2012-10-18 18:00:21
Φωτογραφία για Αχμεντινετζάντ: Υπέρ της διακοπής των μαχών, κατά της αποχώρησης Άσαντ
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ δήλωσε ότι επιθυμεί να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία αλλά ότι διαφωνεί με την τουρκική πρόταση για αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα ο κουβεϊτιανός Τύπος.

"Η συνέχιση των μαχών και της σφαγής αθώων και άοπλων σύρων πολιτών είναι απαράδεκτη. Πρέπει να κηρυχθεί εκεχειρία και μετά να αρχίσει διάλογος», τόνισε ο Αχμεντινετζάντ.

"Η λύση πρέπει να είναι συριακή και να προέλθει από το λαό», πρόσθεσε στις δηλώσεις που έκανε στις εφημερίδες του Κουβέιτ, ανάμεσά τους και στην εφημερίδαAl Anbaa, κατά τη συμμετοχή του σε ασιατική διάσκεψη που διεξάγεται στη χώρα αυτή.

Διαβάστε περισσότερα Ο Αχμαντινετζάντ απέρριψε την τουρκική πρόταση περί αντικατάστασης του προέδρου Άσαντ από τον αντιπρόεδρό του Φαρούκ αλ Σάρα ώστε να αρχίσει η διαδικασία μετάβασης στη Συρία.


"Αυτό θα ήταν σαν να επιβάλλεται στους Σύρους μια λύση από το εξωτερικό. Η λύση πρέπει να είναι συριακή, να μην επιβληθεί από το εξωτερικό και ο συριακός λαός να αποφανθεί μέσω των εκλογών», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος.

"Ο βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας και σταθερότητας στη Συρία αλλά η διαφορά παραμένει στους τρόπους επίτευξης αυτού του στόχου», εξήγησε μιλώντας για τον τρόπο που προσεγγίζουν το Ιράν και η Τουρκίας το θέμα της Συρίας.

"Ορισμένοι νομίζουν ότι πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μέσω του πολέμου. Εμείς νομίζουμε ότι πρόοδος επιτελείται με τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου».

Η Τουρκία υποστηρίζει την πρόταση του διεθνούς μεσολαβητή Λαχντάρ Μπραχίμι για μια εκεχειρία στη Συρία επ' ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Άϊντ αλ Άντχα, είπε χθες, Τετάρτη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η πρόταση του Μπραχίμι υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν, πρόσθεσε ο Νταβούτογλου που διευκρίνισε ότι η πρόταση συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ στο περιθώριο μιας περιφερειακής διάσκεψης στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη.

Η Άγκυρα ενίσχυσε τους αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο στηρίζει το Ιράν, και φιλοξενεί ήδη στο έδαφός της τουλάχιστον 100.000 Σύρους πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΜΠΕ
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ