2012-11-03 18:55:10
Φωτογραφία για Oι top 10 πόλεις για ταξίδια το 2013
Πόλεις της Ευρώπης, αλλά και πιο μακρινές, γιορτάζουν διάφορες επετείους το 2013 και μας καλούν να συμμετάσχουμε στο εορταστικό τους κλίμα και να ξεχάσουμε για λίγο τη δύσκολη καθημερινότητα.

Από τις ΗΠΑ και την Κίνα, μέχρι τα σύνορα Βραζιλίας, Αργεντινής και Παραγουάης, το LonelyPlanet ξεχωρίζει τις πόλεις που για διαφορετικούς λόγους, έχουν την τιμητική τους τη χρονιά που έρχεται.

Αν έχετε τη δυνατότητα για ένα μακρινό ή κοντινότερο ταξίδι, προτιμήστε τες, διαφορετικά αρκεστείτε στο να τις «ονειρεύεστε» μέσα από τις σελίδες μας.

1. Σαν Φρανσίσκο: Η αγαπημένη πόλη της δυτικής ακτής των ΗΠΑ

Φωτογραφία: http://www.sanfrancisco.travel/Διάσημο για λόφους του, τους σεισμούς και μια τάση για φιλελεύθερη πολιτική, το Σαν Φρανσίσκο ( www.sanfrancisco.travel/ ) εξακολουθεί να προσελκύει τα ανήσυχα πνεύματα και να αγκαλιάζει όλους τους επισκέπτες ή νέους κατοίκους του, καλωσορίζοντάς τους σε ένα πολιτιστικό χωνευτήρι. Αν χρειάζεστε ένα επιπλέον κίνητρο για να την επισκεφτείτε, αυτή η μαγευτική πόλη έχει έναν... άσο στο μανίκι της –το 34ο αμερικανικό κύπελλο θα διεξαχθεί στην πόλη της ομίχλης το 2013 και ετοιμάζονται μεγάλες αλλαγές και αναβαθμίσεις σε όλο το μήκος της προκυμαίας του Σαν Φρανσίσκο.


2. Άμστερνταμ: Έτοιμο για γλέντια

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΤο Άμστερνταμ μαγεύει κάθε ταξιδιώτη, με τα κανάλια του, τα ποδήλατα και τα όμορφα κτήριά του, αλλά το 2013 η πόλη θα φοράει τα καλά της, καθώς θα γιορτάσει αρκετές επετείους.

Το περίφημο κανάλι-δαχτυλίδι γίνεται 400 ετών. Ο… Vincent van Gogh γιορτάζει τα 160α γενέθλιά του και 40 χρόνια λειτουργίας του μουσείου του. Το Rijksmuseum ανοίγει ξανά μετά από 10 χρόνια ανακαίνισης. Η Royal Concertgebouw Orchestra –που θεωρείται η καλύτερη του κόσμου- σβήνει 125 κεριά, ενώ ο ζωολογικός κήπος Artis Zoo Royal και το πολιτιστικό κέντρο Felix Meritis, γιορτάζουν 175 και 225 χρόνια λειτουργίας, αντίστοιχα. Επιπλέον, πληθώρα συναυλιών, εκθέσεων και υπαίθριων γιορτών, ετοιμάζονται για το 2013.

3. Hyderabad, Ινδία: Η παλιά πόλη ανακτά την περασμένη της αίγλη

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΗ Hyderabad ήταν κάποτε η έδρα Πριγκιπάτου, του μεγαλύτερου και πλουσιότερου της Ινδίας, που διατηρήθηκε και μετά την εγκατάσταση των Άγγλων μέχρι την εθνική ανεξαρτησία το 1948. Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, τα παλάτια και οι κήποι αναψυχής πουλήθηκαν, χτίστηκαν από πάνω και λεηλατήθηκαν και είναι πραγματικά δύσκολο να δει κανείς πλέον την ομορφιά της πόλης.

Πολλά όμως παλάτια στην Παλιά Πόλη της Hyderabad, ανακαινίστηκαν πρόσφατα, όπως το Falaknuma Palace, ένα ιδιαίτερα πολυτελές ξενοδοχείο επτά αστέρων. Κι άλλα μνημεία και κτήρια ανακαινίζονται, αλλά πάντως υπάρχουν ακόμη πολλά από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματά της, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιθώριο. Κομψή και ακμάζουσα, αλλά και λίγο ξεπερασμένη και ανεξερεύνητη, η Παλιά Πόλη της Hyderabad είναι ταξιδιωτικός στόχος για το 2013.

4. Londonderry / Derry, Βόρεια Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο: Η πόλη του πολιτισμού

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΤο Londonderry ή Derry, είναι η βρετανική πόλη του πολιτισμού για το 2013, που σημαίνει ότι αυτό το ζωντανό, με τα ιστορικά τείχη, μέρος, διανύει μια αναγέννηση. Ετοιμάζεται πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης του 10ήμερου All Ireland Fleadh, του μεγαλύτερου ιρλανδικού φεστιβάλ του κόσμου, που θα φιλοξενήσει το πάντα αμφιλεγόμενο Βραβείο Τέρνερ ( www.discovernorthernireland.com/Official-website-launched-for-2013-All-Ireland-Fleadh-in-Derry-Londonderry-A3361 ). Εκατοντάδες άλλες εκδηλώσεις και θεάματα με μουσική και χορό, θα λάβουν χώρα στην πόλη κατά τη διάρκεια του 2013, όπως και τα καθιερωμένα φεστιβάλ Τζαζ και Έρχαρτ.

5. Πεκίνο: Μια μεγαλειώδης πρωτεύουσα

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.orgΤο Πεκίνο παραμένει ως το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Κίνας. Αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 μπορεί σήμερα να μοιάζουν σα μια μακρινή ανάμνηση, η επίδρασή τους είναι διαρκής -υπάρχουν αγγλικές πινακίδες στους δρόμους και ένα πλήθος από αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, όπως η «φωλιά του πουλιού», το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, που ονομάζεται έτσι λόγω της αρχιτεκτονικής του.

Πιο πρόσφατα, ένα υψηλής ταχύτητας τρένο, συνδέει το Πεκίνο με τη Σαγκάη σε λιγότερες από πέντε ώρες. Σήμερα, στο Πεκίνο ισορροπεί ένας αυξανόμενος πληθυσμός ατόμων και πολιτισμών. Υπάρχει μια πραγματική αίσθηση αλλαγής στον αέρα, αν και κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει. Η Κίνα είναι μια μεγαλειώδης χώρα και μια μέρα, ίσως κοιτάξουμε πίσω και πούμε ότι όλα ξεκίνησαν εδώ.

6. Christchurch, Νέα Ζηλανδία: Βγαίνοντας από τα συντρίμμια

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΕίναι διάσημη για τους κήπους και τα πάρκα της με τα λαμπερά χρώματα και για αυτό μάλιστα ονομάζεται «The Garden City». Η πόλη ( www.christchurchnz.com/row.aspx ) προσπαθεί να «μαζέψει» τα συντρίμμια που δημιουργήθηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς το 2010 και το 2011 με οδηγό τον πολιτισμό, την αποφασιστικότητα και τις ομορφιές της. Οι καλοφαγάδες και όσοι αγαπούν τη διασκέδαση θα εκπλαγούν από την ποικιλία χώρων και επιλογών για φαγητό, που περιλαμβάνουν κουζίνες της Βιρμανίας, αλλά και της Τουρκίας και μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Επιπλέον, καινοτόμα αρχιτεκτονικά έργα τέχνης συμπληρώνουν τα κενά σε σημεία όπου έχουν κατεδαφιστεί κτήρια. Το 2013 θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά για να συμμετάσχετε κι εσείς στην αναγέννηση της πόλης.

7. Hobart, Τασμανία, Αυστραλία: Η πόλη-λιμάνι που είναι στη μόδα

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΗ «κοιμισμένη» πόλη-λιμάνι ( www.discovertasmania.com/hobart_and_surrounds ) ανανεώνεται! Εκτός από τους «φυσιολάτρες» που προσέλκυε ήδη, το παγκοσμίου φήμης μουσείο MONA, θα της δώσει νέα πνοή «ξυπνώντας» την από το λήθαργο.

Μαζί με αυτό, το Μουσείο και η Πινακοθήκη της Τασμανίας (TMAG), θα συνεργαστούν για την έκθεση Theatre of the World, επιμέλειας του Jean-Hubert Martin, πρώην διευθυντή του Κέντρου Georges Pompidou στο Παρίσι. Αυτή η χρονιά θα αποδειχθεί επίσης σημαντική για τη γαστρονομική σκηνή του Hobart.

8. Μόντρεαλ, Καναδάς: Πολιτισμός, πρόοδος και ομορφιά

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΈχοντας αποκτήσει πρόσφατα καλή φήμη, φιγουράροντας στη λίστα των πιο ευτυχισμένων (Lonely Planet, 2010) και πιο trendy (New York Times, 2011) πόλεων του κόσμου, το Μόντρεαλ φέτος πηγαίνει προς την κορυφή, αποτελώντας το «σκηνικό» της ταινίας Robopocalypse του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που θα βγει το 2013 στους κινηματογράφους και προσκαλώντας μας για το ποτό στη νέα του παραλία.

Αλλά το Μόντρεαλ, έχει και… μυαλό, εκτός από ομορφιά. Η άνοιξη του 2013 σηματοδοτεί την έναρξη του νέου πλανηταρίου Rio Tinto Alcan Planetarium, με το φιλόδοξο project «Space for Life». Επίσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων Grévin στο κέντρο Eaton, θα εορταστεί η 50ή επέτειος του Place des Arts και το νέο ξενοδοχείο Zero Point.

9. Addis Ababa, Αιθιοπία: Μια μητρόπολη με ρυθμό

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΌπως και οι Αιθίοπες μαραθωνοδρόμοι, η Αντίς Αμπέμπα (συχνά λέγεται απλά «Αντίς»), εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα πρέπει να φθάσει σχεδόν το 5% το 2013, συμβάλλει στη δημιουργία ενός αισθήματος εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας. Ιδρύθηκε λίγο περισσότερο από έναν αιώνα πριν και δεν είναι μόνο η διπλωματική πρωτεύουσα της Αφρικής και μια ακμάζουσα μητρόπολη, αλλά και μια μοδάτη πόλη με πολλά πρόσωπα.

10. Puerto Iguazú, Αργεντινή: Πολύ περισσότερα από έναν καταρράκτη

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΕίναι πλέον γεγονός: οι καταρράκτες Iguazú κέρδισαν μια θέση μεταξύ των νέων επτά θαυμάτων της φύσης ( http://nature.new7wonders.com/archives/wonder/iguaza-falls ), μετά από μια παγκόσμια δημοσκόπηση του 2011. Αυτοί οι εντυπωσιακοί καταρράκτες στα σύνορα Αργεντινής-Βραζιλίας είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες του κόσμου και στο σημείο μάλιστα όπου τα νερά ενώνονται με τον ποταμό Parana, οι δύο χώρες συναντιούνται με την Παραγουάη. Ο τουρισμός στο Puerto Iguazú, την κύρια βάση της περιοχής, είναι βέβαια πλούσιος. Τόσο η Αργεντινή, όσο και η Βραζιλία έχουν ιδρύσει εθνικά πάρκα για την προστασία του φυσικού τοπίου που περιλαμβάνει, εκτός από τους καταρράκτες, περίπου 460.000 στρέμματα τροπικού δάσους, με περισσότερα από 200 είδη χλωρίδας και πανίδας.

http://www.clickatlife.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ