2012-11-04 08:28:56
Φωτογραφία για Απόψε το βράδυ στην ΕΤ1: «ΟΙ ΑΠΕΚΕΙ», ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου
Σήμερα το βράδυ και παρά τη διαμόρφωση των τηλεοπτικών προγραμμάτων λόγω απεργιών των εργαζομένων και δημοσιογράφων, το κανάλι ΕΤ1, της Ελληνικής δημόσιας Τηλεόρασης, προβάλει ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Β. Ήπειρο και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Πρόκειται για το Ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΑΠ’ΕΚΕΙ», μια παραγωγή κατάθεση ψυχής της σκηνοθέτριας και σεναριογράφου Μαρίας Μαυρίκου.

Η συγκεκριμένη παραγωγή έγινε συλλέγοντας κομμάτια απ’ την ιστορία και τη σημερινή πραγματικότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, για δέκα ολόκληρα χρόνια. Ο τίτλος προφανώς απ’ τον εντυπωσιασμό της σκηνοθέτριας, όταν τα πρώτα χρόνια που έρχονταν και γύριζε τα χωριά πολλοί τις μιλούσαν με τη συγκεκριμένη Βορειοηπειρώτικη προφορά για τους «απ΄έδω» και τους «απ’ έκει» Έλληνες. Το ντοκιμαντέρ διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, στην οποία πέραν απ’ τα τοπία και τα χωριά και τα βουνά μας υπάρχει αναφορά στους μύθους και την προφορική παράδοση, στα κείμενα των τραγουδιών που φέρουν τον πόνο αλλά και την υπερηφάνεια για τον τόπο και τον κόσμο του
. Υπάρχουν αφηγήσεις από πρόσωπα που ζουν στο χωριά μας, με αναφορά στους μύθους και τη γεωγραφία του χώρου. Προβάλει επίσης η πλούσια παράδοση στο Χριστιανισμό και τα μνημεία που κληρονομούμε απ’ τον εναγκαλιασμό αυτό με την Ορθοδοξία. Τα λόγια του σεναρίου και η όλη ροή της εικόνας σε κάνει να αγαπήσεις περισσότερο αυτόν τον τόπο με την παρθένα ομορφιά, την τρυφεράδα του πέτρινου τοπίου αλλά και τους περήφανους και γεμάτους στην ψυχή ανθρώπους. Παρουσιάζει επίσης τον πόνο των σημερινών κατοίκων και την ανησυχία τους για τα χωριά που αδειάζουν, για τα σχολεία που ερημώνουν αλλά και την ελπίδα ότι θα γυρίσει και πάλι η ρότα της ιστορίας… Πρόκειται για μια παραγωγή που έχει γίνει με πολύ αγάπη και σεβασμό στην αξιοπρέπεια της κοινότητας μας. Στην ΕΤ1 λοιπόν αύριο, 4 Νοεμβρίου 2012, Κυριακή και ώρα 20:15 (ώρα Ελλάδας) ή 19:15 Αλβανίας για να ξεπονέσουμε λίγο με τον τόπο μας. Και με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε (στο μέτρο που μας αναλογεί) και τη διεύθυνση προγραμμάτων της δημόσιας τηλεόρασης που σε μια κατάλληλη στιγμή και περίοδο που το έχουμε ανάγκη επέλεξε αυτή την τηλεοπτική εκπομπή.

 borioipirotis

                                                                                                                               
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ