2012-03-22 15:35:05
Φωτογραφία για Στους δρόμους οι Πορτογάλοι κατά των μέτρων λιτότητας
Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την παροχή 78 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της απεργίας δεν πραγματοποιούνται οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, δεν θα κινηθούν οι συρμοί που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Λισαβόνα-Μαδρίτη, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία δέχονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Καταλάβετε τους δρόμους, μπλοκάρετε τα πάντα» είναι ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα, ενισχύουν την ανεργία, που βρίσκεται στο 14%, και επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης. Ένα από τα συνδικάτα, το UGT, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, έχει υπογράψει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι διστακτικοί στο να συμμετάσχουν στην απεργία. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, πάντως, το CGTP, έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα παραλύσει.


Η Πορτογαλία, η οποία αντιμετωπίζει την χειρότερη ύφεση από την δεκαετία του '70, υποχρεώθηκε να καταφύγει σε πακέτο διάσωσης τον Μάιο του 2011, έχοντας συσσωρεύσει τεράστιο χρέος. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί να ζητήσει και δεύτερο πακέτο διάσωσης καθώς βαθαίνει η ύφεση.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση θεωρεί ότι η σχετική απάθεια των πολιτών θα την βοηθήσει στο να επιβάλει τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που εκτιμά ότι θα βοηθήσουν την χώρα να εξέλθει από την κρίση χρέους. Το UGT, το οποίο πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάλεσε τους οπαδούς των μέτρων να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προειδοποιώντας ότι η Πορτογαλία κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στο νοσοκομείο ο Τσίπρας...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στο νοσοκομείο ο Τσίπρας...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ