2012-11-01 14:00:13
Φωτογραφία για Η διαφ(Θ)ορά από άνθρωπο σε άνθρωπο
Γράφει η Φανή Μπουνιαλέτου

Θα μπορούσα να αρχίσω με ένα «δριμύ κατηγορώ», όπως μου προστάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και να μην τελειώσω ποτέ. Θα μπορούσα να γίνω κουκουλοφόρος εν όψει της «αγανάκτησης» και με ...πρόφαση τις απεργίες και τις πορείες να αρχίσω να καταστρέφω δημόσια περιουσία. Θα μπορούσα να φύγω στο εξωτερικό, να βρω δουλειά και να αποσιωπώ την καταγωγή μου. Θα μπορούσα να σωπάσω, να κάνω υπομονή και να ελπίσω σε καλύτερες μέρες. Όμως ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ.

Δεν μπορώ άλλο, να γνωρίζω την αλήθεια και να συνεχίζω να δρω σα να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν μπορώ άλλο, να συσσωρεύω θυμό, αγανάκτηση και λύπη. Δεν μπορώ άλλο, να ανέχομαι ψέματα, υποσχέσεις και μεγαλοπρεπείς λόγους περί διαφάνειας, αλλαγής και θυσίας του ελληνικού λαού. Δεν μπορώ άλλο, να βλέπω νέα παιδιά απογοητευμένα και ανήσυχα για το άμεσο μέλλον τους. Δεν μπορώ άλλο, να ξέρω πως ό,τι ακούσω κατά 90% θα είναι ψέμα. Βαρέθηκα κύριοι.


Μα το χειρότερο είναι ότι λαβώθηκε η εθνική μου υπερηφάνεια. Λαβώθηκε αυτό το αίσθημα της ανατριχίλας, όταν τραγουδούσα στη σχολική χορωδία το «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ». Λαβώθηκε το παρελθόν μου και το μέλλον μαζί. Λαβώθηκε η πατρίδα μου κύριοι. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, παρατηρώ πως κυρίως λαβώθηκε η συνείδησή μου. Όχι τώρα, αλλά από καιρό.

Προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι η αιτία αυτής της τροπής των πραγμάτων, και έρχονται όλοι να μου πουν περίτρανα και κατόπιν εορτής, ότι το παιχνίδι ξεκίνησε πριν χρόνια. Και τι κάνατε πριν χρόνια κύριοι; Πουλούσατε και την ψυχή σας για ένα «ρουσφέτι». Για να μπει η κόρη σας στο Δημόσιο και να έχει σήμερα η μάνα μου σταθερό μισθό για να με σπουδάσει. Για να λέγεται ο πατέρας μου επιχειρηματίας χωρίς στην πραγματικότητα να έχει ιδέα για το τι σημαίνει επιχειρηματικότητα.

Διαφθορά κύριοι. Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Διαφθορά για μια μόνιμη δουλειά. Διαφθορά για ένα πτυχίο. Διαφθορά για ένα αυθαίρετο σπίτι. Διαφθορά για λιγότερους φόρους. Διαφθορά για παραπάνω εισόδημα. Διαφθορά για να εξυπηρετηθώ πρώτος στην υπηρεσία. Διαφθορά για να μαθαίνω πρώτος τις κενές θέσεις εργασίας. Διαφθορά για να πάρω παραπάνω μόρια στον ΑΣΕΠ. Διαφθορά για να πάρω επίδομα αγροτικής καλλιέργειας, ενώ δεν καλλιέργησα ποτέ. Διαφθορά για να πληρώνω λιγότερο ΦΠΑ με το να μην εκδίδω απόδειξη στους πελάτες. Διαφθορά για να λέω «εγώ έχω μέσον» και να καμαρώνω.

Και κάπως έτσι, έγινε επιτακτική η πάλη για ένα καλύτερο αύριο με τη χρήση αθέμιτων μέσων. «Αφού το κάνουν όλοι γιατί εγώ να μείνω απ' έξω;» Και η διαφθορά παίρνει τη μορφή της άμυνας. Και η άμυνα παίρνει τη μορφή της νοοτροπίας. Και η νοοτροπία παίρνει σήμερα τη μορφή του ολέθρου. Ναι, «ξυπνήσαμε» κύριοι, αλλά δυστυχώς οι νοοτροπίες παραμένουν κοιμισμένες μέσα βαθιά στο υποσυνείδητο της προηγούμενης γενιάς. Και η διαφθορά σαν ένας μικρός σπόρος στο μυαλό της δικής μου γενιάς είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ανθίσει και να γίνει δέντρο ολόκληρο. Και πολύ φοβάμαι πως βλέπω τα πρώτα «ανθάκια» να ξεπροβάλουν σε μερικούς. Γιατί ξέρω πως πολλοί αγανακτισμένοι σήμερα, θα ψηφίσουν αύριο εκείνον που για ακόμα μια φορά θα τους υποσχεθεί κάτι που θα τους βγάλει από τη μιζέρια.

Είμαι εδώ κύριοι. Εδώ, μέσα στη μειονότητα εκείνων που προσπαθούν να διεκδικήσουν τίμια όλα εκείνα που τους ανήκουν δικαιωματικά και που κάποιοι άλλοι έρχονται να τους προσπεράσουν στην «ουρά της ζωής» έτσι, επειδή αυτή είναι η νοοτροπία του Έλληνα. Αρνούμαι κύριοι αυτή την ταύτιση. Αρνούμαι ο κάθε Ευρωπαίος να συνδυάζει τη λέξη «Έλληνας» με τη λέξη «διαφθορά» και κατά βάθος να ξέρω πως έχει δίκιο.

Φταίει το κράτος, φταίει η κοινωνία, φταίνε οι πολιτικοί, μα πάνω απ' όλα φταίω ΕΓΩ που ψήφισα ανίκανους πολιτικούς οι οποίοι κάτι μου έταξαν και που συνεχίζω ακόμα και τώρα να κάνω το ίδιο λάθος. Ξανά και ξανά και ξανά. Ας κοιτάξουμε πρώτα μέσα μας να βρούμε κάτι ικανό να μας αλλάξει τη νοοτροπία και να μας ωθήσει σε καλύτερες και ενσυνείδητες επιλογές. Θέλω να πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο κι ας είναι λίγοι αυτοί που τον διάλεξαν και τον περπατούν. Ίσως οι λίγοι κάποια στιγμή να γίνουν πολλοί και οι πολλοί να γίνουν όλοι. Ας αφήσουμε πια τη διαφθορά και ας κάνουμε τη διαφορά, τουλάχιστον για χάρη των επόμενων γενεών.
epixeiro.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ