2012-10-19 20:29:02
Φωτογραφία για Ακόμα ένα σενάριο για τον φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες
Ακόμα ένα σενάριο για τους φορολογικούς συντελεστές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Μετά την αρχική σκέψη για ενιαίο συντελεστή 35% στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και το σενάριο με τρεις κλίμακες(20%, 30% και 35%), πλέον το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται την επιβολή ενιαίου συντελεστή 28% για τους επαγγελματίες-επιτηδευματίες, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αυτήν την τελευταία πρόταση, η επιβάρυνση στα καθαρά κέρδη των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, θα φθάσει το 28%.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, εξετάζεται είτε να υιοθετηθεί ένας συντελεστής 28% στα καθαρά κέρδη, με παράλληλο εκμηδενισμό της φορολόγησης των μερισμάτων, είτε να επιβληθεί συντελεστής 15% στα καθαρά κέρδη και 15% στα μερίσματα, κάτι που οδηγεί σε επιβάρυνση που μπορεί να φθάσει επίσης μέχρι το 28%(για την ακρίβεια 27,75%).


Σήμερα τα καθαρά κέρδη φορολογούνται 20% και τα μερίσματα με 25%, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να ανέρχεται στο 40%, κάτι που σημαίνει ότι οι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, έτσι ή αλλιώς, να δώσει μία βαθιά φορολογική ανάσα στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ακόμα και με το τελευταίο σενάριο, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ, θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση, σε σχέση με το σημερινό φορολογικό καθεστώς, που, για όσους έχουν ενα ή δύο παιδιά θα ξεπερνά τα 3.000 το χρόνο. Αντίθετα, για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000, θα υπάρξουν μειώσεις φόρων που θα είναι αναλογικά μεγαλύτερες όσο αυξάνεται το δηλωθέν εισόδημα(πάντα, πάνω από 60.000 ευρώ)

Πάντως, το υπουργείο εξετάζει να εξαιρέσει όσους απασχολούνται με μπλοκάκια, σε έναν ή δύο εργοδότες, από το σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, διατηρώντάς τους στην κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

parapolitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ