν, μια στρατηγική πόλη στο βόρειο τμήμα της Συρίας,  πάνω στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, και να αιχμαλώτισαν «δεκάδες» στρατιώτες στην περιοχή Νταρκούς της επαρχίας Ιντλίμπ. Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός διείσδυε στη συνοικία Χαλντιγέ της Χομς, ένα προπύργιο των ανταρτών, εγείροντας φόβους για επικείμενη σφαγή. Το πιο αιματηρό συμβάν, εντούτοις, σημειώθηκε στη Δαμασκό: έως και 100 άνθρωποι έχασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη ζωή τους από διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα οχήματα στην έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ασαντ που φέρεται να χρησιμοποιείτο ως κέντρο βασανιστηρίων και καταστολής. Την ευθύνη ανέλαβε μια σουνιτική εξτρεμιστική ομάδα ονόματι Μέτωπο αλ Νούσρα. 

Αν χρειαστεί... 

Είναι προφανές ότι η Τουρκιά μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ. Έχουμε καταρτίσει όλα τα απαραίτητα σχέδια ώστε να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την Τουρκία αν χρειαστεί. 

Αντερς Φογκ Ράσμουσεν 

Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ 

Ο αρχηγός του τουρκικού Στρατού στα σύνορα. 

Το στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία επιθεώρησε χθες ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, Νετζντέτ Οζέλ. «Ο τουρκικός στρατός Βρίσκεται σε επιφυλακή», μετέδιδαν οι ανταποκριτές. Ο Οζέλ επισκέφθηκε πρώτα τα Άδανα, στη συνέχεια το Χατάι και από εκεί με ελικόπτερο πήγε στην Ούρφα. Για πρώτη φορά λήφθηκαν εικόνες και από τα τουρκικά κανόνια τύπου Firtina, με εμβέλεια 20 χιλιομέτρων, που χρησιμοποιούνται ως απάντηση στους συριακούς όλμους. 

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ 

(ΤΑ ΝΕΑ-10/12/2012)

http://forapartida-forapartida.blogspot.gr/2012/10/blog-post_873.html 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ