2012-10-14 14:33:03
Φωτογραφία για Αρχιεπίσκοπος: ''Οι εταίροι πάντα θα κοιτάνε το συμφέρον τους''
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Φωτογραφίες, Γιώργος Φερδής (Θεσσαλονίκη)

Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Του πολυαρχιερατικού συλλείτουργου προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μιλήτου Απόστολο, Θεσσαλονίκης Άνθιμο, Σερρών Θεολόγο, Φλωρίνης Θεόκλητο, Σιδηροκάστρου Μακάριο, Νεαπόλεως Βαρνάβα, Δράμας Παύλο, Λαγκαδά Ιωάννη και των Επισκόπων Θεουπόλεως Παντελεήμονα και Θερμών Δημήτριο.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του Μακεδονικού αγώνα, τονίζοντας ότι "από τότε υπήρξαν ξένοι εταίροι που ήθελαν να σκέφτονται για εμάς, να αποφασίζουν για εμάς, για το πώς θα διοικηθεί αυτός ο τόπος."

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την βαβυλώνια αιχμαλωσία της Εκκλησίας, αναφέροντας ένα παράδειγμα: "Επί 80 ολόκληρα χρόνια δεν μπορούσε η Εκκλησία να συνέλθει σε Σώμα για να αποφασίσει για τα θέματά της! Γι΄αυτό να διαβάσουν όλοι γιατί υπήρξε αυτή η σιωπή της Εκκλησίας τόσες δεκαετίες. Θα δουν ότι χωρίς την άδεια της πολιτείας δεν μπορούσε να συνέλθει''.


"Σήμερα στην περίοδο της κρίσης της πατρίδας μας, είναι μεγαλύτερη από κάθε φορά η ανάγκη για συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας. Δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε χρόνος, ούτε και ευκαιρίες πολλές."

"Η Εκκλησία στάθηκε πλάι στον λαό πάντοτε. Στέκεται και θα στέκεται μέχρι τέλους με όλες της τις δυνάμεις", πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στους ξένους εταίρους, τονίζοντας ότι "μας χρειάζονται και οι φίλοι και οι ξένοι εταίροι. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εταίροι θα λύνουν τα προβλήματα όπως αυτοί θέλουν. Θα κοιτάνε το συμφέρον τους και σαν βαρίδι στο τέλος θα έχουν και το μέλλον το δικό μας".

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: "Αν εμείς όλοι ενωμένοι εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει αυτός ο τόπος και πιο συγκεκριμένα βοηθηθεί η Εκκλησία, αλλά και όλοι μαζί προσπαθήσουμε θα είναι το μεγαλύτερο μνημόσυνο, θα είναι η μεγαλύτερη τιμή για τους Πατέρες εκείνους που χάθηκαν, που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους δια μέσου των αιώνων".

Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Άνθιμος, τόνισε: «Να ευχαριστήσουμε τον Άγιο Θεό, διότι μας αξίωσε αυτές τις ημέρες να έχουμε αυτές τις πνευματικές χαρές.»

Ενώ πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα ειδικώς για τις τελετές εδώ στην Θεσσαλονίκη. Επίσης να τον ευχαριστήσω για όλα όσα μας είπε σήμερα, αλλά και όσα μας συμβούλευσε».
romfea.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ