2012-03-22 17:36:02
Φωτογραφία για Πόλεμο κατά του διαβήτη κηρύσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο διαβήτης είναι από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων υγείας στην Ευρώπη, με περισσότερα από 32 εκατομμύρια θύματα που μόνο να αυξηθούν πρόκειται με τη γήρανση του πληθυσμού, την καθιστική ζωή και τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.

Πολλοί άλλωστε δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από διαβήτη παρά το ότι η εξέταση είναι εξαιρετικά απλή. Για αυτά τα ελλείμματα στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ζητά την εκπόνηση πανευρωπαϊκής στρατηγικής.

Το πρόβλημα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι και το 10% του πληθυσμού της Ένωσης ζει σήμερα με το διαβήτη και το ποσοστό ενδέχεται να ξεπεράσει το 16% το 2030. Συνολικά δε, ο διαβήτης ευθύνεται για σχεδόν δύο θανάτους το λεπτό ή 325000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη των "27".

Στο οικονομικό επίπεδο παρά το ότι το ήμισυ των πασχόντων δεν το γνωρίζει και δεν λαμβάνει καμία θεραπεία, οι δαπάνες των κρατών μελών για το διαβήτη φθάνουν το 10% των συνολικών δαπανών για την υγεία Η πιο συνηθισμένη μορφή διαβήτη είναι του λεγόμενου "Τύπου 2" στην οποία ο οργανισμός δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης και οι κύριοι παράγοντες που τον προκαλούν είναι ακριβώς οι κακές συνήθειες, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης ή η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα
.

Ο διαβήτης "Τύπου 1", γνωστός και ως "νεανικός διαβήτης" γιατί συχνά πλήττει νέους κάτω των 20 ετών είναι ανοσολογική πάθηση: ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει ως "δικά του" τα λεγόμενα β-κύτταρα στο πάγκρεας και τα καταστρέφει.

Στρατηγική

Στόχος της στρατηγικής που ζητά το ΕΚ είναι η ανάληψη δράσεων για τη βελτίωση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας του διαβήτη, μέσα και από τη δημιουργία σε όλα τα κράτη μέλη εθνικών προγραμμάτων διαβήτη. Παράλληλα επιδιώκεται ο καλύτερος συντονισμός των διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων με βασικό στόχο την καλύτερη κατανόηση και εντοπισμό των αιτιών του διαβήτη "Τύπου 1".
pentapostagma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ