2012-03-22 13:30:58
Φωτογραφία για Μεζονέτες στο Ελληνικό!
Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού, οι χρήσεις αμιγούς κατοικίας δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 40% της συνολικής έκτασης του παράκτιου μετώπου με συντελεστή δόμησης 0,6 και ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος τα 11 μέτρα.

Ωστόσο σύμφωνα με άλλη τροπολογία, στο παράκτιο μέτωπο ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,25 από 0,2 αρχικά και το μέγιστο ύψος των κτηρίων σε 16 μέτρα από 10.

Επίσης σε άλλη ρύθμιση ορίζεται ότι «με συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ της Ελληνικό Α.Ε. και δημοσίων υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στο πρώην αεροδρόμιο (π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική, Εφορεία Αρχαιοτήτων κ.λπ.) μπορεί να συμφωνείται η παραμονή τους ή η μετεγκατάστασή τους εντός του ακινήτου και να εξειδικεύονται οι σχετικοί όροι και οι προϋποθέσεις, το νομικό καθεστώς, το αντάλλαγμα και κάθε σχετική λεπτομέρεια».


Ειδικά για το παράκτιο μέτωπο η νομοθετική ρύθμιση, μετά και τις προσθήκες που ανακοίνωσε χθες το πρωί ο υπουργός, διαμορφώνεται ως εξής: Ειδικά για το τμήμα του Μητροπολιτικού Πόλου το οποίο περιλαμβάνει τα ακίνητα του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,25 και το μέγιστο ύψος κτηρίων τα 16 μέτρα.

Κατ' εξαίρεσιν επιτρέπεται η κατασκευή ενός και μόνο υψηλού κτιρίου ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης. Επιτρέπονται επίσης και οι χρήσεις αμιγούς κατοικίας που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% της συνολικής έκτασης του παράκτιου μετώπου με συντελεστή δόμησης 0,6 και ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος τα 11 μέτρα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου με άλλη προσθήκη προβλέπει ότι θα ληφθεί μέριμνα προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικοί χώροι εγκατάστασης για τα προνοιακά σωματεία που σήμερα στεγάζουν παιδιά με ειδικές ανάγκες και φιλοξενούνται στο χώρο του ελληνικού.

Εν τω μεταξύ, με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση ΠΑΣΟΚ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ ψηφίζεται απόψε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και την προώθηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο εξωτερικό.

Αντίθετα, προς απόσυρση οδεύει η διακομματική τροπολογία που θα έδινε τη δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό Όρος.

Ενστάσεις από βουλευτές για «πολιτική εκποίησης real estate»

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η κριτική που άσκησε στις ρυθμίσεις για το χώρο του πρώην αεροδρομίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης, ο οποίος χαρακτήρισε «απολύτως εσφαλμένη» την τακτική της «Ελληνικό Α.Ε.».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, δυσάρεστη έκπληξη την τροποποίηση που κατέθεσε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία δίνει τη δυνατότητα κατασκευής χώρου αμιγούς κατοικίας στο παράκτιο μέτωπο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να επιχειρείται η δημιουργία μιας «παράκτιας πόλης μέσα στην πόλη».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε ότι διαφωνεί απόλυτα με την «πολιτική εκποίησης real estate» που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο Ελληνικό».

Για εκποίηση και τσιμεντοποίηση του Ελληνικού έκαναν λόγο από την πλευρά τους ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασαν και τη διαφωνία τους και για το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, λέγοντας ότι ενισχύει την ηγεμονία του «μεγάλου κεφαλαίου».

«Είμαι υπέρμαχη της αξιοποίησης του Ελληνικού, αρκεί να γίνει με διαφάνεια, με λογική, με αισθητική και με οικονομικό όφελος για την Ελλάδα», ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας χθες στη Βουλή για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι το 20% του κέρδους από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα πρέπει να κατευθυνθεί σε ένα πράσινο Ταμείο για τη μη προνομιούχα περιοχή της Αθήνας.

Για τους πολίτες που υποφέρουν στην Αθήνα πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις, οι οποίες όμως κοστίζουν και το κόστος μπορεί να καλυφθεί από το κέρδος της αξιοποίησης του Ελληνικού, είπε η κ. Μπακογιάννη.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ