2012-11-07 07:32:01
Φωτογραφία για Ο Μπαράκ Ομπάμα νικητής των εκλογών! Πίκρα στο στρατόπεδο του Ρόμνευ!
Ο Μπαράκ Ομπάμα τελικά επανεξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ. Κέρδισε μια δεύτερη προεδρική θητεία καταφέρνοντας να επικρατήσει του μεγάλου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη μάχη που πάντως τελείωσε με καθαρή διαφορά σε επίπεδο εκλεκτόρων και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να «κρατάει» την Πολιτεία του Οχάιο και να «κλειδώνει» τον αριθμό των 275 εκλεκτόρων που του εξασφάλισαν την επανεκλογή του.

Ο Ομπάμα κέρδισε σε 20 Πολιτείες, ενώ ο αντίπαλός του σε 23, αλλά όχι στις κρίσιμες που χρειαζόταν για να κερδίσει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Η εκλογική βραδιά στις ΗΠΑ αποδείχτηκε βραδιά για γερά νεύρα, ακριβώς όπως είχε προαναγγελθεί. Αλλά τελικώς όλες οι πολιτείες που θα έδιναν αποτέλεσμα έκλεισαν υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα.

Το διαδίκτυο ...νικητής των αμερικανικών εκλογών! Πρωταγωνιστές social media και φορητές συσκευές

Τα social media, τα ενημερωτικά sites και οι φορητές συσκευές επικοινωνίας ήταν όπως φαίνεται οι νικητές των αμερικανικών εκλογών στη μάχη της ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότεροι ήταν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι και οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο που επέλεξαν το διαδίκτυο για την άμεση ενημέρωσή τους, συγκριτικά με εκείνους που πήραν θέση μπροστά σε κάποιον τηλεοπτικό δέκτη.


Εξάλλου, πολλοί από εκείνους που είχαν ανοικτή την τηλεόρασή τους, ήταν παράλληλα συνδεδεμένη σε κοινωνικά δίκτυα και ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Εκτιμάται ότι οι προεδρικές εκλογές οδήγησαν σε κατακόρυφη άνοδο της κίνησης δεδομένων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, με κάποιους αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμη και για βραδιά-ρεκόρ.

Το Twitter άντεξε στον καταιγισμό με δεκάδες χιλιάδες τιτιβίσματα το λεπτό. Ενδεικτικά, ένα λεπτό μετά τις 10 το βράδυ (ανατολική ώρα ΗΠΑ), τα σχετιζόμενα με τις αμερικανικές εκλογές μηνύματα ξεπέρασαν συνολικά τα 20 εκατομμύρια. Ετσι, οι φετινές εκλογές έγιναν το πιο δημοφιλές πολιτικό γεγονός στη σύντομη ιστορία της πλατφόρμας. Στην κορύφωση της on line δραστηριότητας στο Twitter, στις 10.45 το βράδυ, τα τιτιβίσματα έφτασαν τα 69.000 το λεπτό.

Τα social media έπαιξαν εξάλλου πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής των υποψηφίων σε όλη τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου. Ακόμη και την ημέρα των εκλογών, κάποια ερασιτεχνικά (;) βίντεο, με προβλήματα κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκάλεσαν πολλές δεκάδες χιλιάδες σχόλια σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες μεταφόρτωσης περιεχομένου. Ετσι, μέσα σε λίγες ώρες εξελίχθηκαν σε viral, με τις δυο πλευρές να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον σχετικό θόρυβο.

Επίσης, μέχρι και την τελευταία στιγμή –κυρίως οι Δημοκρατικοί και απευθυνόμενοι στους νεότερους ψηφοφόρους- καλούσαν μέσω Twitter και facebook τους Αμερικανούς πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να παραμείνουν στην ουρά για να ψηφίσουν, σε πολιτείες όπου η ψηφοφορία δεν είχε ολοκληρωθεί, φοβούμενοι προφανώς απώλειες ψήφων ενόψει της διαφαινόμενης επικράτησης Ομπάμα.

Υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο παραμένει η Βουλή των Αντιπροσώπων!

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει προ των εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν εξασφαλίσει τον έλεγχο της 435μελούς Βουλής κατά τις εκλογές το 2010 , κατακτώντας 25 έδρες περισσότερες από τους Δημοκρατικούς.

Στις εκλογές για την ανανέωση του ενός τρίτου των εδρών της Γερουσίας , οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι ηττώνται σε δύο βορειο-ανατολικές πολιτείες, στο Μέιν και το Κονέκτικατ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρώην κυβερνήτης του Μέιν Ανγκους Κινγκ επικρατεί του δημοκρατικού και του ρεπουμπλικανού αντιπάλων του και θα αντικαταστήσει την ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου, που αποσύρθηκε από τη κούρσα.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος Κρίστοφερ Μέρφι επικρατεί , σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο Κονέκτικατ, της ρεπουμπλικανής Λίντα Μέρφι, μετά την αποχώρηση του ανεξάρτητου Τζο Λίμπερμαν, ο οποίος ψήφιζε μαζί με την δημοκρατική πλειοψηφία.

Η δημοκραιτκή υποψήφια Ελίζαμπεθ Γουόρεν εξασφαλίζει την έδρα της Μασαχουσέτης απέναντι στον ρεπουμπλικανό Σκοτ Μπράουν, την οποία κατείχε ο Τεντ Κένεντι.

Στο Μισούρι, η δημοκρατική γερουσιαστής Κλερ ΜακΚάσκιλ διατηρεί την έδρα της, απέναντι στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τοντ Έικιν, ο οποίος είχε προκαλέσει κατακραυγή μιλώντας για τον "πραγματικό βιασμό".

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε δηλώσει ότι η εγκυμοσύνη έπειτα από "πραγματικό βιασμό" είναι κάτι πολύ σπάνιο, διότι το σώμα της γυναίκας "καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να το εμποδίσει".

Πως ψήφισαν οι Αμερικανοί ανά φύλο και εθνικότητα

Σύμφωνα με έξιτ πολ των Reuters/Ipsos, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ, προηγείτο στην προτίμηση των λευκών ανδρών ψηφοφόρων με 20 ποσοστιαίες μονάδες και στην προτίμηση των λευκών γυναικών με περισσότερες από δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε όλες τις άλλες εθνοτικές ομάδες, ο Ομπάμα προηγείο του Ρόμνεϊ με μεγάλη διαφορά.

Επίσης οι περισσότερες γυναίκες και κυρίως οι μητέρες ψήφισαν Ομπάμα, ενώ οι άνδρες κυρίως οι παντρεμένοι ψήφισαν τον Ρόμνεϊ.
 Πηγή
logioshermes
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ