2012-11-01 20:03:56
Φωτογραφία για Μοιράσαμε τα «φιλέτα» και πέφτει το ενδιαφέρον  Τα τρία στοιχήματα στο ΦΑ μετά τις Total και ΕΝΙ
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ 

Λευκωσία: Το αν θα μπορέσουν να διαχειριστούν με ταχύτητα και εντός χρονοδιαγραμμάτων ταυτόχρονα από δύο «οικόπεδα» στις ίδιες περιοχές, αφού αυτό απαιτεί τεράστιες ανθρώπινες υλικές και οικονομικές δυνάμεις, είναι το πρώτο στοίχημα που τίθεται μετά την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αν και πρόκειται για παγκόσμιας εμβέλειας κολοσσούς, που μάλιστα αυτή την περίοδο αναπτύσσουν παρόμοια δραστηριότητα σε πολλές σημαντικές περιοχές του κόσμου, απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων, κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι θα έχει κάθε μία από τις ENI και TOTAL από ένα ή δύο γεωτρύπανα, περίπου οκτώ ειδικά πλοία εξυπηρέτησης, να εξασφαλίζεται ειδικός εφοδιασμός κ.τ.λ. Αυτό ταυτόχρονα φέρνει όμως και συνέργειες, όπως είναι η πιο μακρά ενοικίαση γεωτρύπανων μεγάλου βάθους, η διαδοχική τους χρήση στην ίδια περιοχή που μειώνει τις δαπάνες μετακίνησης κ.τ.λ.


Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς του τομέα, είναι δύσκολο εγχείρημα, όχι όμως ασυνήθες για τέτοιους κολοσσούς. Και υποδεικνύουν σαν παράδειγμα τη Noble, που κινήθηκε από το τελευταίο τρίμηνο του 2009 μέχρι και τώρα στο τρίγωνο «Ταμάρ», «Λεβιάθαν» και «Αφροδίτη», διατηρώντας ταυτόχρονα δύο γεωτρύπανα για μεγάλο διάστημα, ενώ αυτά αναμένεται να αυξηθούν μάλιστα κατά ένα. Ταυτόχρονα ολοκληρώνει υποδομές αγωγών και εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης.

Το δεύτερο ερωτηματικό που τίθεται και θα απαντηθεί από τις εξελίξεις, είναι το αν θα μπορέσει το κράτος, μέσα από τα τέσσερα τελικά συμβόλαια, να εισπράξει ως «φιλοδώρημα» υπογραφής τα αναμενόμενα 200-300 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία του «Φ» δείχνουν πως στις αρχικές προτάσεις για τα συγκεκριμένα «οικόπεδα» 2, 3, 9 και 11 δεν ξεπερνούν συνολικά τα 80 εκατ. ευρώ ως «φιλοδώρημα». Οπότε το στοίχημα είναι αν αυτά θα υπερδιπλασιαστούν μέσα από τις τελικές διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι πλέον Τotal και Εni έχουν αρκετά καλές διαπραγματευτικές θέσεις.

Τρίτο στοίχημα είναι το αν πλέον θα υπάρξει σοβαρό ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα «οικόπεδα» από τους εναπομείναντες υποψήφιους. Όλα δείχνουν πως το ενδιαφέρον αυτό θα μειωθεί κάθετα, αφού δόθηκαν τα πέντε «φιλέτα» της κυπριακής ΑΟΖ δηλαδή τα 2, 3, 9 και 11 και πριν το 12.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 9 είναι ο τζόκερ της κυπριακής ΑΟΖ. Αφενός γιατί οι ενδείξεις είναι κατηγορηματικές πως εκεί υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, αλλά και γιατί βρίσκεται σε κεντρική θέση απ’ όπου θα διέρχονται όλες οι υποδομές. Το 11 είναι επίσης ελκυστικό φιλέτο από το οποίο αναμένονται ευχάριστες εκπλήξεις στις ποσότητες φυσικού αερίου, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα δεδομένα θα είναι θετικά για εμπορική εκμετάλλευση.

Επίσης, από τα 2 και 3 της ιταλικής ΕΝΙ, το πρώτο που αναμένεται -ενδεχομένως και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα-, είναι η ανακάλυψη κοιτασμάτων με περιεχόμενο που ευνοεί την ανάπτυξη πετροχημικής βιομηχανίας στη Κύπρο. Η ΕΝΙ ξεχωρίζει διεθνώς στον τομέα αυτό, ενώ η εγγύτητα των 2 και 3 με τις ακτές μειώνει τις δαπάνες και το χρόνο κατασκευής υποδομής εκμετάλλευση τέτοιων κοιτασμάτων. Πάντως, δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι η ιταλική ΕΝΙ έχει και σημαντικά συμφέροντα στην Τουρκία, με συμμετοχή 5% στον αγωγό πετρελαίου Μπακού-Τζεϊχάν και 20% στον πολύκροτο «Νότιο Αγωγό» φυσικού αερίου, όπου συνεργάζεται με την Gasprom.

Τέλος, είναι πλέον εμφανές ότι αρχίζει μια άλλη μεγάλη και ενδιαφέρουσα μάχη, αυτή του ελέγχου και της κατασκευής των υποδομών -αγωγών και τερματικού-, στην οποία ρόλο πρωταγωνιστή θα πρέπει να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δραστηριότητα κοντά στο «Αφροδίτη»

Πάνω στη διαχωριστική γραμμή ΑΟΖ και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τη γεώτρηση «Αφροδίτη 1» εργάζονται τρία ειδικά πλοία από την Τρίτη. Μάλιστα, δύο από τα ειδικά σκάφη, τα UΟS CΗΑLLΕΝGΕR και UΟS ΑΤLΑΝΤΙS δείχνουν ως σημείο πλεύσης το χαρακτηριστικό «ΑΡΗRΟDΙΤΕ-2», που ερμηνεύεται ως το σημείο δεύτερης γεώτρησης της Νoble. Στο ίδιο σημείο εργάζεται το τελευταίο 48ωρο και το επίσης ειδικό σκάφος «ΑΤΗΟS». Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μέρος των εργασιών αφορά βυθομετρήσεις και άλλες συναφείς εργασίες πάνω στη διαχωριστική γραμμή, για λογαριασμό της ισραηλινής εταιρείας που κατέχει τα δικαιώματα για το «κολλητό» στο 12 «οικόπεδο». Όμως η αναφορά σε προορισμό «ΑΡΗRΟDΙΤΕ-2» δείχνει πως γίνονται και εργασίες προετοιμασίας της δεύτερης γεώτρησης στο «οικόπεδο 12».
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ