2012-10-28 22:22:49
Φωτογραφία για Σε ύφεση μπαίνουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις
Λόγω ελλείψεων έχουν μειωθεί οι ασκήσεις και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει (και μάλιστα πολύ σοβαρά) και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οικονομικοί είναι οι λόγοι εξαιτίας των οποίων έχουν «παγώσει» οι αγορές νέων οπλικών συστημάτων, ακόμα και αυτών που είναι απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο του στρατεύματος σε «ανεκτά» επίπεδα.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν ως αποτέλεσμα... μαχητικά αεροσκάφη να είναι καθηλωμένα στο έδαφος, διότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, ενώ για τον ίδιο λόγο πολεμικά πλοία είναι αγκυροβολημένα στον Ναύσταθμο. Επίσης, έχουν μειωθεί οι στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες λόγω περιορισμού των λειτουργικών εξόδων. Παρ' όλα αυτά, ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ, επιμένει στη... μείωση των αμυντικών δαπανών!


Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στο στρατιωτικό προσωπικό. Προεκλογικά, η διακηρυγμένη θέση του Αντώνη Σαμαρά ήταν να μην κοπούν τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων. Μάλιστα, κατά τη γνώμη του, έπρεπε να ενισχυθούν!

Στις 26 Απριλίου 2012 ο κ. Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας στο Ζάππειο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, είπε: «Δεν πρόκειται να θιγούν τα ειδικά μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Κάθε μέρα παίζουν τη ζωή τους κορώνα - γράμματα και τους κόβουμε ακόμα και τα λίγα που έπαιρναν. Ασφαλώς θα κόψουμε εν ανάγκη απ' αλλού, αλλά τα ειδικά τους επιδόματα των μάχιμων στρατιωτικών όχι μόνο δεν πρέπει να θιγούν άλλο, αλλά θα πρέπει και να αποκατασταθούν».

Στο ίδιο πνεύμα είχε κινηθεί και ο ΥΠΕΘΑ, Π. Παναγιωτόπουλος, που λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, γι' αυτό έχει τα ίδια προβλήματα με τον υπόλοιπο λαό μας. Οι άντρες και οι γυναίκες που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υποστεί πολλές θυσίες. Μέχρι σήμερα οι μισθολογικές περικοπές που έχουν υποστεί προσεγγίζουν, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν, το 30%. Άλλες περικοπές στις απολαβές και στους μισθούς των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι πρακτικά δυνατόν να γίνουν. Ήδη, οι περικοπές που έχουν γίνει είναι πολύ μεγάλες και η καθημερινότητά τους έχει γίνει τρομερά δύσκολη».

Μετά από αυτές τις προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού, ας δούμε την πραγματικότητα, συγκρίνοντας τις αποδοχές του 2009 με τις σημερινές.

Έτος 2009 (συνολικά καθαρές μηνιαίες αποδοχές)

• Αρχηγός ΓΕΕΘΑ 3.880 ευρώ

• Συνταγματάρχης 2.513ευρώ

• Λοχαγός 1.289 ευρώ

• Ανθυπολοχαγός 985 ευρώ

• Επιλοχίας 810 ευρώ

Το 70% των αποδοχών του στρατιωτικού προσωπικού ήταν από 1.000 έως 1.950 ευρώ. Και να προσθέσουμε ότι έπαιρναν επιπλέον τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας ολόκληρο, δηλαδή 14 μισθούς. Και ακόμη έπαιρναν ένα σεβαστό μηνιαίο ποσό ως οδοιπορικά έξοδα.

Αύγουστος 2012 (συνολικά καθαρές μηνιαίες αποδοχές)

• Αρχηγός ΓΕΕΘΑ 2.789 ευρώ

• Συνταγματάρχης 1.925 ευρώ

• Λοχαγός 1.036 ευρώ

• Ανθυπολοχαγός 788 ευρώ

• Επιλοχίας 693 ευρώ

Το 60% των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.100 ευρώ! Χωρίς δώρα, χωρίς επιδόματα, χωρίς οδοιπορικά Οι συνολικές απώλειες

Τι προβλέπεται να γίνει, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο 2 και τη δανειακή σύμβαση που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή από την κυβέρνηση Παπαδήμου (αντιπρόεδροι Πάγκαλος - Βενιζέλος και ΥΠΕΘΑ Αβραμόπουλος); Νέα Μείωση των αποδοχών των στρατιωτικών κατά 12% από 1ης Ιουλίου 2012.

Εφόσον, λοιπόν, υλοποιηθούν όσα έχουν ψηφιστεί στη Βουλή και η τρόικα επιμένει με τη σύμφωνη γνώμη της τρικομματικής κυβέρνησης να εφαρμοστούν, και μάλιστα αναδρομικά, τότε οι στρατιωτικοί θα έχουν υποστεί απώλειες της τάξεως του 50% έως και 78%!

Η τρικομματική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να περισώσει, έστω και τώρα την ύστατη ώρα, ό,τι μπορεί να περισωθεί από τις γλίσχρες αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Δυστυχώς, «ξέχασαν» τις δεσμεύσεις τους προς τους στρατιωτικούς και τώρα δηλώνουν: «Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όλους τους επιτελείς, όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να πω ότι αξίζει δημόσιος έπαινος σε όλους όσοι υπηρετούν σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί έχουν αποσυνδέσει τα όποια μισθολογικά αιτήματα και τα όποια προβλήματα οικονομικών απολαβών και εισοδήματος από την εκτέλεση του δικού τους καθήκοντος» (Νεότερη δήλωση ΥΠΕΘΑ, Π. Παναγιωτόπουλου).

Είναι βέβαιο ότι οι στρατιωτικοί, κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες, ακόμη και ακραίας πενίας, θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους.

Οι στρατιωτικοί, τουλάχιστον οι περισσότεροι, υπηρετούν ιδέες, αξίες και ιδανικά. Είναι πειθαρχημένοι, είναι συνειδητοί πατριώτες και έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα του καθήκοντος και της τιμής.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 27/10/2012 – Σ.Λ.)

http://staratalogia.blogspot.gr/2012/10/blog-post_6478.html 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Καφριλίκι» θηλυκού γένους
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Καφριλίκι» θηλυκού γένους
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ